Το παραεμπόριο αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ελληνικών επιχειρήσεων και μάλιστα αθέμιτος σε μια περίοδο που τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται με δραματικό τρόπο και οι έμποροι δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν ακόμα και στα καθημερινά λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων τους.

 

Το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων από 6 ως και 8 δισ. ευρώ από το κράτος ετησίως, ενώ από την αγορά ο τζίρος που χάνεται φθάνει τα 25 δισ. ευρώ ετησίως εξουθενώνοντας οικονομικά τόσο τα κρατικά ταμεία, όσο και τους ίδιους επαγγελματίες, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους έβαλαν λουκέτο συνολικά 15.409 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών και παράλληλα έχουν χαθεί πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

 

Τα παραπάνω στοιχεία που αποδεικνύουν πως το παραεμπόριο έχει εξελιχτεί σε μάστιγα για τη χώρα ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος στη διάρκεια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου, επαναλαμβάνοντας την επιτακτική ανάγκη άμεση καταστολής του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην ελληνική αγορά.

 

Και ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν υπέρμετρους φόρους που επιφέρουν βαρύ πλήγμα σε μια αγορά που «φυτοζωεί», κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγοντας, δραστηριοποιούνται σε κάθε είδους εμπόριο από ρούχα και παπούτσια μέχρι εργαλεία και οπωροκηπευτικά, τις περισσότερες φορές ανενόχλητοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είτε διότι στερούνται ικανού αριθμού προσωπικού, είτε δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία αφήνουν το παραεμπόριο να οργιάζει.

Η αντιμετώπιση του παραεμπορίου αποτελεί μεγάλη πληγή για όλη τη χώρα, ένα πρόβλημα στο οποίο επανειλημμένως έχουν αναφερθεί οι Εμπορικοί Σύλλογοι ζητώντας από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες την προστασία του κλάδου με εντατικοποίηση των ελέγχων.

 

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ή αστοχία στην πάταξη του παραεμπορίου ισοδυναμεί με εγκληματική αμέλεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τονίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις, ενώ επανέφερε την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.