Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες, και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Το κυκλοφορικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αποστολή αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα σας. Όταν η ροή του αίματος σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του σώματός σας μειώνεται, μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας. Η κακή κυκλοφορία είναι πιο συχνή στα άκρα.

Η κακή κυκλοφορία δεν αποτελεί από μόνη της μία κατάσταση. Αντ ‘ αυτού, προκύπτει από άλλα θέματα υγείας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες, και όχι μόνο τα συμπτώματα. Πολλές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε κακή κυκλοφορία. Οι συχνότερες αιτίες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τα αρτηριακά προβλήματα.

Συμπτώματα κακής κυκλοφορίας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κακής κυκλοφορίας περιλαμβάνουν:

-μυρμήγκιασμα

-μούδιασμα

-Τσούξιμο ή πόνο στα άκρα σας

-πόνο

-μυϊκές κράμπες

Κάθε κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία μπορεί επίσης να προκαλέσει μοναδικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο μπορεί να έχουν στυτική δυσλειτουργία μαζί με τυπικό πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Αιτίες κακής κυκλοφορίας

Υπάρχουν διάφορες αιτίες κακής κυκλοφορίας.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να προκαλέσει κακή κυκλοφορία στα πόδια σας. Είναι μια κατάσταση κυκλοφορίας που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών. Σε μια σχετική κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, οι αρτηρίες σκληραίνουν λόγω της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Και οι δύο συνθήκες μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα σας και μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Με τον καιρό, η μειωμένη ροή αίματος στα άκρα σας μπορεί να προκαλέσει:

-μούδιασμα

-μυρμήγκιασμα

-νευρική βλάβη

-τραυματισμό ιστού

Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, η μειωμένη ροή αίματος και η πλάκα στις καρωτιδικές αρτηρίες σας μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι καρωτιδικές αρτηρίες σας είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό σας. Εάν η συσσώρευση πλάκας πραγματοποιείται στις αρτηρίες της καρδιάς σας, κινδυνεύετε να πάρετε καρδιακή προσβολή.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι συχνότερη σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρά άτομα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να την αναπτύξουν νωρίτερα.

Θρομβώσεις

Οι θρομβώσεις εμποδίζουν τη ροή του αίματος, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου. Μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά μία θρόμβωση που αναπτύσσεται στα χέρια ή τα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κυκλοφορίας.

Οι θρομβώσεις μπορούν να αναπτυχθούν για διάφορους λόγους και μπορεί να είναι επικίνδυνες. Εάν ένας θρόμβος στο πόδι σας διαρραγεί, μπορεί να περάσει από άλλα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς ή των πνευμόνων σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν συμβεί αυτό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σοβαρά ή ακόμα και θανατηφόρα. Αν ανακαλυφθεί πριν προκαλέσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, μία θρόμβωση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Κιρσοί

Οι φλεβίτιδες είναι διευρυμένες φλέβες που προκαλούνται από βλάβη βαλβίδας. Οι φλέβες φαίνονται καταπονημένες, και βρίσκονται συχνότερα στο πίσω μέρος των ποδιών. Οι κατεστραμμένες φλέβες δεν μπορούν να μεταφέρουν το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο οι άλλες, οπότε η κακή κυκλοφορία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν και σπάνια, οι κιρσοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν θρόμβους αίματος.

Τα γονίδιά σας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό εάν θα αναπτύξετε ή όχι κιρσώδεις φλέβες. Εάν ένας συγγενής έχει κιρσώδεις φλέβες, ο κίνδυνός σας είναι υψηλότερος. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να τις αναπτύξουν, όπως και οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Διαβήτης

Μπορεί να πιστεύετε ότι ο διαβήτης επηρεάζει μόνο το σάκχαρο του αίματός σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας. Αυτό περιλαμβάνει κράμπες στα πόδια σας, καθώς και πόνο στους μηρούς ή τους γλουτούς σας. Αυτές οι κράμπες μπορεί να είναι ιδιαίτερα άσχημες όταν είστε σωματικά δραστήριοι. Τα άτομα με προχωρημένο διαβήτη μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανίχνευση των σημείων κακής κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αίσθηση στα άκρα.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Περιττά κιλά

Η μεταφορά επιπλέον κιλών επιβαρύνει το σώμα σας. Εάν είστε υπέρβαροι, κάθεστε ή στέκεστε για ώρες μπορεί να οδηγηθείτε σε προβλήματα κυκλοφορίας.

Η ύπαρξη υπερβολικού βάρους ή η παχυσαρκία ενέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για πολλές άλλες αιτίες κακής κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων κιρσών και αιμοφόρων αγγείων.

Η νόσος του Raynaud

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν, χρόνια, κρύα χέρια και πόδια μπορεί να πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Raynaud. Αυτή η ασθένεια προκαλεί τη στενότητα των μικρών αρτηριών στα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Οι στενές αρτηρίες είναι λιγότερο ικανές να μεταφέρουν αίμα μέσω του σώματός σας, έτσι μπορείτε να αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα κακής κυκλοφορίας. Τα συμπτώματα της νόσου Raynaud συμβαίνουν συχνά όταν είστε σε χαμηλές θερμοκρασίες ή αισθάνεστε ασυνήθιστα αγχωμένοι.

Υπάρχουν και άλλες περιοχές του σώματός σας που μπορεί να επηρεαστούν εκτός από τα δάχτυλα των χεριών και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα στα χείλη, τη μύτη, τις θηλές και τα αυτιά τους.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Raynaud, όπως και οι άνθρωποι που ζουν σε πιο κρύα κλίματα.

iatronet.gr

You May Also Like

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα συμπτώματα

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα συμπτώματα

Γίνε 10 Χρόνια Νεώτερη Χρησιμοποιώντας Ρύζι και δες τα Αποτελέσματα Μέσα σε 2 Εβδομάδες!

Γίνε 10 Χρόνια Νεώτερη Χρησιμοποιώντας Ρύζι και δες τα Αποτελέσματα Μέσα σε…

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση χρόνιων πόνων/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

  Τι είναι η νευροπλαστικότητα και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση…

Το σπάνιο «μπλε φεγγάρι» του Αυγούστου – Πώς επηρεάζει ύπνο, διάθεση και συμπεριφορά

Μπορεί η πανσέληνος, εκτός ένα εντυπωσιακό θέαμα να αποτελεί κι ένα άκρως επιδραστικό φαινόμενο;

Η Γρίπη: Μια νόσος πάντα επίκαιρη.     Άρθρο του Αργύριου Τσακάλη Ιατρού Ειδικού Παθολόγου – Διαβητολόγου,   

Η Γρίπη: Μια νόσος πάντα επίκαιρη      Άρθρο του Αργύριου Τσακάλη Ιατρού Ειδικού…

Ανάκληση μπισκότων από τον ΕΦΕΤ – Κρίθηκαν μη ασφαλή

Πρόκειται για μπισκότα κανέλας

Δυσλεξία: Τα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Δυσλεξία: Τα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Ποιά είναι η σωστή ενυδάτωση για το καλοκαιρί; Μύθοι και αλήθειες

Table of Contents Hide Ποιά είναι η σωστή ενυδάτωση για το καλοκαιρί;…