Κατώτατος μισθός: Ποιοι θα πάρουν έως 140 ευρώ μικτά το μήνα;

Από τον επόμενο μήνα θα διαμορφωθούν οι αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.  Περίπου 880.000 πολίτες αναμένεται να ωφεληθούν από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα ωφελούνται:

-Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

-Περίπου 280.000 δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΑΕΔ, που επηρεάζονται άμεσα.

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αύξηση κατά 11% περίπου του κατώτατου μισθού, δηλαδή φτάνει τα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Οι αυξήσεις είναι οι εξής:

Μισθοί και επιδόματα

  • Όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 614.044 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 33,65% του συνόλου.
  • Όσοι αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Δηλαδή όσοι είναι νέοι κάτω των 25 ετών, θα δουν τον μισθό τους να πηγαίνει στα 650 ευρώ.
  • Επίδομα γάμου: Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επίδομα είναι 58,6 ευρώ το μήνα και θα πάει στα 65 ευρώ τον μήνα.
  • Αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση. Αυτές είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο. Εφόσον ανέβει θα υπάρξει και προς τα πάνω αναπροσαρμογή.

Επιδόματα του ΟΑΕΔ

  • Επίδομα ανεργίας: Το βασικό ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας είναι το 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόµενο 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Σε µηνιαία βάση είναι το 25πλάσιο, δηλαδή σήµερα 360 ευρώ. Το σηµερινό ηµεροµίσθιο είναι 26,18 ευρώ, συνεπώς το ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας για άγαµο χωρίς παιδιά είναι 14,39 ευρώ και το µηνιαίο 360 ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα με την αύξηση του 11% θα οδηγήσει το ηµεροµίσθιο στο επίπεδο των 29,03 ευρώ και το ημερήσιο επίδοµα ανεργίας στα 15,96 ευρώ µε αποτέλεσμα το μηνιαίο να φτάσει στα 399,24 ευρώ.

  • Αποκλειστικές, νοσοκόμες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη (Ν.2335/95, αρθρ. 3 παρ. 1).
  • Ειδικό βοήθηµα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης. Η τακτική επιδότηση ανεργίας στους ασκούντες το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας ή στους μη διαθέτοντες καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης χορηγείται σε: α) μισθωτούς που ασκούν το δικαίωμα της επίσχεσης από την εργασία του άρθρου 325 του Αστικού Κώδικα και β) σε μισθωτούς των οποίων η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει προβεί σε διακοπή εργασιών χωρίς να έχει προβεί σε έγγραφες καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.
  •  Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την εφαρμογή της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης στους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, ως εποχιακή θεωρείται η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού (άρθρ. 31 ν. 4144/13).

  •  Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών χορηγείται στους δασεργάτες και ρητινοσυλλέκτες που απασχολούνται για λογαριασμό των οικείων Συνεταιρισμών, καθώς και στους ελεύθερους δασεργάτες και στους απασχολούμενους για λογαριασμό του Δημοσίου που αμείβονται κατ’ αποκοπή και των οποίων η ασφάλιση στο ΙΚΑ γίνεται με τρόπο πλασματικό. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι 360 ευρώ.
  • Εκδοροσφαγείς. Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π. όλης της χώρας οι οποίοι έχουν υπαχθεί με τη διάταξη του άρθρ. 3 παρ. 1 του ν. 2335/95 στην ασφάλιση ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  • Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη (Ν.2335/1995, άρθρ. 3 εδ. 1 παρ.1). Η επιδότηση ενός ξεναγού χορηγείται τον Δεκέμβριο κάθε έτους και τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
  • Φορτοεκφορτωτές. Η ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών χορηγείται στους μόνιμους και επίκουρους φορτοεκφορτωτές των λιμένων και ξηράς καθώς και στους σημειωτές των τελωνείων όλης της χώρας που διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών.
  • Επίδομα μακροχρόνια ανέργων. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες. Η αύξηση εδώ θα είναι 22 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά βοηθήματα του ΟΑΕΔ

  • Ειδικό εποχικό βοήθηµα: Δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος είναι τα άτομα που ασκούν ένα από τα πιο κάτω  επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα αυτά του  οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και  σμυριδεργάτη.

  • Ειδικό βοήθηµα λήξης ανεργίας: Ισούται µε 13 ημερήσια επιδόµατα ανεργίας, δηλαδή σήµερα 187 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά και θα φτάσει τα 207,4 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθηµα έπειτα από τρίμηνη παραµονή στα µητρώα ανέργων: Είναι ίσο µε 15 ηµερήσια επιδόµατα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά. Θα φτάσει τα 239,4 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθηµα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδική παροχή µητρότητας: Ισούται µε τον κατώτατο µισθό, δηλαδή σήµερα είναι 586,08 ευρώ μικτά και θα φτάσει τα 650 ευρώ.
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Προγράμματα απασχόλησης, επιχορήγησης, κατάρτισης ΟΑΕΔ

  • Προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ. Το μισθολογικό κόστος για παράδειγμα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αντιστοιχεί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
  • Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και µη μισθολογικού κόστους.
  • Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται µε το 75% του υποκατώτατου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήµερα 17,12 ευρώ).
  • Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών.

 

You May Also Like

Υπουργείο Οικονομικών: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 80%

Table of Contents Hide Υπουργείο Οικονομικών: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 80%Η…

Ο στρατός επισκεύασε το σπίτι της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου – Οι εργασίες από τη ΜΟΜΚΑ [εικόνες]

Η ΜΟΜΚΑ επισκεύασε το σπίτι της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου.

Αποθεώθηκε ξανά η Τζίμα στα social media μετά το νέο beef με τον Πρετεντέρη: «Είσαι θεά, σ’ αγαπώ»

Η δημοσιογράφος έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και την αποθεώνουν στα social media.

Μάνος Κόνσολας: «Η ζωή και ο τουρισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσουν. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς τηρώντας όλα τα μέτρα»

Μάνος Κόνσολας: «Η ζωή και ο τουρισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει…

«Μας έκλεψαν τις ζωές και το ονόμασαν σωτηρία»: Το συγκλονιστικό σκίτσο της Sasha από το Κίεβο

Η Ουκρανή illustrator πήρε την εικόνα μίας βομβαρδισμένης πολυκατοικίας και τη μετέτρεψε…

Απίστευτες εικόνες από το πέρασμα του «Ιανού» σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Απίστευτες εικόνες από το πέρασμα του «Ιανού» σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Φρίκη στο Αρκαλοχώρι: Ασυνείδητος έβαλε 10 κουτάβια σε τσουβάλι και τα πέταξε

Ένα νέο περιστατικό κακοποίησης ζώων, όταν βρέθηκαν 10 κουτάβια που κάποιος τα έβαλε σε τσουβάλι και τα πέταξε σε χωράφι

Στ. Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου – Αν χρειαστεί θα γίνει κι άλλη επίταξη

Στ. Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου – Αν χρειαστεί…

Έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού στον Προμαχώνα – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού στον Προμαχώνα – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Οριστικοί πίνακες συμπληρωματικών εγγραφών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΟΑΕΔ

Οριστικοί πίνακες συμπληρωματικών εγγραφών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΟΑΕΔ