Το ΕΒΕ Καστοριάς ανοίγει επιχειρηματικούς δρόμους

Της Χρύσας Κοσμίδου

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης 3 Απριλίου 2019, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Καστοριάς Χαράλαμπος Καραταγλίδης, μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ, Καστοριανοί επιχειρηματίες όλων των κλάδων και τοπικοί δημοσιογράφοι μετέβησαν στη γειτονική Κορυτσά. Ο σκοπός της επισκέψεως, ήταν η παρουσίαση της Καστοριάς και των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

Φτάνοντας στην Κορύτσα, ο επισκέπτης απευθείας αντιλαμβάνεται  αφενός ότι υπάρχει έξαρση στην ανοικοδόμηση και  αφετέρου ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Καινούργιοι δρόμοι, καινούργια κτίρια, αναπαλαίωση ιστορικών μνημείων, καθαρά πεζοδρόμια, έντονα χρώματα, σιντριβάνια, πάρκα, είναι μερικές από τις πρώτες εικόνες.

Σε μια αναπαλαιωμένη βίλα η οποία φέρει το όνομα «Θεμιστοκλής» και λειτουργεί πλέον ως καταστήματα καφεστίασης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας  του Ελληνικού κλιμακίου με τους Αλβανούς και Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κορυτσά (εμπόριο, τουρισμό, κεραμική, μελισσοκομία, αγροτική παραγωγή κ.α.). Παρούσες στην εκδήλωση ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κορυτσάς Μιμόζα Γκούτσο, η Γενική Πρόξενος στην Κορυτσά Μαγδαληνή Νικολάου και η Σύμβουλος  της Εταιρίας Unece  Μαριέλλα Στεφανλάρη.

Μετά τις πρώτες συστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων ο κ. Καραταγλίδης επεσήμανε πως εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιούνται προσπάθειες για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και την επιχειρηματική τους διασύνδεση «Το Επιμελητήριο Καστοριάς, έχει περισσότερα από 10 χρόνια παρουσίας στην Κορυτσά, ωστόσο οι επιχειρηματίες δεν το έχουν αισθανθεί,  καθώς ασχοληθήκαμε περισσότερο με ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία αφορούσαν την περιφέρεια και τους  φορείς. Μέσω αυτών των κινήσεων, αποκτήσαμε την τεχνογνωσία, τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους φορείς και πολλούς φίλους. Περάσαμε πλέον στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών».

Άσσο στο μανίκι για την προώθηση του τουριστικού και επιχειρηματικού προϊόντος που λέγεται “Καστοριά”, αποτελεί η ιστοσελίδα www.digitalkastoria.gr. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα επιχειρήσεις της περιοχής που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση, τη διασκέδαση και την επιχειρηματικότητα γενικότερα εντάχθηκαν σε αυτόν τον πολύ χρήσιμο ηλεκτρονικό οδηγό «Η προσπάθειά μας ήδη άρχισε να αποδίδει καρπούς, τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε περιοχές του εξωτερικού όπως άλλωστε είναι και η Κορυτσά. Βλέποντας τα αποτελέσματα, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να βρείτε έναν φορέα και να κινηθείτε στο ίδιο πλαίσιο με το ΕΒΕ Καστοριάς και να διαφημίσετε το δικό σας προϊόν προς τα εμάς. Πιστεύουμε ακράδαντα στις αμφίδρομες σχέσεις. Δεν επιδιώκουμε μόνο στην προσέλκυση πελατών, αλλά σε ανταποδοτικές συνεργασίες. Θέλουμε να ανοίγουμε δρόμους προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΒΕ.

Οι Αλβανοί και οι Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν τα όσα τους πρότεινε και τους παρουσίασε ο κ. Καραταγλίδης. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καστοριά.

«Ο δικός μας ρόλος ως Επιμελητήριο, είναι να ανοίγουμε δρόμους. Τους δρόμους θα τους περπατήσουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, θεωρώ πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές συνεργασίες», ήταν το σχόλιο του κ. Καραταγλίδη μετά τη συνάντηση.

 

 

 

 

You May Also Like

Με 16 θέματα συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καστοριάς

Με 16 θέματα συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καστοριάς

Ολυμπία Τελιγιορίδου προς γαλακτοβιομηχανίες: «Αδιαπραγμάτευτη η αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων»

Ολυμπία Τελιγιορίδου προς γαλακτοβιομηχανίες: «Αδιαπραγμάτευτη η αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων»

 Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο δασάκι Άργους Ορεστικού, λόγω εργασιών υλοτόμησης επικίνδυνων δέντρων

 Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο δασάκι Άργους Ορεστικού, λόγω εργασιών υλοτόμησης επικίνδυνων…

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Άργος Ορεστικό

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο…

Συνεχίζονται οι Εγγραφές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καστοριάς έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018

Συνεχίζονται οι Εγγραφές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καστοριάς έως τις 20…

Μοναδικές στιγμές στο καρναβάλι της Μεσοποταμίας!

Με πολύ κέφι, ζωντάνια και χορό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Αποκριάς η παρέλαση των καρναβαλιστών στη Μεσοποταμία Καστοριάς!

Ανάθεση με την μέθοδο της διαπραγμάτευσης νέου Δρομολογίου Ταξί για τη μεταφορά μαθητών, σχολικού έτους 2016-2017

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς προτίθεται να προβεί στην ανάθεση με την μέθοδο…

Γ. Γρηγοριάδης: Μικρασία- Ελληνισμός- Πολιτισμός , έννοιες αλληλένδετες

Υποψήφιος Δήμαρχος Καστοριάς με το συνδυασμό «ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»

Έρχεται στην Καστοριά η παράσταση «Ο ΓΑIΔΑΡΟΣ Ο ΜΕΝΙΟΣ Ο ΠΑΡΑΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ»

Μία παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Λάρισας