Αλλαγή σκηνικού από σήμερα στο μέτωπο των οφειλών προς την εφορία στο οποίο “πολεμούν” εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το τοπίο γίνεται πολύ πιο αφιλόξενο για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους καθώς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συνέπεια σε νέες φορολογικές οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα 1η Ιουλίου θα πρέπει προκειμένου να μην χάσει ένας φορολογούμενος τη ρύθμιση που έχει κάνει για παλαιότερες οφειλές του στην εφορία, να μην αφήσει απλήρωτη ή εκτός ρύθμισης μια νέα οφειλή για περισσότερες από 15 ημέρες από την ημερομηνία που έληξε η προθεσμία για την πληρωμή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς μια απώλειά της θα δημιουργεί τον κίνδυνο να τους οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων παλαιότερη οφειλή ύψους 3.000 ευρώ και καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 30 ευρώ. Υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος από την οποίο προκύπτει οφειλή φόρου 2.100 ευρώ. Η πρώτη δόση των 700 ευρώ (το εκκαθαριστικό εξοφλείται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις) θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Αν ο φορολογούμενος δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει την οφειλή με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έως τις 15 Αυγούστου τότε θα χάσει αυτόματα τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το σύνολο της οφειλής των 3.000 ευρώ που είναι ρυθμισμένο θα καταστεί στο σύνολό του ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Αυτό με τη σειρά του θα φέρει ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων και εισοδήματος στα χέρια τρίτων (π.χ. ενοίκια).

Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες η σχετική προθεσμία ήταν 30 ημέρες ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 η προθεσμία για τη εξόφληση νέων φορολογικών οφειλών προκειμένου να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων θα μηδενιστεί. Με άλλα λόγια ακόμη και μια ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή νέων φορολογικών οφειλών θα συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν νέες φορολογικές οφειλές (και έρχονται πολλές και μεγάλες όπως είναι το εκκαθαριστικό και ο ΕΝΦΙΑ) ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Ωστόσο, η ρύθμιση βεβαιωμένων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνεται μόνο με επίσκεψη στην εφορία και όχι ηλεκτρονικά όπως γίνεται με τη ρύθμιση οφειλών που έχουν λήξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Market Pass 2023: Έως πότε μπορείτε να κάνετε την αίτηση

Πότε γίνονται οι πληρωμές – Μέχρι πότε ισχύουν οι άυλες ψηφιακές κάρτες

Οι ψηφιακές πληρωμές που έρχονται και στην Ελλάδα- Τι δείχνουν έρευνες και ειδικοί

Το 2022 οι ψηφιακές πληρωμές ξεπέρασαν σε αξία τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ

Χιονοδρομικά κέντρα: Χιλιάδες ευρώ μέσα οι επιχειρήσεις – Πώς δούλεψαν τη φετινή σεζόν

Τραγικά εξελίχθηκε η φετινή χρονιά για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας!

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2023» – Ποιοι οι δικαιούχοι

Σε λειτουργία το exoikonomo2023.gov.gr

«Ψαλίδι» και στο δώρο Πάσχα 2021 για χιλιάδες εργαζόμενους

«Ψαλίδι» και στο δώρο Πάσχα 2021 για χιλιάδες εργαζόμενους

Μεταβιβάσεις εξπρές στα ακίνητα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Μεταβιβάσεις εξπρές στα ακίνητα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Σε εταιρείες διαχείρισης τα «κόκκινα» δάνεια – Πώς θα λειτουργούν, πώς θα εποπτεύονται

Τη δυνατότητα να διαχειρίζονται, να αγοράζουν, αλλά και να αναδιαρθρώνουν «κόκκινα» δάνεια…

Πώς και σε ποιους θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη…

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα- βήμα η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Table of Contents Hide Επίδομα θέρμανσης: Βήμα- βήμα η διαδικασία υποβολής της…