Ο μυς που προκαλεί ημικρανίες και πονοκεφάλους “Splenius capitis Muscle”

Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης*

 

Οι αυχενικοί μύες του ανθρώπινου σώματος, είναι πολύ σημαντικοί τόσο για τη σωστή ευθυγράμμιση της Σ.Σ, όσο και για τη σωστή κίνηση του σώματος. Ένας όχι και τόσο γνωστός αλλά πολύ σημαντικός αυχενικός μυς, είναι ο Splenius capitis Muscle, ο οποίος έχει πάρει το όνομα του απο την ελληνική λέξη “spléníon”, που σημαίνει “επίδεσμος”, και τη Λατινική λέξη Caput” , που σημαίνει κεφαλή, κάνοντας αναφορά στο σχήμα και τη θέση του μυός.

 

Πιο συγκεκριμένα ο Splenius capitis Muscle εκφύεται από τη νωτιαία άκανθα (θ16 σπονδύλων) και καταφύεται στις εγκάρσιες αποφύσεις των ανώτερων αυχενικών σπονδύλων (Α13) και η κύρια λειτουργία του είναι έκταση και η πλάγια κάμψη της κεφαλής καθώς και η περιστροφή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Εάν ταλαιπωρήστε από ημικρανίες και πονοκεφάλους ή από πόνους στο πίσω μέρος του λαιμού ή στη βάση του κρανίου, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ευθύνεται ο Splenius capitis Muscle, είτε γιατί έχει τραυματιστεί, είτε γιατί είναι σφιχτός προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα σε όλο το κεφάλι, το λαιμό ακόμα και στα άνω άκρα.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται, σύνδρομο Splenius capitis και είναι μια κατάσταση για την οποία ευθύνεται η δυσλειτουργία – τραυματισμός του συγκεκριμένου μυ και η οποία έχει προέλθει λόγο:

  • Κακή στάση σώματος
  • Τροχαίου ατυχήματος
  • Πτώσεις
  • Αθλητικής σύγκρουσης

Συμπτώματα

Το σύνδρομο Splenius capitis, μιμείται τυπικά τα αντίστοιχα πρότυπα αναφοράς του πόνου της χρόνιας τενοντίτιδας, της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία όπως:

  • Στον αυχένα
  • Στο πίσω μέρος του κεφαλιού
  • Πίσω από τα μάτια
  • Ανάμεσα στα μάτια
  • Πίεση στο κεφάλι και πίσω από τα μάτια
  • Πόνος που ακτινοβολεί στο λαιμό, τον ώμο και κατά καιρούς και στο χέρι

 

Ενώ επίσης προκαλεί και άλλα συμπτώματα όπως:

  • Ευαισθησία των ματιών στο φως
  • Ναυτία και εμετού

 

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου Splenius capitis, αλλά πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε θεραπεία, θα πρέπει να έχουμε τη διάγνωση ενός γιατρού ο οποίος θα βεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι μυϊκό και όχι νευρικό.

Αφού ο γιατρός μας βεβαιώσει ότι πρόκειται για μια μυϊκή δυσλειτουργία, λόγω του ότι ο Splenius capitis Muscle είναι ένας μυς ο οποίος αποτελείται από πολλές μυϊκές ίνες που εισέρχονται στο κρανίο και είναι υπεύθυνες για τη σωστή λειτουργία του αυχένα και της κεφαλής, για μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας και άσκησης.

Στη συνέχεια ο επαγγελματίας υγείας και άσκησης θα πρέπει να σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, το οποίο θα στοχεύει στο να διορθωθεί – αποκατασταθεί η λειτουργία του συγκεκριμένου μυ και αυτό θα γίνει:

 

  • Αρχικά με ασκήσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν την κινητικότητα του μυός σε συνδυασμό με θερμά επιθέματα ή την εφαρμογή πάγου, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τη διαδικασία επούλωσης και να αποφύγουμε περαιτέρω τραυματισμούς και
  • Στη συνέχεια με ασκήσεις ενδυνάμωσης του συγκεκριμένου μυ, διότι η ενίσχυση αυτού του μυός μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσουμε μια σταθερή σπονδυλική στήλη, αποτρέποντας παράλληλα ανεπιθύμητους πόνους στον αυχένα και πονοκεφάλους.

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος. Περισσότερα στο  functionalmovement.gr 

You May Also Like

Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

  Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

ΜΥΘΟΣ: Το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αδρανοποίηση του COVID-19

ΜΥΘΟΣ: Το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αδρανοποίηση του COVID-19

Κύφωση και η εμφάνιση του εξογκώματος “Dowager Hump”/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Κύφωση και η εμφάνιση του εξογκώματος  “Dowager Hump”/ Γράφει ο Νικόλαος…

Οκτώ συμπτώματα του στόματος που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Οκτώ συμπτώματα του στόματος που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Τσιγαρόβηχας – Αντιμετώπιση: Τα έξι βήματα για να ηρεμήσετε

Τσιγαρόβηχας – Αντιμετώπιση: Τα έξι βήματα για να ηρεμήσετε

Ασπαρτάμη: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για το δημοφιλές γλυκαντικό;

Η ευρέως διαδεδομένη γλυκαντική ουσία αναμένεται να καταχωρηθεί ως πιθανώς καρκινογόνα από τον ΠΟΥ τον Ιούλιο

Κάθομαι όλη μέρα και πονάω. Γιατί; /Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

  Κάθομαι όλη μέρα και πονάω. Γιατί; /Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc…

Κατσαρίδες στο σπίτι: Απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν

Κατσαρίδες στο σπίτι: Απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν