ΕΟΠΥΥ: Από  τη Δευτέρα 01/10 με voucher τα γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους

Ο Οργανισμός με εγκύκλιό του ενεργοποιεί την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633/15-06-2018, η οποία ορίζει επακριβώς τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών και εισάγει το νέο μέτρο της έκδοσης voucher αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο. Ένα μέτρο ωστόσο το οποίο υλοποιήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών των οπτικών καταστημάτων, οι οποίοι εξέφραζαν αρχικά επιφύλαξη και τελικά άρνηση, από τα μέσα του 2017 που είχε τεθεί ως πρόταση.

Με ανακοίνωσή τους, οι οπτικοί μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) δήλωσαν, «απαντώντας» στον ΕΟΠΥΥ πως δεν θα λαμβάνουν τα voucher, πως έχουν λυγίσει οικονομικά έπειτα από 8 χρόνια άγριας λιτότητας και πως δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ – ο Οργανισμός θα τους πληρώνει σε διάστημα 60 ημερών για τα voucher που θα καταθέτουν.

Τι ίσχυε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου

Μέχρι πρότινος οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ. Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ.

Ωστόσο, η διαδικασία της αποζημίωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα – η αναμονή για την εξόφληση και την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεπερνούσε τους 12 μήνες. Κατά μέσο όρο υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών.

Τι ισχύει από 1ης Οκτωβρίου

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Τη διαφορά από τη συνολική αξία θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Στην εγκύκλιο του Οργανισμού που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος διευκρινίζεται πως ηλεκτρονικές γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δεκτές μαζί με τα αιτήματα αποζημίωσης των δικαιούχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η πραγματικότητα που θεωρείται βέβαιον ότι θα βιώσουν οι εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι πως θα πηγαίνουν στα καταστήματα οπτικών και θα δίνουν τα voucher, πλην όμως οι ιδιοκτήτες όπως έχουν δηλώσει ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους δεν θα τα αποδέχονται. Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), μάλιστα, στην ανακοίνωσή της ζητεί από τους ασφαλισμένους «να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη σε έναν κλάδο ο οποίος προστατεύει τη δημόσια υγεία».

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Ο Φουρθιώτης στο επίκεντρο διπλής εισαγγελικής έρευνας

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για τις οικονομικές δραστηριότητες του Μένιου Φουρθιώτη διενεργείται τις τελευταίες ημέρες,…

Καμπανάκι Παγώνη: Θα πάμε σε 4ο κύμα και νέα καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά,…

Προσωρινοί Πίνακες Δικαιούχων και Παρόχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ

  Προσωρινοί Πίνακες Δικαιούχων και Παρόχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ

Η φάλαινα παγιδευμένη ανάμεσα στα βράχια έκλαιγε μέχρι που ήρθαν να τη βοηθήσουν οι διασώστες (Βίντεο)

Ραγίζει καρδιές: Αυτή η φάλαινα ήταν παγιδευμένη ανάμεσα στα βράχια και έκλαιγε…

Σε κρίσιμη κατάσταση 25χρονος στον Άγιο Σάββα: Είχε 17 φίδια σπίτι του – Τον δάγκωσε κόμπρα

Ένας 25χρονος Κύπριος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος…

Περισσότεροι από 300 οργανισμοί Πανελλαδικά παραλαμβάνουν μάσκες μιας χρήσης για την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων υψηλού κινδύνου από τον COVID-19

Περισσότεροι από 300 οργανισμοί Πανελλαδικά παραλαμβάνουν μάσκες μιας χρήσης για την ενίσχυση…

Οικονόμου: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η δική μου ευθύνη είναι να δουλέψουμε σκληρά με τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας

Φωτιές: Σε διαθεσιμότητα ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ που ζητούσε πολιτικό μέσο για να στείλει πυροσβεστικό

Φωτιές: Σε διαθεσιμότητα ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ που ζητούσε πολιτικό μέσο για να…

Το ΥΜΑΘ στηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ

Το ΥΜΑΘ στηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω…

ΕΣΕΕ: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έως 7 Δεκεμβρίου 2020

  ΕΣΕΕ: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έως 7 Δεκεμβρίου 2020