Πώς παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ένα από τα πιο ζωτικά αναλώσιμα εξαρτήματα σε κάθε αυτοκίνητο είναι η μπαταρία, η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν τόσο με τη χρήση του αυτοκινήτου, όσο και με τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε κανονική χρήση, η μπαταρία ενός αυτοκινήτου διαρκεί περίπου 4 χρόνια. Πολύ εύκολα μπορούμε να δούμε ότι η μπαταρία έχει εξασθενίσει, ελέγχοντας την ένδειξη που συνήθως υπάρχει στο πάνω μέρος των κλειστού τύπου συσσωρευτών. Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι γιατί δεν χρειάζονται συντήρηση (π.χ. συμπλήρωση υγρών όπως οι ανοιχτού τύπου).

Ένα άλλο σημάδι που μαρτυρά ότι η μπαταρία έχει «νεκρώσει» είναι όταν γυρίζοντας το κλειδί τις μίζας, δεν ανάβει καμία ένδειξη στον πίνακα οργάνων και ο κινητήρας δεν παίρνει μπρος. Στην περίπτωση που η μπαταρία είναι σχετικά καινούργια και έχει αδειάσει γιατί ξεχάστηκαν π.χ. τα φώτα της πλαφονιέρας, τότε αφού γίνει εκκίνηση έκτακτης ανάγκης, η μπαταρία θα φορτίσει ξανά εφόσον το αυτοκίνητο κινηθεί για αρκετά χιλιόμετρα και όχι απλά να λειτουργήσει για λίγα λεπτά στο ρελαντί. Αν όμως η μπαταρία είναι εξασθενημένη τότε χρειάζεται αμέσως αντικατάσταση γιατί πολύ απλά το αυτοκίνητο μπορεί να μείνει ακινητοποιημένο ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να παραταθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας:

  • Καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ κοντινές καθημερινές μετακινήσεις, γιατί η μπαταρία δεν προλαβαίνει να φορτίσει και έτσι χαλάει πιο γρήγορα.
  • Με τον κινητήρα σβηστό μην αφήνετε αναμμένα για πολύ ώρα συστήματα που τραβούν ρεύμα από τη μπαταρία, όπως τα εξωτερικά φώτα, τον εσωτερικό φωτισμό, το ηχοσύστημα, υαλοκαθαριστήρες, αλάρμ και ειδικά τον κλιματισμό που χρειάζεται πολύ ενέργεια.
  • Όταν κλειδώνετε το αυτοκίνητο ελέγξτε αν έχουν κλείσει τα φώτα της πλαφονιέρας, το ηχοσύστημα και τα εξωτερικά φώτα. Όταν έχουν ξεχαστεί τα φώτα αναμμένα ακούγεται ένας βομβητής με το που θα ανοίξετε την πόρτα του οδηγού. Σε άλλα αυτοκίνητα κλείνουν αυτόματα. Ο εσωτερικός φωτισμός παραμένει αναμμένος ακόμα και όταν έχει ρυθμιστεί
  • Αν το αυτοκίνητο παραμείνει ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα αποσυνδέσετε τον ακροδέκτη από τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας και καλύψτε το με μια πλαστική σακούλα για να μην έρχεται σε επαφή με μεταλλικά μέρη.
  • Καθαρίστε τους πόλους της μπαταρίας από τυχόν συσσωρευμένα άλατα και σφίξτε τους αν παρατηρήσετε ότι οι επαφές έχουν χαλαρώσει.
  • Η εγκατάσταση αξεσουάρ που απαιτούν μόνιμη ηλεκτρική τροφοδοσία, όπως είναι ο συναγερμός επιβαρύνουν τη μπαταρία, γι’αυτό πρέπει να γίνεται έλεγχος από ηλεκτρολόγο για τυχόν διαρροές. Αν το αυτοκίνητο μείνει σταθμευμένο για πολύ καιρό σε φυλασσόμενο γκαράζ καλό είναι ο συναγερμός να απενεργοποιηθεί γιατί θα αποφορτίσει γρήγορα τη μπαταρία.

 

autogreeknews.gr

You May Also Like

15 ζώα με τα οποία η μητέρα φύση κατάφερε να μας εντυπωσιάσει

Table of Contents Hide 15 ζώα με τα οποία η μητέρα φύση…

Πώς να προστατέψετε το αυτοκίνητό σας από τους κλέφτες

Πώς να προστατέψετε το αυτοκίνητό σας από τους κλέφτες

Τα νέα τέλη για την άδεια κυνηγιού 2016 – 2017

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που εκδόθηκε σήμερα καθορίζονται τα τέλη έκδοσης…

Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΙΝΙ ΒΟΗΘΕΙΑ! /ΜΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Table of Contents Hide Άραγε, πόσο ξεχασμένη αρετή είναι η ευγένεια και…

Ποινικό αδίκημα η καταστροφή φωλιών και η θανάτωση χελιδονιών

Ποινικό αδίκημα η καταστροφή φωλιών και η θανάτωση χελιδονιών

Όταν ο μπαμπάς μαλώνει την μικρή αλλά τσαούσα κόρη του

Όταν ο μπαμπάς μαλώνει την μικρή αλλά τσαούσα κόρη του – Το…

Μεγάλη Αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά στην Καστοριά! Πάνω από 100 κιλά χασίς και 2 συλλήψεις Σκοπιανών ο απολογισμός

Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών οργανώθηκε…

Πώς να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μια παλιά οδοντόβουρτσα

Πώς να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μια παλιά οδοντόβουρτσα

Η νεκρή νύφη: Ο θρύλος της όμορφης κοπέλας που δεν παντρεύτηκε τον αγαπημένο της και στοιχειώνει την Εύβοια

Η νεκρή νύφη: Ο θρύλος της όμορφης κοπέλας που δεν παντρεύτηκε τον…