Ο Βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Σχετικά με την αδειοδότηση των πρόχειρων καταλυμάτων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, η οποία συζητήθηκε την Πέμπτη 31/3/2016 στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Βουλευτής έθεσε στον κ. Υπουργό το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η Διευκρινιστική Εγκύκλιος, που εκδόθηκε για να εξειδικεύσει τον νόμο 4056/2012, καθώς η φράση «Δομική Ξυλεία», που εμπεριέχεται στην Διευκρινιστική Εγκύκλιο, εμπόδιζε τους κτηνοτρόφους να λάβουν άδεια για τα πρόχειρα καταλύματα, τα οποία κατασκευάζουν ως επί το πλείστον από ξύλινους στύλους της Δ.Ε.Η και του Ο.Τ.Ε που έχουν αποσυρθεί και έχουν τεθεί σε κυκλοφορία και διατίθενται ελεύθερα στο εμπόριο. O Βουλευτής επεσήμανε ότι η Διευκρινιστική Εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου 4056/2012 και δημιουργεί το εύλογο ερώτημα ότι εάν τα πρόχειρα καταλύματα δεν κατασκευασθούν από δομική ξυλεία, τότε οι κτηνοτρόφοι τι είδους ξυλεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου κάνοντας δεκτή την πρόταση του Βουλευτή Γρεβενών κ. Χρήστου Μπγιάλα, προέβη στην τροποποίηση της Διευκρινιστικής Εγκυκλίου, της οποίας το περιεχόμενο έχει πλέον ως εξής:

ΑΔΑ:Ω4Λ74653ΠΓ-Φ8Ε

Η παράγραφος Ι «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ: ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ» του κεφαλαίου Β. 2 «Κατηγορίες Κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με βάση τα είδη των κτιρίων» της ανωτέρω Διευκρινιστικής Εγκυκλίου αντικαθίσταται ως εξής:

Περιλαμβάνει τα πρόχειρα καταλύματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας (άδεια δόμησης κατά τις διατάξεις του ν. 4067/2012).

Με τον όρο πρόχειρα καταλύματα νοούνται οι κατασκευές οι οποίες δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα. Είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως πέτρες ή τσιμεντόλιθους ή ξυλεία ή κλαδιά ή λαμαρίνες ή συνδυασμό αυτών που μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης . Μεμονωμένα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες αυτών των κατασκευών, δεν συνιστούν φέροντα δομικό σκελετό και είναι αποδεκτά. Η χρήση συνδετικών υλικών (π.χ. λάσπη) ή επιχρισμάτων (π.χ. ασβέστωμα) είναι αποδεκτή. Τα πρόχειρα καταλύματα εξυπηρετούν τις ανάγκες εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα του κτηνοτροφικού κόσμου λύθηκε, καθώς μέχρι την τροποποίηση της εγκυκλίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Γρεβενών Χρήστου Μπγιάλα, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να λάβουν άδεια για τα πρόχειρα καταλύματα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τελιγιορίδου-Βέττα-Πέρκα: Η υπουργός Παιδείας αρνείται το διάλογο με τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και τον Πρύτανη

Τελιγιορίδου-Βέττα-Πέρκα: Η υπουργός Παιδείας αρνείται το διάλογο με τους βουλευτές της Δυτικής…

Πρόσκληση στην εκδήλωση «Παρουσίαση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και του καθεστώτος ΔΑΜ του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου»

Το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Ιουνίου

Συνελήφθη 58χρονος, σε περιοχή της Καστοριάς, για μεταφορά και διευκόλυνση παράνομης εξόδου από την ελληνική επικράτεια τεσσάρων (4) αλλοδαπών

Συνελήφθη 58χρονος, σε περιοχή της Καστοριάς, για μεταφορά και διευκόλυνση παράνομης εξόδου…

Διάσχιση Πεύκο-Γλυκονέρι-Περιστερά- Μαυρόκαμπος-Κοτύλη

Περνώντας από το παλιό μονοπάτι και τα εγκαταλελειμμένα χωριά.

Ανακατασκευή ένα παλιού μινκ  παλτό σε σύγχρονο μοντέλο, live  στο Ευρωκοινοβούλιο  από την Καστοριανή Χριστίνα Λιάνα  

Ανακατασκευή ένα παλιού μινκ  παλτό σε σύγχρονο μοντέλο, live  στο Ευρωκοινοβούλιο  από την Καστοριανή…

Θα λειτουργήσει και το καλοκαίρι το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Όπως είναι ευρέως γνωστό έχουν ξεκινήσει οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του σχολικού έτους…

Άργος Ορεστικό: Σχολείο φροντιστών για ασθενείς με τη νόσο ALZHEIMER

  Άργος Ορεστικό: Σχολείο φροντιστών για ασθενείς με τη νόσο ALZHEIMER

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο κιχί !

Το μεγαλύτερο κιχί της Ελλάδας έφτιαξε ο φανός ¨Αι Δημήτρης¨ το οποίο παρουσιάστηκε στην πλατεία της Κοζάνης και μετά κεράστηκε στο κόσμο.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: Π ρ ά σ ι ν ε ς Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ έ ς Δ ι α δ ρ ο μ έ ς 2016

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς – στο πλαίσιο της δράσης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ…