Στην εφαρμογή του μέτρου προσωρινής διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων που συλλαμβάνονται επανειλημμένως να μην εκδίδουν αποδείξεις προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το μέτρο που προβλέπεται από τη νομοθεσία επιτρέπει στην φορολογική διοίκηση να σφραγίσει για έως και ένα μήνα τις επιχειρήσεις που συστηματικά φοροδιαφεύγουν καθώς και τις επιχειρήσεις που παρεμποδίζουν τους ελεγκτές να προχωρήσουν σε φορολογικό έλεγχο. Παράλληλα, στη μαύρη λίστα με προτεραιότητα για φορολογικό έλεγχο θα μπαίνουν οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις τζίρου κατά τις ημέρες που υπάρχουν ελεγκτές στην περιοχή και τις υπόλοιπες ημέρες.

Εγκύκλιος με οδηγίες προς τους ελεγκτές για το θέμα των ελέγχων αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίσει την αυξημένη φοροδιαφυγή η οποία έχει πάρει διαστάσεις και λόγω των πολύ μειωμένων προστίμων που ισχύουν και δεν αποτελούν φόβητρο για τους καταστηματάρχες.

Με την ενεργοποίηση του μέτρου του λουκέτου, οι φορολογικές αρχές επιχειρούν να στείλουν ένα μήνυμα προς την αγορά ότι τα μειωμένα πρόστιμα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά καθώς και ότι παρά το γεγονός ότι τα πρόστιμα είναι χαμηλά, υπάρχουν τρόποι να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις για όσους συστηματικά παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία. Το μέτρο θα εφαρμόζεται αφού πρώτα θα έχει δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να μην τηρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Οι έλεγχοι βάσει των οδηγιών που θα περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που θα εκδώσει η γραμματεία Εσόδων αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα ενώ ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δοθεί στις τουριστικές περιοχές όπου το καλοκαίρι μεταφέρεται σημαντικό βάρος του τζίρου της εστίασης και διασκέδασης και γενικά της οικονομικής δραστηριότητας.

Την Τετάρτη ( 22/6 ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με εκπροσώπους φορέων όπου το αντικείμενο ήταν η εξέταση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αναφορικά με την φοροδιαφυγή.  Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την επέκταση του ηλεκτρονικού χρήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές. Το σχετικό σχέδιο έχει ήδη ετοιμαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη,  και σύντομα πρόκειται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.  Ο γγ Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, ζήτησε κατά τη σημερινή συνάντηση συγκεκριμένες προτάσεις από κάθε φορέα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και  υπήρξε συμφωνία να πραγματοποιηθεί σύντομα και δεύτερη συνάντηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μητσοτάκης: Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης

Μητσοτάκης: Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης

Κορωνοϊός: Πέντε συλλήψεις για ανοιχτά φροντιστήρια σε Κομοτηνή, Κοζάνη και Ιωάννινα παρά τις απαγορεύσεις

Κορωνοϊός: Πέντε συλλήψεις για ανοιχτά φροντιστήρια σε Κομοτηνή, Κοζάνη και Ιωάννινα παρά…

Μπιλ Γκέιτς: Η μεγαλύτερη ανησυχία του δισεκατομμυριούχου για το 2022

Μπιλ Γκέιτς: Η μεγαλύτερη ανησυχία του δισεκατομμυριούχου για το 2022

Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της…

Ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ οι αγοραπωλησίες πλοίων για τους Έλληνες εφοπλιστές

Της Αναστασίας Βαμβακά Τα 9,01 δισ. δολάρια προσέγγισαν οι αγορές και οι πωλήσεις…

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία στην Ελλάδα το Φεβρουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία στην Ελλάδα το Φεβρουάριο

Τροχαίο στη Γαύδο – Συγκλονίζει ο συνοδηγός της Κορίνας: Ντρέπομαι τους γονείς της – Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της

Συγκλονισμένος είναι ο φίλος και συνοδηγός της άτυχης Κορίνας που έχασε τη…

Ανοικτά τις Κυριακές 16 και 23 Μαϊου τα καταστήματα

Την κατ΄ εξαίρεση λειτουργία τους, προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες βράδυ.…

Το βράδυ της Πέμπτης έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας»: Η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2021

Είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου –…