Καύσωνας: Συμβουλές για να αντέξετε, αν δεν έχετε κλιματισμό

Ο καύσωνας χρειάζεται ορισμένα απλά μέτρα για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει σύστημα κλιματισμού στο σπίτι του. Αν στο σπίτι σας δεν έχετε κλιματισμό, θα αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες στη διαχείριση της ζέστης. Ωστόσο υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Δοκιμάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και προέρχονται από Έλληνες και ξένους ειδικούς.

Κλείστε από νωρίς τα παράθυρα και τραβήξτε τις κουρτίνες

Μοιάζει αυτονόητο, αλλά ποσοστό έως και 30% της ανεπιθύμητης θερμότητας στα σπίτια προέρχεται από τα παράθυρα. Μελέτες έχουν δείξει πως με κλειστά παράθυρα και κουρτίνες μπορεί να παραμείνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη απ’ ό,τι αν ήταν ανοιχτά. Φροντίστε μόνο να τα κλείσετε πριν «βράσει» το σπίτι από τον ήλιο.

Να ανοίγετε κάθε βράδυ πόρτες και παράθυρα

Το βράδυ είναι ιδανικό για καλό δρόσισμα του σπιτιού, εφ’ όσον βεβαίως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη από αυτήν στο σπίτι σας. Να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας σε όλο το σπίτι (αρκεί να μην τεθεί θέμα ασφάλειας).

Βάλτε τους ανεμιστήρες οροφής να κινούνται ανάποδα

Το καλοκαίρι οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει να περιστρέφονται γρήγορα και αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, για να δημιουργούν ένα δροσερό αεράκι, υποστηρίζουν Βρετανοί ειδικοί. Αντιθέτως, τον χειμώνα πρέπει να περιστρέφονται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού για να ωθούν προς τα κάτω την θερμότητα που συσσωρεύεται ψηλά στον αέρα.

Πηγαίνετε στον χαμηλότερο όροφο

Οι πιο θερμοί όροφοι μιας κατοικίας είναι οι τελευταίοι. Αν λοιπόν έχετε τη δυνατότητα, μετακινηθείτε κατά τις μεσημβρινές ώρες στον χαμηλότερο όροφο του σπιτιού – κι αν έχετε υπόγειο, ακόμα καλύτερα! Οι χαμηλότεροι όροφοι είναι επίσης ιδανικοί για να κοιμάστε το βράδυ. Θυμηθείτε μόνο να ξαπλώνετε σε βαμβακερά σεντόνια (είναι τα πιο δροσερά απ’ όλα).

Αποφύγετε τα βαριά φαγητά

Η κοτόσουπα είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα επειδή προκαλεί τη λεγόμενη σιτιογενή θερμογένεση. Με άλλα λόγια, για να την πέψει ο οργανισμός, παράγει πολλή θερμότητα.

Το καλοκαίρι, όμως, αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε. Ο καύσωνας χρειάζεται ελαφριά και εύπεπτη τροφή. Ξεχάστε λοιπόν το χοιρινό με πατάτες στο φούρνο και το παστίτσιο, και προτιμήστε κάποια δροσερή σαλάτα, φρούτα ή λίγο ψητό ψάρι με χόρτα. Να τρώτε επίσης μικρές ποσότητες και συχνά. Και φυσικά να πίνετε άφθονο, δροσερό νερό και ίσως κάποιον χυμό.

Μην αφήσετε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου

Πολλοί νομίζουν ότι θα δροσιστούν αν αφήσουν για λίγο ανοικτή την πόρτα του ψυγείου. Η τακτική αυτή όχι μόνο μπορεί να χαλάσει το ψυγείο, αλλά τελικά θα αυξήσει τη θερμοκρασία του χώρου από την υπερθέρμανση της συσκευής.

Τοποθετήστε σωστά τον ανεμιστήρα

Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό, βάλτε τον ανεμιστήρα μπροστά σε ένα ανοικτό παράθυρο και ανοίξτε τον. Φροντίστε όμως να «βλέπει» προς τα έξω και όχι να ωθεί τον αέρα προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα «τραβήξει» τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σας και θα δροσίσει την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό.

Αν προτιμάτε να «κτυπά» το δέρμα σας ο αέρας του ανεμιστήρα, φροντίστε να μην τον ακινητοποιείτε. Μην ξεχνάτε ότι λογικά θα είστε ιδρωμένοι και υπάρχει κίνδυνος ψύξης. Θα δροσιστείτε και με την κίνηση του ανεμιστήρα.

Αποφύγετε τη μαγειρική

Ο καύσωνας ούτως ή άλλως θα θερμάνει πολύ το σπίτι σας. Δεν χρειάζεται να ανάψετε και τις εστίες της κουζίνας για να μαγειρέψετε. Αγοράστε λοιπόν κάτι από το σούπερ μάρκετ, παραγγείλετε φαγητό ή φάτε μόνο ωμή τροφή, έως ότου περάσει ο καύσωνας. Να αποφεύγετε επίσης το αλκοόλ και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη (ακόμα και το τσάι και την σοκολάτα).

Απενεργοποιήστε τις περιττές πηγές θερμότητας

Αν έχετε στο σπίτι λαμπτήρες πυρακτώσεως, εκπέμπουν πολλή θερμότητα όποτε τους ανάβετε. Θερμότητα εκπέμπει και το κομπιούτερ που το αφήνετε ανοικτό με τις ώρες ή το πλυντήριο πιάτων όταν λειτουργεί.

Να σβήνετε λοιπόν τα φώτα που δεν χρειάζεστε (αρκεί να είστε ασφαλείς και χωρίς πολλά φώτα αναμμένα). Και να μην βάλετε πλυντήριο έως ότου περάσει ο καύσωνας.

iatropedia.gr