Πάει για το 4ο xρυσό μετάλλιο ο ποδηλάτης Δημήτρης Κοντονίνας (Video-συνέντευξη)

 

Ο Δημήτρης Κοντονίνας είναι ένα παιδί γνωστό στην Καστοριά. Όχι μόνο γιατί είναι πρωταθλητής της ποδηλασίας, αλλά επειδή είναι πρωταθλητής και στη ζωή, καθώς έχει υποβληθεί δυο φορές σε μεταμόσχευση  νεφρού.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/wrySu7_q1LM” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe]

Την πρώτη φορά που έκανε μεταμόσχευση, η μητέρα του χωρίς καν να το σκεφτεί του έδωσε  το νεφρό της, το οποίο δυστυχώς ο οργανισμός του δεν μπόρεσε να το κρατήσει. Λίγα χρόνια αργότερα  ένα παιδί από την Κύπρο χάθηκε άδικα, ωστόσο χάρισε ζωή στον Δημήτρη και σε άλλους ανθρώπους,  καθώς οι γονείς του αποφάσισαν να προβούν σε δωρεά των οργάνων του.

Ο Πρωταθλητής και Γιατρός Δημήτρης Κοντονίνας, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Εφημερίδα “Ορίζοντες” μιλώντας  για τη φετινή του πορεία, τους στόχους του, αλλά και τη δωρεά οργάνων.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Πανέτοιμος δηλώνει ο ποδηλάτης Δημήτριος Κοντονίνας, για τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στη  Λάρισα  στις 27 Μαρτίου και το οποίο θα του δώσει την πρόκριση για το πανευρωπαϊκό που θα διεξαχθεί στον Αύγουστο στο Newcastle  της Αγγλίας.

Ο Πρωταθλητής ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες φορώντας την ελληνική στολή, δήλωσε πως νιώθει μεγάλη υπερηφάνεια   «Φορώντας το εθνόσημο, νιώθεις ότι κουβαλάς στις πλάτες σου ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος. Εκείνη τη στιγμή δεν τρέχει ο Δημήτρης, μόνο για τον Δημήτρη και την Καστοριά, τρέχει για όλη την Ελλάδα.  Ακόμα και να μην κατάφερνα να ανέβω στο βάθρο, δεν θα ένιωθα απογοήτευση, καθώς και μόνο η συμμετοχή, λόγω πρόκρισης στο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αποτελεί επιτυχία».

Η Καστοριά εκτός από γουναράδες βγάζει και πολύ καλούς αθλητές

Ο Δημήτρης κατά τη διάρκεια τής συνέντευξης ανέφερε πως η Π.Ε. Καστοριάς, περά του ότι είναι γνωστή στο πανελλήνιο λόγω της γούνας, είναι γνωστή επειδή βγάζει και πολύ καλούς αθλητές σε όλα τα αθλήματα μεταξύ των οποίων είναι η ποδηλασία, η κωπηλασία, το χειμερινό σκι, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Ωστόσο η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χωρά, πολλές φορές λειτουργεί ανασταλτικά και στο κομμάτι τού αθλητισμού. Μιλώντας με προσωπικά βιώματα ο Δημήτρης ανέφερε «Δυστυχώς, η Ελλάδα μας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως. Γνωρίζω ότι υπάρχει η θέληση για βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να την προσφέρουν, καθώς προηγούνται άλλα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, λειτουργώ με ιδία έξοδα. Ευτυχώς είμαι σε θέση να τα καλύψω και με τη βοήθεια των χορηγών μου.  Εάν δεν υπήρχε η οικονομική άνεση, δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω σε κάποιους αγώνες, όσο δυνατός και εάν είμαι. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν τρομεροί αθλητές οι οποίοι χάνονται».

 

Λέμε ναι στη δωρεά οργάνων

Ο Δημήτρης πολύ πιθανόν να μην βρίσκονταν ανάμεσά μας, εάν πριν από αρκετά χρόνια οι γονείς τού Νικόλα από τον Κύπρο  -ο οποίος λόγω ατυχήματος ζούσε με μηχανική υποστήριξη καθώς ήταν εγκεφαλικά νεκρός-  δεν έπαιρναν τη γενναία απόφαση να χαρίσουν τα όργανα τού γιού τους. Ο Δημήτρης έλαβε τον νεφρό τού Νικόλα και με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε για ακόμη μια φορά «Όταν διαγνωστεί   ο εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει επιστροφή.  Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα, εάν το οικογενειακό περιβάλλον τού ασθενή δεν αποφασίσει να προβεί στη δωρεά οργάνων, τότε τα μοσχεύματα πάνε χαμένα. Οπότε χάνουμε και τον άνθρωπό μας και παράλληλα  υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν άλλα πέντε με εφτά άτομα. Πιστεύω, ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος ως προς τη δωρεά οργάνων».

Η συγκινητική γνωριμία με τη μητέρα του Νικόλα

Το 2018, ο Δημήτρης γνώρισε για πρώτη φορά τους γονείς τού Νικόλα. Μπήκε στο αεροπλάνο και ταξίδεψε μέχρι την Κύπρο προκειμένου να γνωρίσει τη δεύτερή του οικογένεια όπως την χαρακτηρίζει. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν άκρως συγκινητικές και έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του Καστοριανού Πρωταθλητή «Ένιωσα απίστευτη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Πραγματικά δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Κατά τη διάρκεια τού ταξιδιού προσπαθούσα να συγκρατήσω τον εαυτό μου και να μην κλάψω, γιατί σκεφτόμουν τη μητέρα τού Νικόλα. Εκείνο το οποίο μου έκανε τρομερή εντύπωση, ήταν όταν τη συνάντησα για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο το χέρι της πήγε κατευθείαν στην αριστερή μου πλευρά, ακριβώς στο σημείο που έχω το μόσχευμα τού γιού της».

Ο Δημήτρης ιδιαίτερα ευτυχισμένος ενημέρωσε πως προς τα τέλη του Μαΐου, η μητέρα τού Νικόλα θα επισκεφτεί την Καστοριά.

More info

Καταγωγή: Βόλος Μαγνησίας

Τόπος διαμονής: Καστοριά

 Ηλικία: 38

Άθλημα: Ποδηλασία

Μετάλλια: 3 Χρυσά Πανελλήνια, 2 Αργυρά και 2 Χάλκινα.  1 Χάλκινο Πανευρωπαϊκό

Συμμετοχές: 7 Πανελλήνια Πρωταθλήματα, 1 Παγκόσμιο (13 θέση) και 1 Πανευρωπαϊκό

Σύλλογοι: Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620”, Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων

 Moto: Οι εμμονές οδηγούν σε απογοητεύσεις!  Να είσαι ο εαυτός σου… όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι δοσμένοι!

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα

 

 

Comments are closed.

You May Also Like

Ρίο 2016: Χρυσό μετάλλιο στα προβλήματα

Table of Contents Hide Υγειονομική βόμβα στα νερά του ΡίοΚατέρρευσε εξέδρα στο…

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 24-25/2/2018

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 24-25/2/2018

Οι Μικτές ΕΠΣ αποτελούν το μέλλον του Ποδοσφαίρου

Στον 4ο όμιλο η ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Ποιο το σύστημα διεξαγωγής αγώνων;

Μεγάλο παιχνίδι την Κυριακή 4-2-18,για την άνοδο στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών στο HANDBALL

Μεγάλο παιχνίδι την Κυριακή 4-2-18,για την άνοδο στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών…

Συλλυπητήρια της ομάδας της Καστοριάς για την απώλεια του Γιώργου Χαλκίδη

Του ιστορικού προέδρου που οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος, το 1980

Το πρόγραμμα του «Τρέξε Χωρίς Τερματισμό» της Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα του «Τρέξε Χωρίς Τερματισμό» της Θεσσαλονίκης