Η πρώτη Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ποιμενικού μετά από 70 χρόνια

Τα Εγκαίνια του κατεστραμμένου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ποιμενικού (παλαιά ονομ. Βαψώριον) της ακριτικής περιοχής των Κορεστείων και του όρους Βιτσίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ  το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι το μοναδικό κτίσμα που σώζεται στο Ποιμενικό, ο οποίος ήταν κλεισμένος από το 1948, και εσωτερικά βρέθηκε εντελώς κατεστραμμένος, χωρίς θυσιαστήριο, με τρομερούς βανδαλισμούς, όπου η αγία τράπεζα είχε συληθεί, είχαν κατασκάψει τους τοίχους, το δάπεδο του Ναού, είχαν καταστρέψει το τέμπλο, τις κολόνες, και χρειάστηκε εργώδης προσπάθεια για να δοθεί και πάλι στη λατρεία του Αγίου Τριαδικού Θεού.

Παράλληλα, ο δρόμος προς το χωριό είναι δύσβατος και για πολλά χιλιόμετρα χωματόδρομος, και χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού για τη διάνοιξή του.

Έτσι, με πολλές προσπάθειες ο Μητροπολίτης Καστοριάς και πολλές παρακλήσεις σε διάφορους φορείς και ιθύνοντες, ανέθεσε τις εργασίες και την επίβλεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, ώστε σήμερα να τον φέρει σε λειτουργική κατάσταση και να είναι έτοιμος προς καθαγιασμό.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος, ακολούθησαν τα Ιερά Εγκαίνια και τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 70 χρόνια. Επίσης, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο όλων των κοιμηθέντων στην κώμη του Ποιμενικού.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος Πρωτ. Ελευθέριο Συτιλίδη για την προσπάθειά του και το έργο του και του δώρισε ως ενθύμιο έναν επιστήθιο σταυρό.

Επίσης, στο πρόσωπο του Διοικητού του 15ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Χρήστου Σιόρεντα, τίμησε τον Ελληνικό Στρατό, για την φροντίδα που επιδεικνύει για τα μνημεία της ακριτικής Ελλάδος, αλλά και για την κοινωνική του προσφορά και ευαισθησία που δείχνουν τα στελέχη του.

Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες του Ναού δεν έχουν ολοκληρωθεί και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να επιστρέψει στο πρότερον κάλλος του.

Για τον παραπάνω λόγο όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην αναστήλωση του Αγίου Γεωργίου στο ακριτικό Ποιμενικό του όρους Βιτσίου μπορούν να καταθέσουν το αντίτιμό τους στον υπ’ αριθμ. 6236140383363 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και επ’ ονόματι ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ.

 

 

You May Also Like

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη και οι δράσεις της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου στο Νεστόριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη και οι δράσεις της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου…

Γιατί  Κύριε  Πρωθυπουργέ….;  Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

Γιατί  Κύριε  Πρωθυπουργέ….;  Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία του Γιάννη Στρατάκη,  Περιφερειακού. Συμβούλου-Συνδ.…

Στις 15, 16 και 17 Ιουνίου 2019 η εμποροπανήγυρη της Λεύκης. Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Στις 15, 16 και 17 Ιουνίου 2019 η εμποροπανήγυρη της Λεύκης. Ποιοι…

Ψωροκώσταινα: Η γενναιόδωρη ζητιάνα που έσωσε δεκάδες ορφανά από την πείνα…

Μία συγκινητική και αληθινή ιστορία που πρέπει να ξέρουν όλοι οι Έλληνες.

Στην κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Καστοριάς (φωτογραφίες)

Χθες στο Nautical hall πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης…

Την Πέμπτη 23/06 το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Οι μαθητές του νομού δίνουν ραντεβού την Πέμπτη στις 8μμ στην πλατεία Μακεδονομάχων…

Ο Παναγιώτης Κώττας στην Έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Tour Nature στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας

Ο Παναγιώτης Κώττας στην Έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Tour Nature στο Ντύσελντορφ της…