Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Καστοριά. Κέντρο ζωγραφικής την εποχή των Παλαιολόγων (1360-1450)»

Παρουσίαση της νέας έκδοσης της Ε.Μ.Σ. Ευθ. Ν. Τσιγαρίδας, «Καστοριά. Κέντρο ζωγραφικής την εποχή των Παλαιολόγων (1360-1450)» και οδοιπορικό εθνικoύ, επιστημονικού, και πολιτιστικού χαρακτήρα των μελών της, στην περιοχή της Φλώρινας και Καστοριάς το Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιουνίου 2019.

 

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της πραγματοποίησε επίσκεψη εθνικού, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στην πόλη της Καστοριάς, όπου και παρουσίασε στο Δημοτικό Μέγαρο τη νέα πολύτιμη επιστημονική έκδοσή της με συγγραφέα τον Ομότ. Καθηγητή κ. Ευθ. Ν. Τσιγαρίδα, Καστοριά. Κέντρο ζωγραφικής την εποχή των Παλαιολόγων (1360-1450). Μία επιτυχημένη εκδήλωση παρουσία της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς, των δημοτικών και λοιπών αρχών του Νομού, ακαδημαϊκών και πλήθους κατοίκων. Προηγήθηκε λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό Καστοριάς χοροστατούντος του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, ο οποίος και εξήρε την διαχρονική εθνική και επιστημονική προσφορά της Εταιρείας.

Η ανωτέρω έκδοση αποτελεί χορηγία της οικογένειας Ι. Μανδύλα και συγκεκριμένα της αείμνηστης Θεοδότης Αρτέμιδος Ι. Μανδύλα, το γένος Σκαπέρδα, από την Καστοριά και της θυγατρός της Λάνας Ι. Μανδύλα, η οποία ήταν παρούσα σε αυτό το οδοιπορικό. Μετά το καλωσόρισμα των παρισταμένων από τον Δήμαρχο της πόλεως κ. Αν. Αγγελή ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΜΣ Δρ Βασιλείου Ν. Πάππα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Πέρα από τον επιστημονικό χαρακτήρα της εκδήλωσης αυτής, θελήσαμε ως Δ.Σ. της Εταιρείας να προσδώσουμε στην επίσκεψή μας συμβολικά έναν εθνικό και ιστορικό χαρακτήρα, επισκεπτόμενοι το άγαλμα και το Μουσείο του Καπετάν Κώττα (χωριό Κώττας-Ρούλια του Δήμου Πρεσπών Ν. Φλωρίνης) καθώς και την οικία του εθνομάρτυρος Παύλου Μελά (Δήμος Κορεστείων Ν. Καστοριάς) όπου και ξεναγηθήκαμε από τοπικούς παράγοντες. Ήταν το ελάχιστο που είχαμε να πράξουμε γι’ αυτά τα σύμβολα του Μακεδονικού Αγώνα, ένα προσκύνημα σεβασμού, ιστορικής μνήμης και απότισης οφειλόμενης τιμής, μέσω της επιμνημόσυνης δέησης, της κατάθεσης δάφνινου στεφανιού και της ψαλμωδίας του Εθνικού μας Ύμνου».

Παράλληλα, το Δ.Σ. και τα μέλη της Εταιρείας που συμμετείχαν στην προσκυνηματική αυτή εκδρομή επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν σε χώρους πολιτισμού της Καστοριάς, όπως στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο αρχοντικό του μακεδονομάχου Αν. Πηχεών, στο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, στο μακεδονίτικο αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη (περιοχή Ντολτσό), και στον Λιμναίο οικισμό Δισπηλιού.

 

 

 

 

 

You May Also Like

Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» έψαλε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στα γραφικά σοκάκια της Καστοριάς

Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» έψαλε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στα γραφικά…

Η εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στην Μεσοποταμία Καστοριάς

Η εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στην Μεσοποταμία Καστοριάς

Βελβεντό Κοζάνης: Έβγαλαν γουλιανό 127 κιλών από τη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε φωτογραφίες

Βελβεντό Κοζάνης: Έβγαλαν γουλιανό 127 κιλών από τη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε…

Πώς κυλάει το 24ωρο του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα

Table of Contents Hide Πώς κυλάει το 24ωρο του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη…

Πρόγραμμα δράσεων του Συλλόγου “Μαζί Σου”

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική  Ασθένεια και Φίλων Αυτών…

Συνελήφθησαν τρεις διακινητές στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, για μεταφορά παράτυπου μετανάστη και κατοχή πλαστών εγγράφων

Συνελήφθησαν τρεις διακινητές στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, για μεταφορά παράτυπου μετανάστη και κατοχή…

Επιπλέον δρομολόγια ΚΤΕΛ για το Φεστιβάλ Γράμμου

Επιπλέον δρομολόγια ΚΤΕΛ για το Φεστιβάλ Γράμμου

Σύλληψη 40χρονου σε περιοχή της Πτολεμαΐδας για καλλιέργεια κάνναβης

Το Σάββατο (24-09-2016) το μεσημέρι σε περιοχή της Πτολεμαΐδας, αστυνομικοί του Τμήματος…

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α..Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α..Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τον Τουρισμό και την Οπτική Ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας με την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τον Τουρισμό και την Οπτική Ταυτότητα της Δυτικής…