της Αλεξάνδρας Γκίτση

“Άνοιξε” το πρωί της Δευτέρας η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και ήδη τα πρώτα 80 λεπτά λειτουργίας της 222 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την υποβολή της αίτησης, για την οποία απαιτούνται 10 “βήματα” με σημαντικότερο τη συναίνεση του αιτούντα για άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση και υποβολή της είναι 7 εργάσιμες ημέρες.

Σημείο “κλειδί” και άρα προστασία της πρώτης κατοικίας είναι να είναι επιλέξιμος ο δανειολήπτης. Κάτι που κατέστησε σαφές και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, η οποία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Πλατφόρμας, σημείωσε πως “η προστασία δεν αρχίζει με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την επιλεξιμότητα.” Η ίδια εκτίμησε πως “όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν κίνητρο ούτε θα μπουν στον πειρασμό.”

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ρυθμιστούν δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ και δυνητικά ο αριθμός των οφειλετών που θα προστατεύουν την κατοικία τους εκτιμάται στις 150.000, με βάση την πρόβλεψη στο τέλος του 2018.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο δανειολήπτης που κριθεί επιλέξιμος θα μπορεί να λάβει την επιδότηση του Δημοσίου η οποία κυμαίνεται 20-50% της δόσης, σε βάθος 25ετίας. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Με βάση τη διαδικασία, μετά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα, οι Τράπεζες εντός ενός μήνα θα υποβάλουν την πρόταση ρύθμισης. Στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα έχει ένα μήνα να αποφασίσει το κατά πόσο επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση με βάση την πρόταση των Τραπεζών και στη συνέχεια υπογράφει τη σχετική σύμβαση και ξεκινά η διαδικασία της επιδότησης. Στην περίπτωση που κρίνει πως δεν είναι συμφέρουσα η πρόταση των Τραπεζών μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο. Στην περίπτωση που δεν είναι επιλέξιμος ο δανειολήπτης προβλέπεται εντός 15 εργάσιμων ημερών να υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο για να ρυθμίσει το δάνειό του.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 86,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 μειώθηκαν σε 80 δισ. ευρώ αλλά το ποσοστό τους παραμένει υψηλό σε σχέση με το σύνολο των δανείων, και ανέρχεται σε 45,2%.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 53% των στεγαστικών σε 44,5% και των επιχειρηματικών δανείων επίσης σε 44,5%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων φθάνουν το 67%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 25% και το μικρότερο ποσοστό αφορά τη ναυτιλία που είναι στο 23%.

Το 2018 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 12% ή κατά 7,7 δις ευρώ ενώ 5,6 δισ. ευρώ πωλήθηκαν και 5,6 δισ. ευρώ διαγράφηκαν.

www.capital.gr