Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Όταν τρώτε κηρήθρα προσφέρετε διάφορα οφέλη στον οργανισμό σας, που κυμαίνονται από την καταπολέμηση ενός κινδύνου μόλυνσης σε μια πιο υγιή καρδιά και ήπαρ.

Ωστόσο, η κατανάλωση μελιού απευθείας από το μελίσσι μπορεί επίσης να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους. Το ακατέργαστο μέλι διαφέρει από το εμπορικό μέλι επειδή δεν είναι παστεριωμένο ή φιλτραρισμένο.

Η κηρήθρα μπορεί επίσης να περιέχει κάποια γύρη μελισσών, πρόπολη και βασιλικό πολτό – πρόσθετα προϊόντα μελισσών με δυνητικά οφέλη για την υγεία. Εντούτοις, αυτά είναι πιθανόν να βρεθούν μόνο σε μικρές ποσότητες.

Μπορείτε να φάτε ολόκληρη την κηρήθρα, συμπεριλαμβανομένου του μελιού και των κηρώδινων κυττάρων που το περιβάλλουν.

Πλούσια σε ορισμένες θρεπτικές ουσίες

Η κηρήθρα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το κύριο συστατικό της είναι το ακατέργαστο μέλι, το οποίο προσφέρει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων – αλλά αποτελείται από 95-99% ζάχαρη και νερό.

Επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία, το ακατέργαστο μέλι περιέχει ένζυμα όπως η οξειδάση γλυκόζης, τα οποία προσδίδουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τέτοια ένζυμα καταστρέφονται από τη θέρμανση και τη διήθηση που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του εμπορικού μελιού.

Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθεί από γλυκαντικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και επίσης τείνει να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το επεξεργασμένο μέλι.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν το σώμα σας από ασθένειες. Τα επίπεδά τους μπορεί να είναι έως και 4,3 φορές υψηλότερα σε ακατέργαστα από ό, τι στο μεταποιημένο μέλι.

Οι πολυφαινόλες είναι ο κύριος τύπος αντιοξειδωτικού του μελιού. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, άνοιας, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η κηρήθρα περιέχει επίσης κερί μελισσών, η οποία παρέχει μακράς αλύσου λιπαρά οξέα και αλκοόλες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να παραμείνει υγιής

Η κηρήθρα μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα και οι αλκοόλες που υπάρχουν στο κερί μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση αναφέρει ότι οι αλκοόλες από μελισσοκέρι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL κατά έως και 29% ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL κατά 8-15% .

Ωστόσο, οι μελέτες αυτής της ανασκόπησης χρησιμοποίησαν υψηλά επίπεδα απομονωμένων αλκοολών που προέρχονταν από κερί μέλισσας, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι μικρές ποσότητες κεριού από μέλισσες στην κηρήθρα θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Επομένως, το μέλι μπορεί να έχει την ίδια ικανότητα μείωσης της χοληστερόλης.

Μια μικρή μελέτη έδωσε στους συμμετέχοντες είτε 70 γραμμάρια ζάχαρης είτε μέλι την ημέρα. Μετά από 30 ημέρες, η ομάδα μελιού αύξησαν την «καλή» χοληστερόλη HDL κατά 3,3% και μείωσαν την «κακή» χοληστερόλη LDL κατά 5.

Επιπλέον, η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων έως και 19%.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του μελιού μπορούν να βοηθήσουν τη διαστολή των αρτηριών που οδηγούν στην καρδιά σας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί να προστατεύσει από τις λοιμώξεις

Η κηρήθρα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά ορισμένα βακτήρια και μύκητες.

Για παράδειγμα, μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα κεριού μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι μυκήτων και βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus, Candida albicans, Salmonella enterica και Ε. Coli.

Το μέλι είναι επίσης γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εντέρου σας από το εντερικό παράσιτο Giardia lamblia.

Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για την επιβεβαίωση αυτών των επιπτώσεων.

Δυνητικοί κίνδυνοι

  • Η κηρήθρα θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση.
  • Ωστόσο, επειδή περιέχει μέλι, κινδυνεύει να μολυνθεί από σπόρια C. botulinum. Αυτά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τις εγκύους και τα παιδιά κάτω των 12 μηνών.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κηρήθρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.
  • Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, ίσως είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες κηρήθρας καθημερινά – ή απλώς να φτύνετε τα κηρώδη κύτταρα.
  • Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργίες στη μέλισσα ή τη γύρη πρέπει να είναι προσεκτικά με την κηρήθρα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
  • Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι παρά τα πολλά δυνατά οφέλη της, η κηρήθρα παραμένει πολύ υψηλή σε ζάχαρη.

iateonet.gr

You May Also Like

Μαστίχα : Προστατεύει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Πιο αναλυτικά οι θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις της

Το «θαυματουργό» μπαχαρικό

Βοηθάει στην απώλεια τρεις φορές περισσότερου λίπους και μειώνει τη χοληστερίνη

Τι να κάνετε αν σας κάτσει κόκαλο από ψάρι στον λαιμό

Τι να κάνετε αν σας κάτσει κόκαλο από ψάρι στον λαιμό

Πώς βλάπτει τον οργανισμό η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Πώς βλάπτει τον οργανισμό η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Ιδρώτας: 9 βασικά πράγματα που δείχνει για την υγεία σας

Ιδρώτας: 9 βασικά πράγματα που δείχνει για την υγεία σας

Η απεικονιστική εξέταση (μαγνητική – αξονική) διαγνώσκει το σύμπτωμα και όχι την αιτία. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης*

Η απεικονιστική εξέταση (μαγνητική – αξονική) διαγνώσκει το σύμπτωμα και όχι την…

Ο Ε.Φ.Ε.Τ.  ανακαλεί παρτίδα  μπιφτεκιών κοτόπουλου λόγω Salmonella

Ο Ε.Φ.Ε.Τ.  ανακαλεί παρτίδα  μπιφτεκιών κοτόπουλου λόγω Salmonella

Τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία; Σε τι διαφέρουν για να ξέρετε τι να κάνετε

Τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία; Σε τι διαφέρουν για να ξέρετε τι…

Πέντε σίγουροι τρόποι να αδυνατίσετε χωρίς δίαιτα

Πέντε σίγουροι τρόποι να αδυνατίσετε χωρίς δίαιτα