Αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Παναγιώτη Κατσαμπάνη: «Για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει σταθερή φορολογία και να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία»  

Οι γονείς του κ. Παναγιώτη Κατσαμπάνη κατάγονται από τη Μεσσηνία και τη δεκαετία του  ‘60 αποφάσισαν να φύγουν από τον τόπο τους και να αναζητήσουν την τύχη τους στην μακρινή  Αυστραλία.  Ο κ. Κατσαμπάνης, γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Μελβούρνη. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και πλέον ασκεί τη δικηγορία.

Από το 1996 έως το 2002 ήταν εκλεγμένος Βουλευτής της Βικτόρια.

Το 2010 μετακόμισε με την οικογένειά του από τη Μελβούρνη στο Πέρθ και το 2013 εκλέχτηκε στη Βουλή της Δυτικής Αυστραλίας

Στις 8 Ιουλίου 2019 επανεκλέγει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.  Η Πα.Δ.Ε.Ε.  αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων,  την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος και την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Ποιος είναι ο ρόλος της Πα.Δ.Ε.Ε.;

Έχουμε συμβάλει ουσιαστικά σε πάρα πολλά θέματα, σε θέματα τα οποία αφορούν τον απόδημο ελληνισμό. Την τελευταία δεκαετία, έχουμε αυξήσει το ρόλο μας και στην οικονομική πρόοδο. Γνωρίζουμε την οικονομική κρίσης της Ελλάδας, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι ο απόδημος ελληνισμός είναι ένα μεγάλο όργανο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της χώρας.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ανοιχτεί σε όλες της Περιφέρειες της Ελλάδας και πραγματοποιούμε επισκέψεις σε κάθε άκρη της, όπως είναι και η Δυτική Μακεδονία, η Καστοριά, το Νεστόριο.  Το Δεκέμβρη που μας πέρασε πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον Έβρο.

Πόσες φορές το χρόνο το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. επισκέπτεται την Ελλάδα, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους Έλληνες πολίτες, τους φορείς και τις πολιτικές αρχές;

Πραγματοποιούνται δύο συναντήσεις το χρόνο στην Ελλάδα, οι οποίες όμως μπορεί να αυξηθούν, ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν. Προσφάτως διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές, συνεπώς είναι μια περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε συναντήσεις με τη νέα Κυβέρνηση.

Ποιες είναι οι συναντήσεις που πραγματοποιήσατε στην Καστοριά; Υπάρχει η σκέψη να γίνουν κάποια οικονομικά ανοίγματα από Έλληνες ομογενείς προς την περιοχή; Αποτελείτε στην ουσία τη γέφυρα του επιχειρηματικού κόσμου μεταξύ των χωρών του εξωτερικού  και της Ελλάδας;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να δώσουμε το μήνυμα, ότι εμείς υπάρχουμε. Είμαστε ένα δίκτυο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όταν δεν μας γνωρίζουνε, δεν μπορούν να μας πλησιάσουμε.

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς μας στην Καστοριά, έχουμε πραγματοποιήσει συνάντηση με τους γουνοποιούς, αλλά και με όλους τους επιχειρηματίες.

Προσωπικά, γνωρίζω τα επιχειρηματικά ανοίγματα που έχουν γίνει στην περιοχή, με τρανταχτό παράδειγμα το Γράμμος-Αφκος Hotel. Με αυτή την επένδυση ο κ. Παύλος Άφκος, δεν βοήθησε μόνο το Νεστόριο, αλλά όλη την Καστοριά.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους κατοίκους της Ελλάδας, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα;

Έχουμε λάβει πολλά και φυσικά, δεν είναι τα ίδια ανάλογα με την περιοχή. Το κυρίως πρόβλημα που υπάρχει είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας. Την τελευταία δεκαετία, έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας. Μισό εκατομμύριο, από τον πιο παραγωγικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει φύγει στο εξωτερικό, μια κατάσταση άσχημη για πάρα πολλούς λόγους. Σε όποια περιοχή και εάν πάω ακούω πάντοτε το εξής «Βοηθήστε να έρθει η ανάπτυξη». Δυστυχώς η ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με τα λόγια,  γίνεται ουσιαστικά και όταν υπάρχει η σταθερότητα.

Πολύ σημαντικό είναι, να υπάρχει και το κλίμα το επενδύσεων. Ένα κλίμα που έχει χαμηλούς και σταθερούς φόρους, χωρίς το φόβο να αυξηθούν. Ένα άλλο μελανό σημείο είναι η ελληνική γραφειοκρατία, η οποία – και με τα λύπης μου σας το λέω αυτό- έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν σε όλο τον κόσμο.

Προσωπικά όμως αισιοδοξώ. Η νέα Κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα ότι θέλει την αλλαγή. Το ζήτημα είναι να την κάνει.

Οι Έλληνες ομογενείς πώς βλέπουν την κατάσταση; Λυπούνται για όσα συμβαίνουν στη χώρα καταγωγής τους; Έχουν στο μυαλό τους να απλώσουν χείρα βοηθείας, μέσω των επενδύσεων για παράδειγμα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού αγαπάνε την Ελλάδα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Φυσικά, δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους σε μια κατηγορία, για το πώς σκέφτονται. Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη.

Από όλους τους ομογενείς που έχουν έρθει να επενδύσουν στην Ελλάδα, λίγοι έχουν πετύχει και μάλιστα με τα κόπων και βασάνων. Ένας εξ αυτών είναι και ο κ.  Άφκος. Πολλοί επενδυτές όμως που έχουν έρθει εδώ και δεν κύλησαν αίσια τα πράγματα για αυτούς, έχουν φύγει με πολύ κακές αναμνήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, όσοι δεν πέτυχαν, δεν αποτελούν καλούς πρεσβευτές της χώρας  προς το εξωτερικό, είχαν τη θέληση, αλλά τους βγήκαν τα εμπόδια μπροστά τους.

You May Also Like

«Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»: Ορκισμένη να εκδικηθεί τον θάνατό του Πριγκόζιν η Wagner

Το απειλητικό μήνυμα των μισθοφόρων της ομάδας

Συλλυπητήρια του Γιάννη Κορεντσίδη για τον Γιώργο Χαλκίδη

«Έναν άνθρωπο που προσέφερε τα πάντα στον αθλητισμό και στην κοινωνία»

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας

Power Pass: Έως τις 15 Ιουλίου το επίδομα ρεύματος στους δικαιούχους

Πώς υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης – Τα στάδια της αίτησης

Οργή Άγκυρας για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Οργισμένη ήταν η απάντηση της Τουρκίας στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας…

Ελον Μασκ: Μείωση προσωπικού 10% στην Tesla – Παύση προσλήψεων παγκοσμίως

«Εχω κακό προαίσθημα για την οικονομία», αναφέρει ο Ελον Μασκ

Γιώργος Πετκανάς: “Είστε αναξιόπιστοι – Λευκή επιταγή δεν σας υπογράφω”

Γιώργος Πετκανάς: “Είστε αναξιόπιστοι – Λευκή επιταγή δεν σας υπογράφω”