Τι λένε οι επιστήμονες

Οι ωκεανοί του πλανήτη μας απορροφούν περισσότερη θερμότητα από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες, γεγονός που αποτελεί μια νέα κρυφή δυσκολία για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Μια νέα επιστημονική μελέτη βρήκε ότι, κατά την περίοδο 1991-2016, οι θάλασσες κατακρατούσαν κάθε χρόνο περίπου 60% περισσότερη θερμότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έχει κάνει από το 2014 η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Πρακτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι η Γη είναι πιο ευαίσθητη στις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα. ‘Αρα, η ανθρωπότητα ίσως έχει ακόμη μικρότερο χρονικό «παράθυρο ευκαιρίας» για να αποφύγει μια καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Μετά τη νέα εκτίμηση για την απορροφητικότητα των θαλασσών (που βασίσθηκε σε μια νέα ακριβέστερη μέθοδο μέτρησης), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι -για να μην ξεπεράσει η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα- οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου «αερίου του θερμοκηπίου», θα πρέπει να μειωθούν κατά 25% περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια γεωεπιστημών Λορ Ρεσπλάντι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, υπολόγισαν ότι κατά την 25ετία 1991-2016 οι ωκεανοί της Γης απορρόφησαν ετησίως πάνω από 13 zettajoules θερμικής ενέργειας (ένα τζάουλ ακολουθούμενο από 21 μηδενικά). Η ενέργεια αυτή είναι 150 φορές μεγαλύτερη από αυτή που παράγουν κάθε χρόνο οι άνθρωποι με τη μορφή ηλεκτρισμού.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 90% όλης της έξτρα θερμικής ενέργειας που παράγεται καθώς η Γη θερμαίνεται. Η ανακάλυψη ότι οι θάλασσες απορροφούν ακόμη περισσότερη θερμότητα, εκτός από τις επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, σημαίνει ότι ακόμη λιγότερο οξυγόνο θα υπάρχει στο νερό διαθέσιμο για τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ θα υπάρξει και μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης των θαλασσών, καθώς όσο θερμαίνεται το νερό, τόσο «φουσκώνει».

in.gr

You May Also Like

Η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία των ατομικών βομβών

Η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία των ατομικών βομβών

Τελικά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το smartphone μας;

Το 74% των Ελλήνων διαβάζει τα μέιλ του, πλοηγείται στα social media…

Εντυπωσιακές εικόνες: Το τηλεσκόπιο Webb καταγράφει τη λάμψη του νεφελώματος του «Καβουριού»

Nέες λεπτομέρειες κοσμικού αερίου και σκόνης μέσα στο Νεφέλωμα του Καβουριού

Γερμανοί ερευνητές κάνουν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά

Γερμανοί ερευνητές κάνουν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά

To tera-yacht των 5 δισ. δολαρίων: Η πόλη που θα ταξιδεύει για πάντα

Πρόκειται για το «terayacht» με το όνομα Pangeos, όπου θα υπάρχουν ξενοδοχειακά…

Τα drones στην υπηρεσία του… έρωτα- Νέα μόδα οι ουράνιες προτάσεις γάμου (Bίντεο)

Σμήνη drones βοηθούν κάποιον να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» από την αγαπημένη του

Δυο φορές που το Facebook απέτυχε παταγωδώς μέσα στο 2020

Δυο φορές που το Facebook απέτυχε παταγωδώς μέσα στο 2020

Διαδικτυακές παγίδες εγγραφής σε συνδρομητικές υπηρεσίες & online αγορές. Πώς προστατεύονται οι καταναλωτές [Video]

Table of Contents Hide Τι είναι οι παγίδες με την εγγραφή σε…

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης που λειτουργεί ως καθρέφτης (βίντεο)

Έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον Ποσειδώνα