Δραματικές διαστάσεις έχουν πάρει πλέον τα λουκέτα επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά αποδεικνύοντας με ζοφερό τρόπο τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες στα χρόνια της κρίσης.

Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για τον αριθμό των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά το πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι ανησυχητικά, αφού για πρώτη φορά από το 2012 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.448 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το 2015, όταν έκλεισαν συνολικά 10.581 εταιρείες.

 

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο ως το τέλος Μαΐου έγιναν 12.538 εγγραφές επιχειρήσεων αλλά και 15.448 διαγραφές, δημιουργώντας έτσι μια «τρύπα» 2.910 επιχειρήσεων. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η τάση που διαμορφώνεται στους πρώτους πέντε μήνες δημιουργεί την εντύπωση ότι στο τέλος της χρονιάς ενδεχομένως να έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ διαγραφών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και για τους εκατοντάδες που εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου το 2012 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 44.412 ενώ οι διαγραφές 37.821, το 2013 44.591 ήταν οι εγγραφές και 37086 οι διαγραφές, το 2014 οι εγγραφές ήταν 38.100 και οι διαγραφές 35.655 ενώ το 2015 οι εγγραφές ανήλθαν σε 30.844 και οι διαγραφές σε 26.704.

 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κρήτη καθώς από την 1η Γενάρη του 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 έκλεισαν συνολικά 2.280 επιχειρήσεις. Την ίδια πενταετία οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο νησί ανήλθαν σε 16.569 και οι διαγραφές υφισταμένων σε 18.854.

 

Η παρατεταμένη ύφεση τείνει να «ισοπεδώσει» τον κλάδο του εμπορίου και σε τοπικό επίπεδο, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους επιχειρηματίες, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης για να διατηρηθούν στην αγορά, ενώ η απόγνωση έχει κυριεύσει τον κλάδο.

 

Η αυξημένη φορολογία, η κλειστή στρόφιγγα των τραπεζών αλλά κυρίως η έλλειψη ρευστότητας γονατίζει τον επιχειρηματικό κόσμο που ζητά από το κεντρικό κράτος να λάβει μέτρα και να προσφέρει κίνητρα που θα ενισχύουν και θα τονώνουν την επιχειρηματικότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Κλείδωσε: Τα 3 νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Οι δικαιούχοι που παίρνουν 534 ευρώ

Κλείδωσε: Τα 3 νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Οι δικαιούχοι…

Έρχεται φτώχεια. Πάνω από 80 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη θα βρεθούν ΧΩΡΙΣ θέρμανση τον χειμώνα

Table of Contents Hide Έρχεται φτώχεια. Πάνω από 80 εκατομμύρια νοικοκυριά στην…

Πότε πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, προνοιακά και επίδομα παιδιού Α21

Πότε πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, προνοιακά και επίδομα παιδιού Α21

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση της ανεργίας στο 24,2% τον Φεβρουάριο – Βαρύ το τίμημα για τους νέους

Στο 24,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος έναντι…

ΔΕΗ προς καταναλωτές: Έτσι θα έχετε έκπτωση 15% στα τιμολόγια

Διευκρινίσεις  για τον τρόπο εφαρμογής της έκπτωσης 15 % στα τιμολόγια του…

Εξηγήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ για το πού ήταν κρυμμένα τα 88 εκατ. ευρώ του τσεκ

Ένα μήνα μετά την προκαταβολή του τσεκ, αρχίζει να βρίσκει άκρη ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το πού «χάθηκαν» τα 88 εκατ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης

Επίδομα ενοικίου – στέγασης: Όλα τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επίδομα ενοικίου – στέγασης: Όλα τα κριτήρια και οι δικαιούχοι -Από 70…

Σούπερ μάρκετ: ‘Εκλεισαν το 2023 με 1 δισ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία τους

Με τζίρο 11,8 δισ. ευρώ έκλεισε το 2023 για τα super markets σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Circana

Ρύθμιση-ανάσα για χρέη στα Ταμεία

Νέο σχέδιο για να περιοριστεί η «τρύπα» των οφειλών στα Ταμεία επεξεργάζεται…