Μπορεί στην Ελλάδα ο φετινός χειμώνας να ήταν βροχερός, η υπόλοιπη Ευρώπη όμως απειλείται με ξηρασία ενόψει του καλοκαιριού.

Δασικές πυρκαγιές, ξερά πηγάδια και καλλιέργειες υπό απειλή: πριν καν μπει το καλοκαίρι και η ξηρασία απειλεί ήδη ένα μέρος της Ευρώπης, από την Ανατολή έως τον Βορρά, έπειτα από μια χρονιά, το 2018, όπου η βροχή ήταν ήδη ένα σπάνιο φαινόμενο.

«Εάν η ξηρά περίοδος συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, θα μπορούσαμε να έχουμε την ίδια ξηρασία με το 2018 ή και ακόμα χειρότερα» προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας (DWD), όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, με την έκταση των πυρκαγιών να είναι ακόμα περιορισμένη, το φαινόμενο, ωστόσο, να είναι σίγουρα ασυνήθιστο για την εποχή.

«Σαβάνα»

Οι αγροί στην περιοχή του Βραδεμβούργου, στα περίχωρα του Βερολίνου, παραπέμπουν σε σαβάνα, καθώς από τις αρχές του έτους έχει ελάχιστα βρέξει. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες βροχοπτώσεις στη Γερμανία και στην κεντρική Ευρώπη, όμως το νερό που θα πέσει δεν θα επαρκέσει για να καλυφθεί το κενό.

«Οι συνθήκες ανάπτυξης της βλάστησης το 2019 σε περιοχές της Γερμανίας είναι ξεκάθαρα δυσχερέστερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο» σημείωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ούντο Μπους, δεδομένης της ξηρασίας που έπληξε τη χώρα το 2018.

Η γερμανική κυβέρνηση χρειάστηκε να εκταμιεύσει ήδη κονδύλια που διέθεσε ως στήριξη στους αγρότες για τις απώλειες που υπέστησαν στη συγκομιδή.

Στη γειτονική Αυστρία, οι πρώτες ενδείξεις ξηρασίας είναι ορατές στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα της χώρας, εγείροντας φόβους για μεγαλύτερες ζημίες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σε ορισμένες περιοχές, ο όγκος της βροχής που έπεσε τις τελευταίες εβδομάδες έφθασε μόλις μεταξύ του ¼ και του μισού του μέσου επίπεδου των τελευταίων 10 ετών.

Η Τσεχία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την ξηρασία: το 99% των εδαφών της θεωρείται ήδη ότι έχει πληγεί, ενώ η περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας Πράγας είναι η πλέον πληγείσα. Οι καλλιέργειες έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται εδώ και εβδομάδες.

Σε πολλά χωριά, τα πηγάδια έχουν στερέψει, αναγκάζοντας τους πολίτες να βρίσκουν άλλα μέσα για να προμηθευτούν νερό.

Πυρκαγιές στην Σκανδιναβία

Στη Σουηδία ξέσπασαν πυρκαγιές σε δάση και χαμηλή βλάστηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε περίπου 10-15 πύρινα μέτωπα καθημερινά αυτήν την εβδομάδα, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας, έπειτα από έναν μήνα Απρίλιο, κατά τον οποίο δεν έπεσε ούτε μία σταγόνα βροχής.

Στο σοβαρότερο μέτωπο, που εκτείνεται σε 3.000 στρέμματα, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση περίπου πενήντα ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στη Νορβηγία, η πιο απειλητική εστία, στην κοινότητα Σοκντάλ (νοτιοδυτικά) τέθηκε υπό έλεγχο, όμως περίπου 70 πυροσβέστες, με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου, επιχειρούν σήμερα για να σβήσουν τις εστίες που επιμένουν σε μια περιοχή 7.500 στρεμμάτων, η οποία καταστράφηκε αυτήν την εβδομάδα από τις φλόγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

«Σύμπαν 25»: Ένα από τα πιο τρομακτικά πειράματα που έγιναν ποτέ (videos)

«Σύμπαν 25»: Το πείραμα που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα…

SOS για το κλίμα «εκπέμπουν» 700 Γάλλοι επιστήμονες

Η εφημερίδα Libération δημοσιεύει το εκτενές κείμενο όπου οι συντάκτες του εξηγούν…

Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος κοντινότερος εξωπλανήτης στη Γη

Βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός παγωμένου εξωπλανήτη, ο οποίος υπολογίζεται πως…

Κλιματική αλλαγή: Σε ποιο βαθμό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος;

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα ΚΚΗ, ο αριθμός των διαγνώσεων…

Επιστημονικό επίτευγμα: Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο

Αμερικανοί χειρούργοι στο Μέριλαντ μεταμόσχευσαν μια καρδιά γουρουνιού σε ασθενή, ο οποίος…

Οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας του 2023- Προκαλούν δέος

Εικόνες του αχανούς σύμπαντος που προκαλούν δέος

NASA: Με κατασκευή ρομποτικών μελισσών η εξερεύνηση του Άρη

Επειδή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ πιο αραιή από αυτή της…

Στο ίδιο επίπεδο η επιφάνεια των θαλασσών του Τιτάνα

Μπορεί ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, να απέχει σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο χιλιόμετρα…