Σχέδια για αύξηση του ποσού που θα απαιτείται από τους φορολογούμενους για το αφορολόγητο όριο

Ριζικές αλλαγές έρχονται τόσο στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου όσο και στις αποδείξεις που χρειάζονται οι φορολογούμενοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η σύνδεση της παροχής του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Για τον λόγο αυτό προχωρούν στην αύξηση των ποσοστών υποχρεωτικής δαπάνης εισοδήµατος µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την παροχή της έκπτωσης φόρου σε µισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Σήμερα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα πρέπει εφόσον έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 20%. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο.

Το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι για εισόδημα έως 10.000 το ποσοστό θα αυξηθεί στο 15%, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 θα αυξηθεί στο 20% και για εισόδημα πάνω από 20.000 θα αυξηθεί στο 25%. Ωστόσο, υπάρχει και εισήγηση για μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστά 20%, 25% και 30% αντίστοιχα.

Για παράδειγμα: Ένας µισθωτός έχει ετήσιο εισόδηµα 20.000 ευρώ. Με βάση το σηµερινό καθεστώς θα πρέπει, προκειµένου να λάβει το αφορολόγητο όριο, να δαπανήσει το ποσό των 2.500 ευρώ µε πιστωτική ή χρεωστική τραπεζική κάρτα. Με την αύξηση των σχετικών ποσοστών θα πρέπει να δαπανήσει το ποσό των 3.500 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ περισσότερα.

Οι παρεμβάσεις για την αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα αναμένονται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία και περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα.

Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί στα 300 ευρώ, ενώ υπάρχει εισήγηση και για μείωση στα 200 ευρώ.

You May Also Like

ΤΕΛΟΣ εποχής για τις φορολογικές δηλώσεις: Δεν θα ξανακάνουμε ποτέ

Μπαίνει τέλος στις φορολογικές δηλώσεις καθώς από το 2025 τα εκκαθαριστικά θα μας έρχονται αυτόματα!

Βυθίζονται στα χρέη οι αγρότες στην Τουρκία

Δεν επαρκεί η κρατική βοήθεια

Που θα πάνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι εκτιμήσεις των οίκων

Table of Contents Hide Που θα πάνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο –…

Όλες οι προϋποθέσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους

Από 1-1-2017, πανελλαδικά και σε όλους τους δήμους αρχίζει η κατάθεση των…

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης: Η μάχη των νοικοκυριών με τις ανατιμήσεις και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Το κίνημα της πετσέτας και η ατζέντα της καθημερινότητας

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα η πληρωμή Δεκεμβρίου σε επίδομα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ Δεκεμβρίου αλλά και οι…

Στα ύψη οι τιμές καυσίμων – Τι πληρώνουν οι Έλληνες και τι κερδίζει η αγορά

Table of Contents Hide Στα ύψη οι τιμές καυσίμων – Τι πληρώνουν…