«Ψάξε-ψάξε… δεν θα τα βρεις!»: Τι απέγιναν το ηλιακό σκάφος, τα ηλεκτρικά  και συμβατικά ποδήλατα αρκετών χιλιάδων ευρώ που παραδόθηκαν πριν από δύο χρόνια στον Δήμο Καστοριάς;

Τη δυσαρέσκειά του για τις φήμες που διαδίδονται σχετικά με τη μοίρα και τις ευθύνες της μη χρήσης  των  ηλεκτρικών  και συμβατικών  ποδηλάτων τα οποία είχε παραλάβει πριν από πολλά χρόνια η Π.Ε. Καστοριάς μέσω του διασυνοριακού προγράμματος GALET εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος «Πρόκειται για συκοφαντίες, χωρίς να γνωρίζω από πού προέρχονται, για ένα θέμα το οποίο το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές.  Ο κόσμος πιστεύει ότι τα έχουμε εμείς ως Αντιπεριφέρεια, και ότι στεγάζονται στο κτίριό μας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  Βέβαια ακούγονται και άλλες φήμες οι οποίες με κάνουν έξαλλο».

Μάλιστα όπως ενημέρωσε ο κ. Αδαμόπουλος, τα εν λόγω ποδήλατα ζητήθηκαν προς χρήση από Ποδηλατικό Σύλλογο της Καστοριάς «Έπεσαν από τα σύννεφα όταν τους είπα πως από το 2017 έχουν παραδοθεί στο Δήμο Καστοριάς και συγκεκριμένα στην εταιρία Μακεδνός. Επιτέλους πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως τα ποδήλατα που πήραμε μέσω προγραμματικής σύμβασης, παραδόθηκαν στον Δήμο Καστοριάς εδώ και δύο χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται και μέσω των εγγράφων. Δεν ξέρουμε πού τα πήγανε και τι σκοπεύουν να κάνουν με αυτά. Η ευθύνη έφυγε από την Π.Ε. Καστοριάς, οι αρμοδιότητες μας πάνω σε αυτό το θέμα ήταν και είναι συγκεκριμένες».

Για την ιστορία, το 2016 στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, υλοποίησε το έργο  με τίτλο «GALET- Greece / Albania Energy Tourism».

Μεταξύ των δράσεων του έργου περιλαμβάνονταν η προμήθεια και η εγκατάσταση συστήματος φόρτισης ποδηλάτων με χρήση φωτοβολταϊκών,  μαζί με 12 ηλεκτρικά ποδήλατα και 15 συμβατικά, όπως επίσης και η προμήθεια ηλιακού σκάφους με σκοπό τη διεξαγωγή περιηγητικών διαδρομών στη λίμνη της Καστοριάς.

Στόχοι του έργου GALET μέσω αυτών των προμηθειών ήταν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του ενεργειακού τουρισμού και η ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και των τουριστών.

Ανάλογη είναι και η τύχη του ηλιακού σκάφους το οποίο και αυτό έχει παραδοθεί στον  Δήμο Καστοριάς «Το βλέπουμε όλοι παρκαρισμένο και όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται. Η Αντιπεριφέρεια δεν μπορεί να κάνει τίποτα πλέον επί του θέματος».  

Όσο για τα συστήματα φόρτισης των ποδηλάτων που βρίσκονται πλησίον του πάρκου ολυμπιακής φλόγας, δηλαδή σε ένα κεντρικότατο σημείο, χρησιμεύουν ως αυτή τη στιγμή για δημιουργίες γκράφιτι, αλλά και ως σάκος του μποξ καθώς εάν τα παρατηρήσει κάποιος θα δει πως υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι…

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε ακόμα ένα παράπονο. Συγκεκριμένα άκουσε να λένε για τον ίδιο πως «Ο Αδαμόπουλος δεν ξέρει τι του γίνεται, άλλοι κάνουν κουμάντο εκεί μέσα», η απάντησή του ως προς αυτό είναι η ακόλουθη «Δεν ανέχομαι τέτοιου είδους δηλώσεις. Εάν το ξανακούσω, θα κινηθώ δικαστικά εναντίον εκείνου που διαδίδει αυτές τις συκοφαντίες».

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου