Τα πασχαλινά τσουρέκια στα… καλύτερά τους από το αρτοπαρασκευαστήριο “ Άρτου Σχέδια Γρηγοριάδης” (Ρεπορτάζ-φωτογραφίες)

Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Χρόνο με το χρόνο, το παραδοσιακό τσουρέκι έχει δεχθεί διάφορες παραλλαγές τόσο στο σχήμα του, όσο και στις γεύσεις του (γέμισμα και επικάλυψη), δεν παύει όμως να αποτελεί το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων  κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Πώς συνδέεται όμως η παράδοση με τη σύγχρονη εποχή; Το μυστικό βρίσκεται στο αρτοπαρασκευαστήριο “ Άρτου Σχέδια”,  το οποίο και επισκέφτηκε η εφημερίδα “Ορίζοντες” για να πάρει μια μυρωδιά… τσουρεκιού λίγο πριν το Πάσχα.

Ο υπεύθυνος του αρτοπαρασκευαστηρίου Βαγγέλης  Γρηγοριάδης ενημέρωσε πως η συνταγή που χρησιμοποιούν προκειμένου να παρασκευάσουν τα τσουρέκια τους είναι η παραδοσιακή της γιαγιάς του. Όσο για τα υλικά;  Όλα αγνά και ελληνικά.  «Δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τίποτα λιγότερο στον κόσμο, από αυτό που εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε στο τραπέζι μας. Διανύουμε μια εποχή, όπου οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται και δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό, πήραμε τη συνταγή της γιαγιάς μας και προχωρήσαμε στην παρασκευή των τσουρεκιών», ήταν τα λόγια του κ. Γρηγοριάδη.

Μπορεί πλέον να υπάρχουν πολλά μηχανήματα τα οποία εξυπηρετούν στην παραγωγή του άρτου και των αρτοπαρασκευών , ωστόσο η δουλειά του αρτοποιού εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική. Ο κ. Γρηγοριάδης παρουσίασε συνοπτικά την καθημερινή διαδικασία παρασκευής ψωμιού  «Από τις 7:00 το απόγευμα ξεκινάει η διαδικασία των προζυμιών, ώστε μετά τη 1:00 το βράδυ να είμαστε έτοιμοι για την παρασκευή των  ψωμιών.  Κατά  τις πρώτες πρωινές ώρες έχουμε έτοιμα τα φρέσκα ψωμιά μας και αρχίζει η διανομή τους στα καταστήματα. Αμέσως μετά ξεκινάμε την παρασκευή των αρτοπαρασκευών όπως είναι τα κουλουράκια, τα κέικ και πολλά ακόμα προϊόντα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο όλο αυτό, αλλά όταν το κάνεις με αγάπη και μεράκι οι δυσκολίες εξαφανίζονται. Πραγματικά χαιρόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο να τρώει το ψωμί μας και να γλυκαίνεται από τις παρασκευές μας».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το  αρτοπαρασκευαστήριο “ Άρτου Σχέδια” είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που διαθέτουν πιστοποίηση “ISO”, δηλαδή πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής των  προϊόντων, τηρώντας αποτελεσματικά όλες τις θεσπισμένες, αλλά και διεθνώς αποδεκτές προδιαγραφές.

Μπορείτε να βρείτε τα φρέσκα ψωμιά, τα τσουρέκια και τις αρτοπαρασκευές “Άρτου Σχέδια”, σε όλα τα καταστήματα “Υπέρ Γρηγοριάδη” και “Κρητικός” της Δυτικής Μακεδονίας.