Γλυκοπατάτα: 6 πειστικοί λόγοι να την εντάξουμε στη διατροφή μας

Η γλυκοπατάτα είναι πολύ πιο θρεπτική από την πατάτα, αλλά δεν είναι πολύ δημοφιλές λαχανικό στην ελληνική κουζίνα. Αποτελεί ποώδες, πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Ιπόμοια και σ’ εκείνη των Περιπλοκοειδών. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και εκεί χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Αρχικά αναφερόταν ως πατάτα και πήρε το συνθετικό γλυκό- γύρω στο 1740, για να τη διαχωρίσουν από τη λευκόσαρκη πατάτα.

Σήμερα, η γλυκοπατάτα καλλιεργείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Και καθώς υπάρχει σε αφθονία και στη χώρα μας, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε όλα τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας – και είναι πολλαπλά.

  1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικές

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά εφοδιασμένες με θρεπτικά συστατικά. Αποτελούνται από 77% νερό, 20% υδατάνθρακες, 1.6% πρωτεΐνης, 3% φυτικές ίνες και καθόλου λιπαρά. Μάλιστα, μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 180 θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως βιταμίνη Α, C, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο και κάλιο.

  1. Βελτιώνουν τη μνήμη μας

Οι μοβ γλυκοπατάτες ιδιαίτερα έχουν συνδεθεί με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Σε έρευνες με ζώα, οι μωβ πατάτες αποδείχτηκε ότι προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη. Μπορούμε να ευχαριστήσουμε τις ανθοκυανίνες γι’ αυτή τη λειτουργία, ισχυρά αντιοξειδωτικά.

  1. Βοηθούν την πέψη και προστατεύουν την γαστρεντερική υγεία

Καθώς αποτελούν πλούσιες πηγές όχι ενός, αλλά δύο ειδών φυτικών ινών, κάνουν καλό στην πέψη. Περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και μη διαλυτές φυτικές ίνες. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να πέψει καμία από αυτές – οπότε αντί να τις διασπάσει τις αφήνει να περάσουν από όλη την πεπτική οδό. Και καθώς ταξιδεύουν σε αυτή, μας χαρίζουν όλα τους τα πλεονεκτήματα, όπως το να διατηρούν την καλή λειτουργία του εντέρου.

  1. Διαθέτουν αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά

Όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνουν αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία μας προστατεύουν από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονές και έχουν συνδεθεί με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιακές νόσους και καρκίνο. Επιπλέον, ένα συγκεκριμένο ισχυρό αντιοξειδωτικά, η βήτα- καροτίνη που περιέχεται στη γλυκοπατάτα διατηρεί την υγεία των ματιών μας και βελτιώνει την όραση.

  1. Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Την επόμενη φορά που θα αναζητάτε τρόπους να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μην στραφείτε μόνο στον χυμό πορτοκαλιού και στη βιταμίνη C, αλλά προσθέστε στο μενού σας και τη γλυκοπατάτα, καθώς η βήτα- καροτίνη και η βιταμίνη Α στην οποία μετατρέπεται, είναι ζωτικής σημασίας ουσία για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Φιλικό προς τους διαβητικούς

Ορισμένα επιστημονικά ευρήματα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γλυκοπατάτας βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τούτου λεχθέντος, χρειάζεται να προσθέσουμε ότι οι διαβητικοί χρειάζεται και πάλι να προσέχουν την ποσότητα της μερίδας τους, καθώς το συγκεκριμένο λαχανικά έχει μέτριο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι οι βραστές γλυκοπατάτες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις ψημμένες ή τηγανιτές.

 

enallaktikidrasi.com

You May Also Like

Πρησμένα δάχτυλα χεριών: 11 πιθανές αιτίες που πρήζονται και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Table of Contents Hide Πρησμένα δάχτυλα χεριών: 11 πιθανές αιτίες που πρήζονται…

Μητσοτάκης: 10.000 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας – Θα γίνουν άμεσα

Τόνισε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για προσλήψεις ισχύουν στο ακέραιο με πρώτες τις 10 χιλιάδες στον χώρο της Υγείας

Πώς να εντοπίσετε έγκαιρα τη διάτρηση στομάχου

Πώς να εντοπίσετε έγκαιρα τη διάτρηση στομάχου

Υπουργείο Υγείας: Αλλάζουν τα πάντα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Τι φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο θα γίνονται πολύ σύντομα οι εισαγωγές στα…

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο;

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο;

Αυχενικό σύνδρομο – Όταν δεν πρόκειται για πάθηση αλλά για καταπιεσμένα συναισθήματα

Αυχενικό σύνδρομο – Όταν δεν πρόκειται για πάθηση αλλά για καταπιεσμένα συναισθήματα

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συμβουλές για να μη μυρίζει το μπάνιο

Συμβουλές για να μη μυρίζει το μπάνιο

Προσοχή στο διαβητικό πόδι! 2.000-3.000 ακρωτηριασμοί το χρόνο στη χώρα μας λόγω διαβήτη

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων και η γάγγραινα