Οι νέοι της Καστοριάς +εργάζονται

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στο Δημαρχείο Καστοριάς  η προσομοίωση ενός Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των μαθητών και των φοιτητών της περιοχής.

Η δράση “Οι Νέοι +εργάζονται”,  διοργανώθηκε από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.) και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του έργου “Νεανικές Δράσεις”. Την εκδήλωση συντόνισε  Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και η ομάδα επικοινωνίας του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας.

Το ενδιαφέρον των νέων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ήταν έντονο, καθώς έλαβαν μέρος σε αυτό 30 μαθητές της Β’ και Γ΄ τάξης του 2ου Ημερησίου Γενικού Λυκείου Καστοριάς, φοιτητές του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και νέοι που κατάγονται από την Καστοριά αλλά σπουδάζουν σε άλλες πόλεις «Υπήρξε μια πολυμορφία, η οποία έδωσε ένα πολύ ωραίο χρώμα στον διάλογο.  Δημιουργήθηκαν δυο εικονικές παρατάξεις, χωρίς πολιτικά μηνύματα και περιεχόμενο. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν καθαρά και μόνο τη νεολαία, όπως είναι το περιβάλλον και η επιχειρηματικότητα των νέων», ενημέρωσε ο  επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Στεργίου.

Η προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου λειτούργησε ως εξής: Οι ομάδες που δημιουργήθηκαν, συνομίλησαν σε δημοκρατικό πλαίσιο, όπου  ο επικεφαλής  της κάθε παράταξης συντόνιζε τη διαδικασία και οι αντιδήμαρχοι τις επιτροπές. Όλοι οι συμμετέχοντες, τοποθετήθηκαν  επί της διαδικασίας, κατέληξαν σε ψηφίσματα,  τα οποία μεταφέρθηκαν στο τέλος στην ολομέλεια προς ψήφιση «Μέσω και αυτής της διαδικασίας, θέλαμε οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που αφορούν την προσωπική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους πορεία. Ό,τι αφορά τους νέους μας, αφορά και εμάς», σημείωσε ο κ. Στεργίου.

 

Ο Πρόεδρος  του Ο.Ε.ΝΕ.Φ.  και νόμιμος εκπρόσωπος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας  Κώστας Φιλιππίδης, απόλυτα ευχαριστημένος από την άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης δήλωσε πως   «Προωθούμε  και συγκεντρώνουμε τις δράσεις των νέων. Διευρύνουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την κινητικότητα, την ανάδειξη και την εξωστρέφεια της νεολαίας. Βεβαίως μέσα από την προσομοίωση των Δημοτικών Συμβουλίων, προωθούμε και την ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών. Με τη στήριξη του Δήμου Καστοριάς και του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας καταφέραμε να έχουμε 40 νέους Δημοτικούς Συμβούλους στην Καστοριά, οι οποίοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.  Κατάφεραν με δημοκρατικό τρόπο, να συναποφασίσουν για τα ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Όλες οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στη δράση, είμαι σίγουρος πως θα μεταφερθούν στους οικείους τους».

Χρύσα Κοσμίδου  

 

 

You May Also Like

Ο ΤΑΡ χρηματοδότησε  δύο Διαχειριστικές Μελέτες του Δήμου Καστοριάς

Ο ΤΑΡ χρηματοδότησε  δύο Διαχειριστικές Μελέτες του Δήμου Καστοριάς

Ή κοπή της βασιλόπιτας στον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” (Φωτογραφίες)

Ακολουθεί σε λίγο ρεπορτάζ – Βίντεο

Συγχαρητήρια ανακοίνωση του Δ.Σ. και του προέδρου του Α.Σ. Καστοριάς

Συγχαρητήρια ανακοίνωση του Δ.Σ. και του προέδρου του Α.Σ. Καστοριάς

Η παρέα Καρναβαλιστών «Τσουρλίγκες» προσφέρει 300€ στο Γ. Νοσοκομείο Καστοριάς

Η παρέα Καρναβαλιστών «Τσουρλίγκες» προσφέρει 300€ στο Γ. Νοσοκομείο Καστοριάς

Ένα ακόμη ουσιαστικό έργο υποδομής διεκδικεί ο Δήμος Άργους Ορεστικού

  Ένα ακόμη ουσιαστικό έργο υποδομής διεκδικεί ο Δήμος Άργους Ορεστικού

Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι αιμοληψίες των Δυτικομακεδόνων πεσόντων  του ’40 (Video+ Φωτογραφίες)

Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι αιμοληψίες των Δυτικομακεδόνων πεσόντων  του ’40 (Video+…

2ο Φεστιβάλ Παιδικού Παιχνιδιού για τα παιδιά του Ν. Καστοριάς

Έτοιμη η ομάδα!! Μία ακόμη εκδήλωση αφιερωμένη στο παιδί και στο παιχνίδι!!…

«Ζεσταίνεται» η αγορά της Καστοριάς εν όψει Χριστουγέννων

Εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της Καστοριάς εναποθέτουν τις ελπίδες στις αγορές των…

1.150.000 ευρώ για τα Παράλληλα Έργα Αναδασμού Αγροκτήματος Αγίου Αντωνίου από την Π.Ε. Καστοριάς

  1.150.000 ευρώ για τα Παράλληλα Έργα Αναδασμού Αγροκτήματος Αγίου Αντωνίου από…