ΕΦΕΤ: Τι να προσέχετε όταν τρώτε σε εστιατόριο, καντίνα, fast food

Συστάσεις για να διαλέγουμε με ασφάλεια φαγητό από εστιατόρια, καντίνες, σνακ μπαρ και ταχυφαγεία εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συστάσεις για να διαλέγουμε με ασφάλεια φαγητό από εστιατόρια, καντίνες, σνακ μπαρ και ταχυφαγεία (fast food) εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε αυτές συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρατηρούν μερικές λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη σημασία.

Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:

  • Να επιλέγετε εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων
  • Να μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά ή/και γεύση.
  • Να ζητάτε πάντοτε να είναι καλοψημένο το κρέας.
  • Να μην καταναλώνετε λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά (έχουν π.χ. χώμα).
  • Να μην αγοράζετε έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν βρίσκονται στο ψυγείο (θερμοκρασίες 1-5 βαθμοί Κελσίου), εκτός κι αν τα παρασκευάζει μπροστά σας ο πωλητής και σας τα δίνει αμέσως.
  • Να βεβαιώνεστε ότι τα έτοιμα γεύματα που σερβίρονται ζεστά, διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 50 βαθμών Κελσίου.
  • Να βεβαιώνεστε ότι οι σαλάτες στο salad bar διατηρούνται σε ψύξη (θερμοκρασίες 1-5 βαθμοί Κελσίου). Πρέπει επίσης να είναι προφυλαγμένες από μύγες, άλλα έντομα και σκόνη.
  • Να βεβαιώνεστε ότι τα χύμα παγωτά βρίσκονται σε κατάψυξη. Πρέπει να είναι σκληρά, χωρίς κρυστάλλους πάγου. Δεν πρέπει επίσης να είναι εκτεθειμένα σε μύγες και άλλα έντομα, ενώ πρέπει να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
  • Να βεβαιώνεστε ότι ο γύρος, τα σουτζουκάκια και τα λουκάνικα είναι καλοψημένα.
  • Μην αγοράζετε αναψυκτικά και νερό από ψυγεία εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Να πετάτε τα έτοιμα φαγητά που δεν καταναλώνετε μέσα σε 2 ώρες από την αγορά τους και δεν τα αποθηκεύετε σε ψυγείο.

Τα δικαιώματα των καταναλωτών

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ.

Οι δε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές κυρώσεις, καταλήγει.

 

You May Also Like

Ο πρώτος θάνατος φέτος στην Ελλάδα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Τρία κρούσματα ως στιγμής

Neural tension/ Νευρική ένταση: Αιτία πολλών μυοσκελετικών πόνων/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

  Neural tension/ Νευρική ένταση:  Αιτία πολλών μυοσκελετικών πόνων/ Γράφει ο Νικόλαος…

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

ΕΦΕΤ: Ανάκληση Μη Ασφαλούς Προϊόντος “Σουβλάκια κοτόπουλο με μπέικον”

ΕΦΕΤ: Ανάκληση Μη Ασφαλούς Προϊόντος “Σουβλάκια κοτόπουλο με μπέικον”

Τεστ Παπανικολάου και ενημέρωση για θέματα πρόληψης γυναικολογικών παθογενειών.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου θα συνεχιστούν οι επισκέψεις στα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία αρμοδιότητας του Κέντρου Υγείας Καστοριάς.

Το ξίδι ή ξύδι δεν είναι μόνο για να νοστιμίζεις φαγητά.

Ξίδι, ξύδι φάρμακο για πόνο, αρθρίτιδα, στομάχι, αποτοξίνωση, δίαιτα, ημικρανία,

Τι λέει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας

Τι λέει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες στις οθόνες αφής!

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για…

Υπνική άπνοια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Υπνική άπνοια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται