Ξεκινάει η Διαδικασία Χορήγησης και Ανανέωσης των Δελτίων Μετακίνησης ΑμΕΑ

Ξεκινά στις 05 Νοεμβρίου 2018   η  έκδοση  και η ανανέωση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμEΑ για το έτος 2018.  Ημερομηνία λήξης έχει οριστεί  η  31η Δεκεμβρίου 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στα ΚΕΠ  του Νομού καθώς και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Καστοριάς.

Δικαιούχοι είναι Άτομα με Αναπηρίες :

  • Ελληνικής υπηκοότητας
  • Υπήκοοι των Κρατών-Μελών της Ε.Ε ,καθώς και Υπήκοοι Κρατών –Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου ( Ε.Ε.Ο.Χ ).
  • Υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ 4017/59( ΦΕΚ 246/59τΑ΄).
  • Υπήκοοι των κρατών εκτός Ε.Ε που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε Ελληνικό έδαφος.
  • Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
    οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και οι τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000( είκοσι τριών χιλιάδων) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000( είκοσι εννέα χιλιάδων ) ευρώ ( το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω).

Στα άτομα αυτά που διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης με τα Αστικά Λεωφορεία και μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές των Υπεραστικών Λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

Σε περίπτωση που το Δηλωθέν Εισόδημα υπερβαίνει τα παραπάνω αναφερόμενα ποσά παρέχεται το Δικαίωμα Μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο μόνο κατά 50% έκπτωση σε όλες τις διαδρομές των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ.
Οι ολικά Τυφλοί, οι  Β.Ν.Κ. και συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά

  1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου, ή του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου (Συμπληρώνεται από τα ΚΕΠ ή την Υπηρεσία)
    2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομία ποσοστό Αναπηρίας (τουλάχιστον 67% και η διάρκεια ισχύος της) ή γνωμάτευση ΚΕΠΑ στην οποία δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.
    2α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (ΑμεΑ) επίδομα από την Πρόνοια του Δήμου Καστοριάς ή το διατροφικό Επίδομα από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους.

.  Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Δ/ντη του Ασφαλιστικού Φορέα η Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται η παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον καθώς και η διάρκεια ισχύος της.

2γ.  Οι Τυφλοί και οι ΒΝΚ που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων δικαιούνται και κάρτα για τους συνοδούς τους.
Οι τυφλοί και οι ΒΝΚ που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων μπορούν προκειμένου να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, να προσκομίσουν Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 ή νοητική στέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

  1. Απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από ατύχημα για τους υπηκόους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος).
  2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί ακριβούς διεύθυνσης και τόπου διαμονής (Διατίθεται από την Υπηρεσία και τα ΚΕΠ), όπου θα δηλώνεται και η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.
  3. Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας ( φωτοαντίγραφο )
  4. Δύο φωτογραφίες (για την χορήγηση Νέου Δελτίου) Ειδικά οι δικαιούχοι Δελτίου Συνοδού πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες, η μία θα επικολλάται στο δελτίο συνοδού
  5. Προηγούμενο Δελτίο Μετακίνησης(Ανανέωση)
  6. Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος για το προηγούμενο φορολογικό έτος (2017)

Σε περίπτωση απώλειας, η οποία βεβαιώνεται από αστυνομική αρχή,  δύναται να χορηγηθεί εκ νέου Δελτίο Μετακίνησης από την ΠΕ Καστοριάς ότι ο δικαιούχος ήταν κάτοχος δελτίου μετακίνησης, όπου θα επικολλάται και θα σφραγίζεται φωτογραφία του δικαιούχου. Σε περίπτωση απώλειας για δεύτερη φορά, δεν είναι δυνατή η επαναχορήγησή του.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις δίνονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης , 2ος όροφος, γραφείο 13, τηλέφωνο 24673 50284, αρμόδια υπάλληλος Ρεσίνη Σοφία.

You May Also Like

Φακοί επαφής: Πότε κινδυνεύετε με βακτήρια στο μάτι

Φακοί επαφής: Πότε κινδυνεύετε με βακτήρια στο μάτι

Με επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Φυλής Φλώρινας (προβάτων)

Με επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Φυλής Φλώρινας (προβάτων)

205.000€ από την Π.Δ.Μ – Π.Ε. Καστοριάς για Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Κοινότητας Αγίας Κυριακής

205.000€ από την Π.Δ.Μ – Π.Ε. Καστοριάς για Έργα  Αντιπλημμυρικής Προστασίας Κοινότητας…

Παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, κ. Γιώργου Κασαπίδη οι Εκδηλώσεις στον Δήμο Αμυνταίου

Παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, κ. Γιώργου Κασαπίδη οι Εκδηλώσεις στον Δήμο…

ΑΣΕΠ: Έρχονται τρεις προκηρύξεις με 3.109 μόνιμες θέσεις -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

ΑΣΕΠ: Έρχονται τρεις προκηρύξεις με 3.109 μόνιμες θέσεις -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Υπογραφή συμβάσεων έργων από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Στις 23 Μαΐου 2016 υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη…

Εκδήλωση του Ζήση Τζηκαλάγια για το Κάπνισμα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ”, είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την…

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Καστοριάς και Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς