Συνέντευξη με τον υποψήφιο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο  Μπαλταγιάννη: «Έτσι θα ξαναζωντανέψει η Καστοριά»

Ο Στέφανος  Μπαλταγιάννης γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Είναι Παθολόγος – Διαβητολόγος Επιμελητής Α΄ στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Καστοριάς. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου του Γ.Ν. Καστοριάς. υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο 2015. Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς 2017-2018. Είναι παντρεμένος με την τραπεζική υπάλληλο Ανθή Κωντσιώτη και πατέρας 2 παιδιών.

Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε υποψήφιος και σε αυτές τις εκλογές;

Διότι πιστεύω ότι στις εκλογές στις εφτά του Ιούλη κρίνονται πολλά, και θα ήθελα να είμαι παρών σε αυτή τη μάχη, από τη θέση του υποψήφιου βουλευτή. Δεν σας κρύβω ότι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πείσμωσα περισσότερο.  Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η μάχη ακόμα δεν έχει κριθεί.

Δηλαδή νιώθετε ότι οι πολίτες δεν σας γύρισαν την πλάτη οριστικά;

Είμαι πεπεισμένος ότι το έργο της κυβέρνησής μας, με τις αδυναμίες και τις παραλείψεις που φυσικά παρουσιάστηκαν, στο τέλος θα εκτιμηθεί από τους συμπολίτες μου. Δώσαμε μάχες και ζητούμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, για να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχυθεί η δημόσια παιδεία και υγεία, ότι όλοι οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι θα συνεχίσουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, ότι θα ενισχυθούν και άλλο οι θεσμοί με σκοπό την προστασία των εργαζομένων.

Πιστεύετε ότι ενδεχόμενη νίκη της Ν.Δ. θα βάλει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας;

Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μου να παρακολουθήσουν τι λένε ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ και να καταλάβουν ότι μια νίκη της ΝΔ στις εκλογές θα σημάνει μια οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς. Και στον χώρο των δικαιωμάτων, που είναι τόσο σημαντικά για τη συνοχή της κοινωνίας, αλλά φυσικά και στον χώρο της οικονομίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Μας έχουν υποσχεθεί ευθαρσώς ότι θα γυρίσουμε στη μνημονιακή εποχή, με κατάργηση του οχταώρου και του επταημέρου, μας έχουν μιλήσει για απολύσεις συμβασιούχων, για ιδιωτική υγεία και παιδεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ευαγγελίζεται η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία των πολλών.

Η συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Πέρασαν λίγοι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας και ήδη από την κρίση με την Τουρκία σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, φαίνεται πόσο έχει ενισχυθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας. Αυτήν τη στιγμή ελληνικά μαχητικά επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονα και η πρόσβαση της Τουρκίας στα βόρεια σύνορα μας έχει αποκλειστεί. Τώρα σχετικά με το ονοματολογικό να τονίσω ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον κ. Σαμαρά το 1993 όπου θα μπορούσε να κλείσει το θέμα με την απειλή βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και δεν έκανε τίποτα. Σας παραπέμπω σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σχετικά. Νιώθω την πικρία των συμπολιτών μου, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η άσκηση εξωτερικής πολιτική πρέπει εμπεριέχει ρεαλισμό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, πάντα με στόχο την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας.

Η κρίση έχει γονατίσει τους πολίτες της Καστοριάς. Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Έχετε απόλυτο δίκαιο. Η κυβέρνησή μας έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση, για να λειάνει κατά το δυνατόν τα προβλήματα που άφησε η πτώχευση με τις κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά φυσικά είναι απαραίτητο να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. Πρόσφατα αρθρογράφησα σχετικά, για το όραμά μου για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, και την δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών (startup) επιχειρήσεων.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτό;

Είμαι απόλυτα σίγουρος και πεπεισμένος ότι η Καστοριά διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές για να υποστηρίξει το εγχείρημα. Ξέρετε, στη σημερινή εποχή τίποτα δεν θα έρθει χωρίς προσπάθεια, χωρίς την σύμπραξη όλων των δυνάμεων, χωρίς βούληση. Αλλά υπόσχομαι ότι θα είμαι παρών, με επιχειρήματα, με σχέδιο, με σκοπό την κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων του πληθυσμού, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης φυσικά, για να προχωρήσουμε στη νέα εποχή. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ήδη δημοσιευμένη, ολοκληρωμένη μελέτη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά.

Είστε γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Ποια η άποψή σας σχετικά με τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάσταση που παραλάβαμε το 2014. Η μνημονιακή πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε οδηγήσει την υγεία πολλά χρόνια πίσω. Δεν ξεχνάω τους ανασφάλιστους ασθενείς, το πεντάευρω, τις ελλείψεις φαρμάκων και προσωπικού. Αυτό που ξέρω είναι ότι το 2019 το νοσοκομείο Καστοριάς έχει προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λειτουργούν όλες οι κλινικές και φυσικά όλοι οι συμπολίτες μας έχουν δωρεάν πρόσβαση. Επίσης έχουν γίνει μεγάλα βήματα στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την ενίσχυση του τοπικού καταστήματος του ΙΚΑ και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μετανοσοκομειακή περίθαλψη με την λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού. Θέλω να τονίσω ότι η Υγεία πρέπει να είναι δημόσια, και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ώστε οι υπηρεσίας υγείας να είναι όλο και καλύτερες.

Έχουμε λίγες μέρες ως τις εκλογές. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να πείσουμε τους συμπολίτες μας για το δίκιο του προγράμματός μας. Για την αριστερά η μάχη είναι διαρκής, για τα δικαιώματα, για τους αδύναμους, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενάντια στην ξενοφοβία και την ομοφοβία, τον νεοφιλελευθερισμό και την οπισθοδρόμηση.

 

You May Also Like

Ενεργοποίηση μέτρων  για την ενίσχυση των αγροτών και των μελισσοκόμων στις περιοχές καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του COVID19, ζητά με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ  Μαρία Σπυράκη

Ενεργοποίηση μέτρων  για την ενίσχυση των αγροτών και των μελισσοκόμων στις περιοχές…

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, με 31 θέματα στην ατζέντα του

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, με 31 θέματα στην…

Αστροβραδιά” από το Δήμο Καστοριάς στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων

  Αστροβραδιά” από το Δήμο Καστοριάς στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων

Η απάντηση του Συνδυασμού “ώρα για δουλειά” στη νέα προσπάθεια παραπληροφόρησης από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης

Η απάντηση του Συνδυασμού “ώρα για δουλειά” στη νέα προσπάθεια παραπληροφόρησης από…

Συνεχίζεται η Υποστήριξη των Δομών Υγείας από την ΠΕ Καστοριάς

Συνεχίζεται η Υποστήριξη των Δομών Υγείας από την ΠΕ Καστοριάς

Ο π. Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας σχολιάζει τον ανασχηματισμό

Ο π. Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας σχολιάζει τον ανασχηματισμό

Ανακοινώθηκαν οι διαδικασίες κατάθεσης των μηχανογραφικών:  Χρήσιμες συμβουλές για να συμπληρώσουν σωστά οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους

Ανακοινώθηκαν οι διαδικασίες κατάθεσης των μηχανογραφικών:  Χρήσιμες συμβουλές για να συμπληρώσουν σωστά…

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και ΤΕΣΤ PAP για γυναίκες στην Καστοριά

Σε συνέχεια προηγούμενων παρόμοιων εκδηλώσεων, το εργαστήρι λαογραφίας και παραδοσιακού χορού (ελπχ)…

Μαθήματα Α΄ Βοηθειών από το Τοπικό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς

Μαθήματα Α΄ Βοηθειών από το Τοπικό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς