Η αργία των τριών Ιεραρχών δεν σημαίνει αποχή μαθητών και εκπαιδευτικών από τον εκκλησιασμό!

Από φέτος “η εορτή των Τριών Ιεραρχών”  εκτός από τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας, αποτελεί ημέρα αργίας και για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. ια)  του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (όπως αυτό τροποποιήθηκε με τους Νόμους 4521/2018 και 4559/2018), θαρρείς και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε κάτι διαφορετικό!

Οι Δάσκαλοι ανέκαθεν πέρα από δογματισμούς, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, στηρίζουμε με τη συμμετοχή μας τις γιορτές, τα έθιμα και τις παραδόσεις, διδάσκοντας ταυτόχρονα στα παιδιά μας πως αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την πορεία μας προς την πρόοδο, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.
Καθημερινά μεταδίδουμε στα παιδιά μας και όχι μόνο, τις προαιώνιες αξίες του Ελληνισμού τη φιλοπατρία, τη δημοκρατία, τη θρησκευτική ευλάβεια, την αγάπη προς τα γράμματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό προς τα ήθη-έθιμά μας και τις παραδόσεις μας.

Είμαστε, λοιπόν, σε αναμονή της αποστολής από το υπουργείο της σχετικής εγκυκλίου, την οποία θα έπρεπε ήδη να έχουμε στη διάθεσή μας για περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά στον τρόπο του εορτασμού.
Ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, είμαι βέβαιος, ότι και φέτος-όπως κάθε χρόνο- όλα τα σχολεία θα εκπροσωπηθούν στη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας ανήμερα της εορτής των προστατών της παιδείας, αγίων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Όπως, επίσης, είμαι βέβαιος, πως οι Ιεροί Ναοί από τον Έβρο έως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το Καστελόριζο, θα “πλημμυρίσουν” από παιδιά και εκπαιδευτικούς, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη των “δικών τους” Δασκάλων, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στον εορτασμό της “δικής τους εορτής”.*

Στη Μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχει και ο Δήμος Άργους Ορεστικού, τιμώντας όλους τους εκπαιδευτικούς  για την προσφορά τους…

Στο πλαίσιο εορτασμού μνήμης των τριών Ιεραρχών, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μετά τη Θεία Λειτουργία θα δεξιωθεί τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας, “μάχιμους” και συνταξιούχους, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

Δάσκαλος

 

leconomidis.blogspot.com

* Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

You May Also Like

Τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, η Μαρία Αντωνίου επισκέφθηκε χωριά της περιοχής μας για τις τοπικές εκδηλώσεις

Με το άναμμα της «μπουμπούνας» και τη «γουρουνοχαρά»,

Διανομή φρούτων από τον Δήμο Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς, ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού…

Τα μέλη του ΕΤΑΚ Καστοριάς πραγματοποίησανη με επιτυχία εκπαίδευση διάσωσης θύματος στην παγωμένη λίμνη. Το πάχος του πάγου ξεπερνά τα 10 εκατοστά!

Τα μέλη του ΕΤΑΚ Καστοριάς πραγματοποίησανη με επιτυχία εκπαίδευση διάσωσης θύματος στην…

Σ.Ε.Γ.: Τριήμερο ενημερωτικό σεμινάριο στην Καστοριά, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Νέων Ελλήνων Σχεδιαστών

Σ.Ε.Γ.: Τριήμερο ενημερωτικό σεμινάριο στην Καστοριά, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Νέων Ελλήνων…

ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και κάθε παράγωγο της από τα Σκόπια»

ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση…

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός στην Πτολεμαΐδα για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός στην Πτολεμαΐδα για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα

Αναβαθμίστηκε η όδευση στο υποτμήμα “Ξινό Νερό – Αμμοχώρι” του κάθετου άξονα Πτολεμαΐδας – Φλώρινας

Αναβαθμίστηκε η όδευση στο υποτμήμα “Ξινό Νερό – Αμμοχώρι” του κάθετου άξονα…

Η πόλη που γέλούσε!: Ένα ξεχωριστό  βίντεο για την Καστοριά από τον Σύλλογο “Σπασμένο Ρόδι”!

Η πόλη που γέλούσε!: Ένα ξεχωριστό  βίντεο για την Καστοριά από τον…