Τι λέει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας

Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής αλλά και ορισμένων παθήσεων.

Καρκίνος στους οφθαλμούς

Αν έχετε μπλε, γκρι ή πράσινα μάτια είναι πιο πιθανό σε σχέση με όσους έχουν καστανά να εμφανίσετε ραγοειδές μελάνωμα. Ωστόσο οι πιθανότητες είναι χαμηλές-στις ΗΠΑ μόνο 2.500 άνθρωποι το εμφανίζουν κάθε χρόνο.

Εμπιστοσύνη

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι τείνουν να κατηγοριοποιούν πρόσωπα με καστανά μάτια ως πιο έμπιστα από άλλα. Χαρακτηριστικά προσώπου ανθρώπων με καστανά μάτια είναι πιο πιθανό να δίνουν στους ανθρώπους την αίσθηση εμπιστοσύνης.

Θέματα με το σάκχαρο

‘Ερευνα του  2011 υποδεικνύει ότι συνδυασμός μπλε ματιών και ανοιχτόχρωμου δέρματος βάζει κάποιον σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Απώλεια ακοής

Ερευνητές δείχνουν ότι σε θορυβώδες περιβάλλον άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν μικρότερη απώλεια ακοής σε σχέση με ανθρώπους με μπλε μάτια.

Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στο ότι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν περισσότερη μελανίνη στα μάτια και τα αυτιά τους. Αυτό τους δίνει περισσότερη προστασία όταν αυξάνονται τα επίπεδα θορύβου.

Εξάρτηση από το αλκοόλ

Είναι πιο πιθανό να πίνει αλκοόλ κάποιος με μπλε μάτια αλλά και να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εθιστεί σε αυτό, αναφέρει έρευνα του 2015.

Ενδομητρίωση

Συμβαίνει όταν ιστός που φυσιολογικά αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα, αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

Όταν ιστός καταλαμβάνει όργανα όπως η κύστη και το έντερο, ονομάζεται βαθιά διηθητική ενδομητρίωση.

Γυναίκες με αυτήν είναι πιο πιθανόν έχουν μπλε μάτια. Ειδικοί πιστεύουν ότι γονίδια που ελέγχουν το χρώμα των ματιών μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με αυτά που την προκαλούν.

Ανταπόκριση στη θεραπεία

Το χρώμα μπορεί να παίζει ρόλο στο είδος της συμπεριφορικής θεραπείας που είναι καλύτερο για κάποιον. Τα σκούρα μάτια μπορεί να σημαίνουν ότι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα με αγωγή πιο αυστηρή. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο πιθανό να ανταποκρίνονται σε πρόγραμμα που αλλάζει καθώς αλλάζουν, με το ρυθμό τους.

Διαφορετικό μέγεθος ίριδας

Ένας στους 5 ανθρώπους έχει ίριδες με διαφορετικό μέγεθος. Ορισμένες φορές οι διαφορετικές ίριδες μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας, όπως στο νευρικό σύστημα, λοίμωξης ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Λεύκη

Αν έχετε μπλε μάτια, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε την πάθηση. Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ορισμένα από τα γονίδια που κάνουν μπλε τα μάτια, επίσης μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί η πάθηση.

Καταρράκτης

Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ανθρώπους με σκούρα καστανά μάτια, έδειξε έρευνα από την Αυστραλία.

Μεγάλες ίριδες

Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά ειδικοί πιστεύουν ότι το μέγεθος της ίριδας θα μπορούσε να είναι σημάδι εξυπνάδας. Οι μεγαλύτερες τείνουν να συνδέονται με εγκέφαλο που δουλεύει καλά.

Πολύχρωμα μάτια

Αν έχετε μπλε λωρίδα στο κυρίως καστανό μάτι σας, αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου Waardenburg. Η γενετική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε χάσιμο χρωστικών ουσιών στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια, να προκαλέσει κώφωση και μοναδικά χαρακτηριστικά προσώπου.

Αθλητικές ικανότητες

Σε κινήσεις που γίνονται ως αντίδραση, όπως στο μποξ, όσοι έχουν καστανά μάτια είναι πιο πιθανό να ξεχωρίζουν. Αν η δράση είναι μια που να ελέγχετε από την αρχή έως το τέλος, όπως το γκολφ, είστε προνομιούχοι αν έχετε μπλε μάτια.

Αντοχή στον πόνο

Η μελέτη γυναικών που γεννούσαν βοήθησε τους επιστήμονες να μάθουν τι μπορεί να πει το χρώμα των ματιών για το πόσο πόνο αντέχουν.

Σύμφωνα με τη θεωρία τους, γυναίκες με σκούρα μάτια έτειναν να έχουν μεγαλύτερη δυσφορία στον τοκετό. Ξυπνούσαν από τον πόνο πιο συχνά, αισθάνονταν πόνο στη χαλάρωση και όταν κινούνταν, και ήταν πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη λόγω του πόνου.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Έρευνα από την Αυστραλία έδειξε ότι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν διπλάσιες πιθανότητες για ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μιας νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

www.iatronet.gr

You May Also Like

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου: Πώς προκαλείται και πώς θεραπεύεται; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου: Πώς προκαλείται και πώς θεραπεύεται; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Τρόποι για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας

Τρόποι για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας

Καρπούζι: Η επίδρασή του στην καρδιά και τα νεφρά – Τι ισχύει για την δυσκοιλιότητα

Καρπούζι: Η επίδρασή του στην καρδιά και τα νεφρά – Τι ισχύει…

Τσιγαρόβηχας: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν, οι σοβαρές επιπλοκές και 6 τρόποι για να απαλλαγείτε

Τσιγαρόβηχας: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν, οι σοβαρές επιπλοκές και…

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση χρόνιων πόνων/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

  Τι είναι η νευροπλαστικότητα και ποιος ο ρόλος της στην αντιμετώπιση…

Υπουργείο Υγείας: Ανοίγει η «πόρτα» για νέα φάρμακα – Πώς θα αποζημιώνονται

Εγκρίθηκαν 158 νέα καινοτόμα φάρμακα

“Έρχονται οι Γίγαντες”: Δείτε με τα παιδιά αυτό το εκπληκτικό stop motion animation για το “Δικαίωμα του Παιδιού στην Υγεία”

“Έρχονται οι Γίγαντες”: Δείτε με τα παιδιά αυτό το εκπληκτικό stop motion…

Γιατι νιώθω πόνο στο στομάχι; Πού οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Table of Contents Hide Γιατι νιώθω πόνο στο στομάχι; Πού οφείλεται και…

Τυφλοί άνθρωποι βλέπουν ξανά και μάλιστα άψογα με εργαστηριακό κερατοειδή χιτώνα

Περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί λόγω προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα τους