Συγκλονιστικό: Τραυματισμένο σαλάχι ζητά βοήθεια από δύτες (βίντεο)

 

Ένα μοναδικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται η στιγμή που ένα τεράστιο τραυματισμένο σαλάχι πλησιάζει μια ομάδα δυτών για να τους “ζητήσει” βοήθεια, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Το βίντεο ανέβηκε στον λογαριασμό του Ningaloo Marine Interactions, ενός ταξιδιωτικού γραφείου που ειδικεύεται στις υποβρύχιες εξερευνήσεις στην περιοχή του υφάλου Ningaloo, σε μικρή απόσταση από την ακτή της βορειοδυτικής Αυστραλία.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο δάσκαλος καταδύσεων Jake Wilton να αφαιρεί από το μάτι ενός γιγάντιου σαλαχιού μάντα ένα αγκίστρι.

Στο μάτι του σαλαχιού, στο οποίο οι δύτες έδωσαν το χαϊδευτικό όνομα “Freckles”, είχε καρφωθεί ένα αγκίστρι και αν δεν απομακρύνονταν ήταν πιθανή η μόλυνση με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον δύτης και τον βρετανό θαλάσσιο βιολόγο Monty Halls, ο οποίος επέβαινε στο σκάφος, το σαλάχι πλησίασε τον Wilton επανειλημμένα για να του δείξει το αγκίστρι στο μάτι του. Στη συνέχεια, έκατσε ακίνητο μέχρι ο δύτης να ολοκληρώσει την «επέμβαση».

Μετά από πολλές προσπάθειες ο Jake Wilton κατάφερε τελικά να απομακρύνει το αγκίστρια από το μάτι του σαλαχιού. Ο Freckles, μάλιστα, παρέμεινε στο σημείο για να ευχαριστήσει το σωτήρα του, μετά την αφαίρεση των άγκιστρων.

Το σαλάχι μάντα είναι το μεγαλύτερο σαλάχι που υπάρχει σήμερα. Το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί είχει πλάτος 7,6-9, μέτρα και βάρος 1,35 τόνους. Απαντόται σε τροπικά και υποτροπικά νερά σε όλη την υδρόγειο και ζει σε βάθος μέχρι 120 μέτρα.

Τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν, το οποίο φιλτράρει μέσα από τα βράγχιά του, ενώ θεωρείται κοινωνικό ζώο και δεν θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Από το 2012 η αλιεία του στην Ευρώπη απαγορεύτηκε.

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/monty.halls/videos/10156191385546316/

topnews.gr