Συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς με το ευρωπαϊκό σχολείο Max von Laue Schule Berlin

Η βιωματική μάθηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εκπαίδευσης σε αντίθεση με τον “παραδοσιακό” τρόπο εκπαίδευσης της μετωπικής διδασκαλίας και της απομνημόνευσης της ύλης. Η βιωματική μέθοδος και εκπαίδευση έχει ως στόχο να φέρει τον μαθητή σε άμεση επαφή με το αντικείμενο μάθησης, μέσα από την έρευνα, την παρατήρηση, αλλά και μέσα από πολλές διασκεδαστικές εξειδικευμένες δραστηριότητες.  Οι μαθητές μαθαίνουν να δουλεύουν σε ομάδες, να συνεργάζονται, να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και να επικοινωνούν. Τελικός στόχος είναι να δείξουμε στους μαθητές μας πώς να μαθαίνουν και πώς να σκέφτονται αντί του “παραδοσιακού” τι να σκέφτονται. Οι διαδικασίες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην βιωματική μάθηση συμβάλλουν στην κατανόηση του εαυτού μας (Καμαρινού,1998), αλλά και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή συνολικά.

«Μαθαίνω μία ξένη γλώσσα» δεν σημαίνει απλά «μαθαίνω τη γραμματική, το συντακτικό, το λεξιλόγιο» … «Μαθαίνω μια ξένη γλώσσα» σημαίνει «γνωρίζω ένα λαό, μαθαίνω την ιστορία του, τα ήθη και τις συνήθειες του» …

Μαθαίνουμε γερμανικά, τη γλώσσα που μιλούν στη Γερμανία, στην Αυστρία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία… Μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εtwinning «Ο πολιτισμός σε ένα κουτί», το οποίο οργανώθηκε και συντονίστηκε από την εκπαιδευτικό Γερμανικής Γλώσσας του σχολείου μας, Ξανθίππη Μπαλλή συνεργαστήκαμε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-19 με το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού σχολείου Max von Laue Schule Berlin.

Έτσι ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο…. Προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το χθες, το σήμερα και να προβληματιστούμε για το αύριο του Γερμανικού λαού… Μιλήσαμε για την άνοδο του Χίτλερ και των εθνικοσοσιαλιστών, για το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την εξόντωση των κομμουνιστών, των ομοφυλόφιλων και των Εβραίων… Μάθαμε για την ώρα «μηδέν», τον ψυχρό πόλεμο και το σχέδιο Μάρσαλ… Για τη διαίρεση της Γερμανίας σε Δυτική και Ανατολική… Για το «Γερμανικό θαύμα»… Την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας… Την πτώση του «τείχους της ντροπής» και την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 3-4-2019, όταν τέσσερις εκπαιδευτικοί και 24 μαθητές ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για το Βερολίνο, όπου γνωρίσαμε από κοντά τους νέους μας φίλους και συνεργάτες, μπήκαμε ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία ενός γερμανικού σχολείου και βιώσαμε, όλα όσα είχαμε μάθει για τη Γερμανία και τον πολιτισμό της κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντή, κ. Γεωργίου Ν. Σερδένη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αρχηγό της εκδρομής την «αιώνια έφηβο», κ. Μάρθα Κούστα, την οργάνωση του «καλύτερου, οικονομικού, άνετου, φιλικού και πάντα πρόθυμου  ταξιδιωτικού γραφείου, Ballis Travel» της κ. Ξανθίππης Μπαλλή, τη «μαμαδίστικη φροντίδα» της κ. Καλλινίκης Παπαδημητρίου, την «ενθουσιώδη διάθεση και το γλυκό χαμόγελο» της αεικίνητης γυμνάστριάς μας, κ. Κούλας Νεοφύτου και την άψογη συνεργασία των 24 μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου είναι σίγουρο, ότι η αυτή η τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη θα μείνει για πάντα αξέχαστη στις μνήμες όλων μας.

 

You May Also Like

Σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Άργους Ορεστικού με 8 θέματα

Σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Άργους Ορεστικού με 8 θέματα

Μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο Νεστορίου – Επιλύθηκε το πρόβλημα του χρέους της ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. προς το δημόσιο

    Μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο Νεστορίου – Επιλύθηκε το πρόβλημα…

Παύλος Χρηστίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής: “Η σημερινή επίσκεψη στην Καστοριά είναι πολύ καθυστερημένη. Ελπίζουμε αυτή η καθυστέρηση να μην στοιχίσει περισσότερο”

Παύλος Χρηστίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής: “Η σημερινή επίσκεψη στην Καστοριά…

Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Ολοκληρώνεται το έργο «Βελτίωση δρόμου Λιβαδοτόπι-Γιαννοχώρι».  Το σημείο παρέμβασης επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης…

Σύλληψη 27χρονου αλλοδαπού στην Πτολεμαϊδα για λαθραία τσιγάρα και αδασμολόγητη ποσότητα καπνού

Σύλληψη 27χρονου αλλοδαπού στην Πτολεμαϊδα για λαθραία τσιγάρα και αδασμολόγητη ποσότητα καπνού

Ευχαριστήρια επιστολή από τις εργαζόμενες του Α Βρεφικού Σταθμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καστοριάς, προς τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καστοριάς

Ευχαριστήρια επιστολή από τις εργαζόμενες του Α Βρεφικού Σταθμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης…

Η “Γιορτή Καλοκαιριού” του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Διοργανώθηκε και φέτος από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων η γιορτή για…