Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 77 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν δύο βόμβες, μία μέσα σε καθεδρικό ναό και μία στο εξωτερικό του στο νησί Χολό, στις νότιες Φιλιππίνες, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, ο Γκρασιάνο Μιχάρες, η επίθεση είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 20 πολιτών και επτά στρατιωτών, ενώ 61 πολίτες, 14 αστυνομικοί και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο», δήλωσε νωρίτερα ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας των Φιλιππίνων, ο Όσκαρ Αλμπαγιάλντε, στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

Η δεύτερη έκρηξη έγινε στον χώρο στάθμευσης έξω από την εκκλησία την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, πρόσθεσε.

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν ποιο ήταν το κίνητρο της επίθεσης αυτής στο νησί Χολό, το ορμητήριο της Αμπού Σαγιάφ αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF).

Είναι εξάλλου ασαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Μιντανάο την 21η Ιανουαρίου για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο νόμος για τη δημιουργία αυτής της νέας διοικητικής δομής εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.

Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο ήταν μια πρόνοια-κλειδί στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την οργάνωση MILF το 2014.

«Δεν κλίνουμε προς κάποια εκδοχή ακόμη», είπε ο Αλμπαγιάλντε και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει να επρόκειτο για ενέργεια οποιασδήποτε από τις οργανώσεις που η κυβέρνηση θεωρεί απειλή και δρα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.

«Θα είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε (τους δράστες) μόλις μάθουμε τι είδους μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε», εξήγησε ο αξιωματικός του στρατού.

Ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασε τη σημερινή επίθεση και δεσμεύθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες.

«Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε.

You May Also Like

ΗΠΑ: 5χρονος πέθανε από τη ζέστη – «Τον ξέχασε η μητέρα του 3 ώρες σε αυτοκίνητο»

Τι συνέβη

Ρωσία: Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από την πολύνεκρη επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Περμ

Τον γύρο των social media κάνουν οι πρώτες εικόνες και video από…

Γάζα: Η Τζαμπάλια πριν και μετά

Δορυφορικές εικόνες μαρτυρούν την καταστροφή

Κύμα συμπαράστασης για 34χρονο Ρώσο που σκότωσε παιδεραστή!

Κύμα συμπαράστασης για 34χρονο Ρώσο που σκότωσε παιδεραστή!

Ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον με κλείσιμο συνόρων στους Βρετανούς αν δεν πάρει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον με κλείσιμο συνόρων στους Βρετανούς αν δεν…

Παραλήρημα από την Τουρκία: Μιλάτε για Γενοκτονία των Ποντίων όταν σφάξατε τους Τούρκους το 1821 στην Τριπολιτσά

Η Άγκυρα μιλά για αντιτουρκικά λόμπι που προσπαθούν να εξαπατήσουν το κοινό

Τζεφ Μπέζος: Το διάστημα θα γίνει η πατρίδα των ανθρώπων – Έτσι θα ζουν

«Άνθρωποι θα γεννιούνται σε αυτές τις αποικίες, θα ζουν σε αυτές τις…

«Βράζει» ο πλανήτης: Λιώνει η άσφαλτος στο Όρεγκον ‑ Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Table of Contents Hide Έφτασε 49,5°C στον Καναδά, 48°C στη ΣιβηρίαΣυνάντηση Μπάιντεν…

Τέλος τα παράθυρα και οι γέφυρες από τα χαρτονομίσματα του ευρώ

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας