Σχολικός εκφοβισμός: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Σημαντικές πληροφορίες από τον γνωστό Ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα, ο οποίος πραγματοποίησε σεμινάρια στην Καστοριά  

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για θέματα που αφορούν το bullying και το gaming disorder, πραγματοποιήθηκαν ενεργητικά σεμινάρια στην Καστοριά, στους Μανιάκους και στο Μαυροχώρι από τον γνωστό Ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα. Η ενημερωτική εκστρατεία έχει το σύνθημα «Μάθε! Μίλα! Ζήσε!», γιατί η γνώση δίνει δύναμη και ζωή.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μανιάκων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς, προσκάλεσαν τον ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα, προκειμένου να ενημερώσει και να συζητήσει με τα παιδιά και τους γονείς τους το πολύ σημαντικό θέμα «Εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια μάστιγα του αιώνα και μπούλινγκ». Ο κ.  Σούρας ήρθε εντελώς δωρεάν στην Καστοριά  για να βοηθήσει στην ενημέρωση των πολιτών της περιοχής.

«Είχαμε την τιμή να προσκαλέσουμε τον κ. Σούρα στην περιοχή μας, προκειμένου να μας αναλύσει σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν την  κοινωνία μας. Πραγματικά είμαι εντυπωσιασμένος με τα όσα έμαθα. Νόμιζα ότι τα γνώριζα, αλλά τελικά έκανα λάθος. Κέρδισα πολλές περισσότερες χρήσιμες γνώσεις από το σεμινάριο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μανιάκων Στάθης Βασιλειάδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως  η αξιόλογη αυτή δράση του κ. Σούρα έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, όπου σε συνεννόηση με διευθυντές σχολείων προχωρά στην  πανελλαδική ενημέρωση μαθητών, δασκάλων, εκπαιδευτικών και γονέων για τα σοβαρά θέματα του σχολικού εκφοβισμού και του εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Αρνητική πρωτεία για την Ελλάδα σε θέματα εκφοβισμού

Από τις 41 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση σε θέματα bullying. Μας “κερδίζουν” η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία. Επιπλέον το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως ψυχική διαταραχή. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, έχουν γίνει δύσκολα και ιδιαίτερα επικίνδυνα», ενημέρωσε ο κ. Σούρας.

Τη βία τη διαμορφώνουν τα βιώματα και όχι το DNA

Η βία την οποία εξασκούν τα παιδιά, παράγεται είτε από την οικογένεια, είτε από το σχολείο, είτε από τους χαρακτήρες οι οποίοι διαμορφώνονται από διάφορα βιώματα. Συνεπώς, η βία δεν υπάρχει στο DNA των ανθρώπων «Εάν παραδεχθούμε ότι κάποια παιδιά γεννιούνται βίαια, τότε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι όλη αυτή η εκστρατεία και η ενημέρωση που πραγματοποιούμε, γίνεται λανθασμένα», ξεκαθάρισε ο Ψυχίατρος και συνέχισε λέγοντας πως «Δηλαδή, ό,τι και να κάνουμε, είναι σαν να λέμε, ότι πάντα θα υπάρχουν παιδιά που θα γεννιούνται βίαια. Φυσικά και δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Είμαι άκρως αρνητικός ως προς αυτό. Η βία προέρχεται μέσα από την οικογένεια, από τη γειτονιά, από τους φίλους, από το σχολείο και κυρίως από το πώς εμείς έχουμε διαπλάσει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας».

Οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια κατάματα

Στα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας, εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη προστασία των παραβατικών παιδιών από την οικογένειά τους και από  τους ειδικούς τότε θα δημιουργηθεί μια διαταραχή της προσωπικότητάς τους, η επονομαζόμενη αντικοινωνική διαταραχή και «κάποια στιγμή τα παιδιά αυτά θα εξελιχθούν στους αυριανούς εγκληματίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας και αναφέρθηκε σε παραδείγματα τα οποία συντάραξαν το πανελλήνιο, όπως ήταν η άγρια δολοφονία της φοιτήτριας στη Ρόδο όπου οι καθηγητές και οι γονείς γνώριζαν τη βίαιη συμπεριφορά του δράστη, στην “κατά λάθος” δολοφονία  του μικρού  Άλεξ  (Βέροια)  από τους φίλους του τη στιγμή που δέχονταν εκφοβισμό, στην αυτοκτονία μιας φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη όταν έμαθε πως ο φίλος της κυκλοφόρησε ένα βίντεο με προσωπικές τους στιγμές, στην  αυτοκτονία του φοιτητή Γιακουμάκη (Γιάννενα) έπειτα από το αλλεπάλληλο bullying που δέχονταν και στην αυτοκτονία ενός μαθητή Γυμνασίου, ο   οποίος δέχονταν εκφοβισμό λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων και τελικά κρεμάστηκε στο δωμάτιό του, μπροστά στα μάτια των γονιών του, «Όλα αυτά με έκαναν να καταλάβω ότι δεν παίζουμε με το  bullying. Όταν υπάρχουν αυτοκτονίες και δολοφονίες, τότε πάει να πει ότι τα πράγματα έγιναν πάρα πολύ δύσκολα».

 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί δέχεται bullying;

Τα παιδιά που δέχονται τον σχολικό εκφοβισμό, πολλές φορές διστάζουν να αναφέρουν σε κάποιον οικείο τους για τα όσα βιώνουν. Ωστόσο ο Ψυχίατρος ενημέρωσε πως υπάρχουν διάφορα σημάδια, τα οποία φανερώνουν στους γονείς ότι απασχολεί κάτι σημαντικό το παιδί τους. Αυτά είναι ο φόβος, η ντροπή, οι ενοχές και η απογοήτευση.

Οι γονείς όταν αντιληφθούν ότι κάτι βασανίζει το παιδί τους, πρέπει να το προσεγγίσουν και μόλις μάθουν την αλήθεια, θα πρέπει να απευθυνθούν και να ενημερώσουν το σχολείο. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μιλήσουν ξεχωριστά με το θύμα και τον θύτη, αλλά και τους γονείς τους. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει η υποστήριξη και των δυο μεριών από ειδικούς.  «Είναι λίγο σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Είναι όμως αποτελεσματική. Χωρίς αυτό τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι, και γονείς και δάσκαλοι, δρουν ιδιοσυγκρασιακά, δηλαδή βάσει του δικού τους χαρακτήρα και προσωπικότητας και τι πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι καλύτερο για το παιδί. Αυτό είναι λανθασμένο, καθώς πολλές φορές αντί να κάνουμε το καλό, έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Μάθε γιατί πρέπει να ξέρεις, μίλα γιατί δεν πρέπει να  φοβάσαι και ζήσε», είπε κλείνοντας ο κ. Σούρας.

 

You May Also Like

Ευχές για ένα Ειρηνικό Πάσχα από τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς

Ευχές για ένα Ειρηνικό Πάσχα από τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς

Π.Ε. Καστοριάς: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων μετά τους εμβολιασμούς του φθινοπώρου 2018

Π.Ε. Καστοριάς: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας  των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων μετά  τους…

Ξεκινά η προμήθεια εξοπλισμού του Λαογραφικού Μουσείου του Άργους Ορεστικού

  Ξεκινά η προμήθεια εξοπλισμού του Λαογραφικού Μουσείου του Άργους Ορεστικού

Πρωτοβουλία Δημάρχων Καστοριάς και Νεστορίου σύστασης ενεργειακής κοινότητας για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου

  Πρωτοβουλία Δημάρχων Καστοριάς και Νεστορίου σύστασης ενεργειακής κοινότητας για τη δημιουργία…

Συμμετοχή της ‘’ Μύησις ‘’ στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας

Το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας άνοιξε  τις πύλες του την…

Σημαντική συμμετοχή του Ιωσήφ – Λαζάρου Χατζητιμοθέου, δικηγόρου και επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Γραμματών & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» στο 2ο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών & υποψηφίων διδακτόρων του ΑΠΘ

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά…

Καστοριά: Χρόνια πολλά και καλά στην αρχόντισσα της Μακεδονίας

Καστοριά: Χρόνια πολλά και καλά στην αρχόντισσα της Μακεδονίας

ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Παρασκευή 12 Απρίλη Απεργούμε και διεκδικούμε!

ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Παρασκευή 12 Απρίλη Απεργούμε και διεκδικούμε!