ΟΑΕΔ-Κοινωφελής Εργασίας: Ξεκίνησε αύξηση μισθών. Ποια προγράμματα παρατείνονται

Τη δυνατότητα παράτασης προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, αλλά και αύξησης του μισθού των ωφελούμενων δίνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. – Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, οι αμοιβές των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας εξισώνονται με τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό και ταυτόχρονα καταργείται η χαμηλότερη αμοιβή που ίσχυε για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα προγράμματα. Η αύξηση των αμοιβών της κοινωφελούς εργασίας θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/2/2019, την ημερομηνία ισχύος της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Παράλληλα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως άρθρο 44 του νόμου 4597/2019 επιτρέπεται η επέκταση της διάρκειας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για την στα οποία οι ωφελούμενοι για:

α) την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και

β) για τη λειτουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων προσφύγων και μεταναστών, όπως χώρων υποδοχής ή/και ταυτοποίησης, δομών προσωρινής φιλοξενίας ή/και προσωρινής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.