Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τα περισσότερα παιδιά της σύγχρονης εποχής εμφανίζουν μυοσκελετικές παθήσεις με τα ποσοστά να είναι παρόμοια και λίγο υψηλότερα, με εκείνα των ενηλίκων πληθυσμών. Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει αρνητικά, όχι μόνο την στάση του σώματος και την κίνησή τους, αλλά και τη διάθεση τους για αθλητικές δραστηριότητες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών μέσω της χρήση πελματογραφήματος, έδειξε πως 7 στα 10 παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα στην σπονδυλική τους στήλη. Οι παθήσεις που παρουσιάζονται στην σπονδυλική στήλη επηρεάζουν την στάση του σώματος, την ευλυγισία, την ευκινησία, και την λειτουργία ζωτικών οργάνων, λόγο της μη καλής επικοινωνίας του νευρικού συστήματος.

 

Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι μια περίοδος ανάπτυξης του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών, κατά την οποία συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα τους και οι οποίες επηρεάζουν τη σωματική τους ανάπτυξή, την κίνηση τους και τον κινητικό τους έλεγχο και αντίληψη. Σε αυτήν την περίοδο πολλά παιδιά εμφανίζουν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα (Λόρδωση, Κύφωση, Σκολίωση), το οποίο ξεκινάει από την παιδική ηλικία και εξελίσσεται σε πάθηση κατά την ενηλικίωση.

 

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ως τρόπο εκγύμνασης μόνο αυτόν που κάνει τα παιδιά τους να ιδρώσουν, να δυναμώσουν, να παίξουν και να αδυνατήσουν. Ξεχνούν όμως, την σπουδαιότητα της σωστής στάσης του σώματος, της κινητικότητας των αρθρώσεων και των μυών, τον κινητικό έλεγχο και τις διατάσεις. Στο functionalmovement σχεδιάζουμε προγράμματα τα οποία απομονώνουν τις αδύναμες περιοχές του σώματος, και στοχεύοντας στην ορθοσωμία και στην εγκύμναση και των δύο πλευρών του σώματος,προλαμβάνουμεμυϊκές ανισορροπίες οι οποίες συνήθως είναι η αιτία εμφάνισης μυοσκελετικών παθήσεων,ενώταυτόχρονα καταφέρνουμεη σωστή στάση σώματος να γίνει βασικό μέλημα κάθε δραστηριότητας και στιγμής της ζωής του παιδιού. Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως συμπληρωματική άσκηση, και σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν τα παιδιά, από την ενασχόληση τους με κάποιο άθλημα το οποίο τους αρέσει ή έχουν κλίση.

Στο functionalmovementη φιλοσοφία μας, στηρίζεται στον προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η εκγύμναση όλων μας, κάτι το οποίο θα μας απαλλάξει από μελλοντικούς μυοσκελετικούς πόνους και παθήσεις, από τις οποίες ταλαιπωρείται ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

Comments are closed.

You May Also Like

Τι επιβραδύνει τον μεταβολισμό;

  Ποιες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να τον επηρεάσουν, χωρίς ενδεχομένως…

Κορωνοϊός: Ορισμός Κρούσματος – Κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο

Κορωνοϊός: Ορισμός Κρούσματος – Κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο

Αυστραλία: Θεραπεία αυτισμού για βρέφη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μεταγενέστερης διάγνωσης

Η θεραπεία μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και…

Γαστρεντερίτιδα: Η σωστή διατροφή για ταχύτερη ανάρρωση

Γαστρεντερίτιδα: Η σωστή διατροφή για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές που απαγορεύονται δια ροπάλου στη γρίπη

Τροφές που απαγορεύονται δια ροπάλου στη γρίπη

Πώς γιατρός και νοσηλεύτρια έστησαν «φάμπρικα» με συνταγογραφήσεις

9.000 συνταγές σε πέντε μήνες

Δράση ευαισθητοποίησης για το AIDS από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Διοργάνωση δράσης ,πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα

ΕΟΦ: Ανακαλείται από την αγορά αντισηπτικό gel χεριών

ΕΟΦ: Ανακαλείται από την αγορά αντισηπτικό gel χεριών

Οδηγίες προφύλαξης στα Ρομανί (μετάφραση οδηγιών του ΕΟΔΥ)

Οδηγίες προφύλαξης στα Ρομανί (μετάφραση οδηγιών του ΕΟΔΥ)