Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε σήμερα πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα πως μίλησε με στρατιωτικούς ηγέτες και του δήλωσαν ότι του είναι «πλήρως πιστοί» μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι διαθέτει την υποστήριξη στρατιωτών για να ανατρέψει τον Μαδούρο.

«Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter. «Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε», γράφει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε αργότερα τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών με στρατιωτική περιβολή κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας. Η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση. «Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

21050503

Στρατιώτες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στο Καράκας και κτίρια, ενώ συλλαμβάνουν τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων και τους απομακρύνουν από τα σημεία.

Ακολουθεί βίντεο από τη στιγμή που στρατιώτες του Γκουαϊδό καταλαμβάνουν τις δημόσιες δεξαμενές, συλλαμβάνοντας τους υπεύθυνους:

ΥΠΕΞ Βενεζουέλας: Η Κολομβία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει η κατάσταση στη Βενεζουέλα, μετά το δημόσιο κάλεσμα για εξέγερση του Χουάν Γκουαϊδό, εναντίον του Νικολάς Μαδούρο. Οι εξελίξεις έχουν ήδη επεκταθεί εκτός συνόρων, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Jorge Arreaza, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση της Κολομβίας ότι βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, καθώς «υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, «όλες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας».

Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα. Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, συνοδεύεται από άνδρες με στρατιωτική περιβολή και τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

21050506

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

21050507

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

21050513

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο –ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο– συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Ο Λόπες, που θεάθηκε μαζί με τον Γκουαϊδό, φέρεται να έφυγε από το σπίτι του για πρώτη φορά αφού τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό το 2017, έπειτα από τρία χρόνια στη φυλακή.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Δεν… έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Πηγή: ΑΠΕ, ΦΩΤΟ: EPA

You May Also Like

Γιατί η πόρτα της φωτογραφίας είναι τόσο στενή;

Η πόρτα αυτή βρίσκεται σε μοναστήρι και μόνο τυχαία δεν έγινε

Ζαχάροβα: Οι «καταστροφικές ενέργειες» της Δύσης φταίνε για την επισιτιστική κρίση

Ζαχάροβα: Οι «καταστροφικές ενέργειες» της Δύσης φταίνε για την επισιτιστική κρίση

Αποποινικοποίηση των βιασμών στην Τουρκία βάσει νομοσχεδίου

Αποποινικοποίηση των βιασμών στην Τουρκία βάσει νομοσχεδίου

ΔΟΔ: Σοκάρουν τα στοιχεία για τους δημοσιογράφους που “πέφτουν” εν ώρα καθήκοντος

Table of Contents Hide ΔΟΔ: Σοκάρουν τα στοιχεία για τους δημοσιογράφους που…

Αλαμπάμα: Εκτελέστηκε για πρώτη φορά θανατοποινίτης με άζωτο

Σφοδρές αντιδράσεις και καταγγελίες για ναζιστικές πρακτικές

Το ακριβότερο αρχοντικό του Λονδίνου πωλείται για 74 εκατ. δολάρια – Δείτε πώς είναι μέσα

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά της πολυτελούς κατοικίας, η οποία πωλείται πλήρως επιπλωμένη.

Γυναικολόγος στείρωνε γυναίκες χωρίς να τους το πει

Συγκλονίζουν τα περιστατικά που καταγγέλλουν ασθενείς του γιατρού που κρατείται.

Πυραύλους από τον Κιμ θέλει ο Πούτιν

Την πληροφορία δημοσιεύουν οι New York Times, που σημειώνουν ότι προσφάτως είχε…

Ολονύχτια επιχείρηση στη Γάζα – Νεκροί τέσσερις αξιωματούχοι της Χαμάς (Βίντεο)

Δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που οι δυνάμεις των IDF εισέρχονται για λίγο στη Λωρίδα της Γάζας

Αφγανιστάν: Ανήλικα κορίτσια «πωλούνται» για 960 ευρώ!

Αφγανιστάν: Ανήλικα κορίτσια «πωλούνται» για 960 ευρώ!