Φροντίδα του αυτοκινήτου για το καλοκαίρι

Πριν πιάσουν για τα καλά οι ζέστες του καλοκαιριού, καλό είναι να κάνουμε μια προετοιμασία του αυτοκινήτου για την συντήρησή του αλλά και τη δική μας άνεση. Εμείς, σας δίνουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που αφορούν την συντήρηση του air condition την αλλαγή του φίλτρου καμπίνας, την τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών, το γυάλισμα του αυτοκινήτου, την τοποθέτηση καλυμμάτων κ.λπ.

Έλεγχος ψύξης του air condition

Το air condition είναι άκρως απαραίτητο για την άνετη οδήγηση και κατ’επέκταση ασφάλεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην καμπίνα το καλοκαίρι και μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία. Τον χειμώνα πρέπει να τίθεται σε λειτουργία προκειμένου να μην ξεραίνονται οι σωληνώσεις. Στην περίπτωση λοιπόν που ο αέρας που βγάζει το air condition στην χαμηλότερη θερμοκρασία δε διαφέρει πολύ από εκείνη του περιβάλλοντος, τότε το πιθανότερο είναι να χρειάζεται φρέον ή στην χειρότερη περίπτωση να υπάρχει διαρροή. Η ετήσια συντήρησή του συνοδεύεται και από απολύμανση.

Αντικατάσταση του φίλτρου air condition

Μαζί με τον έλεγχο του air condition γίνεται κάθε χρόνο και η αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας, αφού σε αυτό συσσωρεύονται όλοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, γύρη, σκόνη κ.ο.κ. που μπορεί να προκαλούν αλλεργίες. Καλό είναι δύο φορές το χρόνο να αφαιρείται και να καθαρίζεται με πεπιεσμένο αέρα.

Τοποθέτηση κουκούλας ή αντιηλιακής προστασίας

Αποτελεσματική προστασία από τις καυτές ακτίνες του ήλιου προσφέρει η κουκούλα στο χρώμα, πλαστικά και επενδύσεις του εσωτερικού. Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση της αντιηλιακής προστασίας στο παρμπρίζ, αφού με πολύ χαμηλό κόστος αποτρέπει το «κάψιμο» του ταμπλό και του τιμονιού το οποίο δεν αγγίζεται μετά από πολύωρη παραμονή του αυτοκινήτου στον καυτό ήλιο.

Τοποθέτηση καλυμμάτων στα καθίσματα

Για την προστασία των εργοστασιακών υφασμάτινων επενδύσεων από το ξεθώριασμα, τον ιδρώτα και τα άλατα, είναι ιδανική η τοποθέτηση καλυμμάτων. Αποτελεσματική και φθηνότερη λύση για τα εμπρός καθίσματα είναι και τα τύπου πετσετέ πλατοκαθίσματα, τα οποία τοποθετούνται και αφαιρούνται πολύ εύκολα για πλύσιμο, ωστόσο δεν καλύπτουν όλη την επιφάνεια του καθίσματος.

Αντιηλιακές μεμβράνες

Οι αντιηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα αποτρέπουν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στο εσωτερικό, προστατεύοντας τους επιβάτες αλλά και τις επενδύσεις από την πρόωρη «γήρανση». Σύμφωνα με τη νομοθεσία η τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών επιτρέπεται στα πίσω πλαϊνά παράθυρα και στο πίσω παρμπρίζ. Στις πόρτες οδηγού και συνοδηγού ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός έχει καθοριστεί στο 70%, ενώ εκεί μπορούν να τοποθετούνται εφόσον υπάρχει σχετικό «Πόρισμα Εξέτασης» από Δ.ΙΕ.

Γυάλισμα αμαξώματος

Το γυάλισμα του χρώματος του αυτοκινήτου με ειδικές κρέμες που υπάρχουν στο εμπόριο ή πολύ καλύτερα από εταιρείες περιποίησης αυτοκινήτου, αποτρέπουν το ξεθώριασμα του χρώματος από τις καυτές και υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αντίστοιχα πρέπει να γίνεται και ενυδάτωση των πλαστικών μερών αλλά και των τσιμουχών (π.χ. με βαζελίνη) που υπάρχουν στις πόρτες για να διατηρούν την ελαστικότητά τους.

autogreeknews.gr