“Ψηλά το κεφάλι”…  Γράφει η Τάνια Ώττα

 

Απανωτά τα χτυπήματα της μοίρας, απανωτές και οι χαρές λένε. Δεν έχουν άδικο. Απλά κάποιες φορές σου τελειώνει η υπομονή. Κουράζεσαι να περιμένεις να γυρίσει αυτός ο περιβόητος τροχός που φέρνει όσα επιθυμείς. Κι αυτές οι χαρές, δεν κρατάνε πολύ. Περνάνε τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να τις απολαύσεις όσο θα ήθελες.

Είναι αυτές οι στιγμές στη ζωή σου που  νιώθεις ότι η τύχη σου σε έχει εγκαταλείψει και παλεύεις να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να συνεχίσεις. Δεν θέλεις άλλα δάκρυα στα μάτια σου, μόνο χαμόγελα. Από αυτά τα χαμόγελα που μαζί τους χαμογελά και η ψυχή σου.

Είναι τόσο ανθρώπινο αυτό. Η ζωή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Εκεί που σε πάει ψηλά, σε ρίχνει πάλι κάτω. Και πάλι από την αρχή. Δοκιμάζει τις αντοχές σου. Παίζει με τα όριά σου. Σε σπρώχνει στον γκρεμό αλλά δεν σε αφήνει να πέσεις. Εκνευρίζεσαι, απογοητεύεσαι, ξεσπάς κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι «γιατί σε μένα;». Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι μόνο σε σένα. Εκτός από σένα , κάθε άνθρωπος κουβαλά τις σκέψεις του, τα δικά του προβλήματα, τα δικά του ΓΙΑΤΙ. Ανθρώπινα κι αυτά. Σημασία έχει να μην τα περνάς μόνος και κυρίως να μην  χάνεις τον εαυτό σου.

Σου το έχουν πει πολλές φορές σίγουρα «Μην το βάζεις κάτω». Κι έχουν δίκιο. Η ζωή είναι μία διαρκής μάχη. Με ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Όλες θα τις ζήσεις. Άλλες θα τις κρατήσεις μέσα σου, σαν πολύτιμο θησαυρό, κι άλλες θα τις κρύψεις καλά ώστε να μην τις θυμάσαι και πληγώνεσαι. Δεν θα τις ξεχάσεις όμως, γιατί για σένα ήταν μάθημα ζωής. Από αυτά τα μαθήματα που καταλαβαίνεις ποιες είναι οι αντοχές σου, πόσο σημαντικός είσαι για κάποιους ανθρώπους και πόση αξία έδωσες σε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν άξιζαν.

Να θυμάσαι,  τα προβλήματα είναι για τους ανθρώπους και οι μάχες το ίδιο. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσει, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό έχει σημασία. Ο τρόπος που επιλέγεις να διαχειριστείς κάθε κατάσταση της ζωής σου. Ακόμη κι αν  χάσεις, κάτι θα έχεις κερδίσει. Την εμπειρία, τη σοφία της ζωής. Αυτό να θυμάσαι.

Σε κάθε κατάσταση που θεωρούμε ότι είναι αρνητική πρέπει να προσπαθούμε να εντοπίζουμε τα θετικά της στοιχεία. Σαν το σκοτάδι, που όσο κι αν τρομάζει κάποιους, άλλους τους γοητεύει με τη μαγεία του. Κι όπως λένε, η νύχτα είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να δεις τα άστρα. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Η μέρα κάποιες φορές γίνεται κουραστική. Θέλεις την ηρεμία της νύχτας και τη γαλήνη που σκορπά το σκοτάδι. Το χρειάζεσαι σαν ηρεμιστικό μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας.

Με το κεφάλι ψηλά, προχώρα και μην κοιτάς πίσω. Κι αν κουράστηκες να περιμένεις αυτόν τον περιβόητο τροχό να γυρίσει, τότε γύρισέ τον εσύ. Στο χέρι σου είναι.

You May Also Like

Ο ιερέας της Σπιναλόγκας που κοινωνούσε τους λεπρούς και χρησιμοποιούσε το ίδιο κουτάλι για τον εαυτό του. Τους έδινε πάντα το χέρι του και έφυγε από το νησί τελευταίος

Ο ιερέας της Σπιναλόγκας που κοινωνούσε τους λεπρούς και χρησιμοποιούσε το ίδιο…

Γιατί η Τουρκία ‘’ πυροβόλησε τα πόδια της ‘’ με την κατάρριψη του αεροσκάφους

Γράφει ο Κωστής Χριστοδούλου Η Τουρκία ήταν από τους πλέον ωφελημένους από…

Το περιβαλλοντικό κόστος του εμφιαλωμένου νερού

Είναι 3.500 φορές πιο καταστροφικό για το περιβάλλον από το νερό της…

Σαν σήμερα: 75 χρόνια από τη Χιροσίμα

Σαν σήμερα: 75 χρόνια από τη Χιροσίμα

Η μείωση των πληθυσμών άγριας ζωής συνδέεται με το 60% των τελευταίων πανδημιών

Η μείωση των πληθυσμών άγριας ζωής συνδέεται με το 60% των τελευταίων…

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ», μέσα από την ποιητική συλλογή του Νίκου Δόικου/Γράφει ο Θανάσης Μπατσόπουλος

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ», μέσα από την ποιητική συλλογή του Νίκου Δόικου/Γράφει…

Η μπλε πανσέληνος του Αυγούστου έρχεται: Τα Do’s & Don’ts για να επιβιώσετε

Η μπλε πανσέληνος του Αυγούστου έρχεται: Τα Do’s & Don’ts για να…

Ήταν χάλια, έπεφτε, κοιμόταν όπου έβρισκε. Τα συμπτώματα σαλμονέλας της κόρης μου αφού έφαγε σοκολάτα Kinder

Table of Contents Hide Σάλος έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά από το…

Τι έψαξαν περισσότερο οι Έλληνες το 2022 στη Wikipedia

Ουκρανία, Ελισάβετ και Παΐσιος «ξεχώρισαν»

Οστεοπόρωση: Έτσι θα την κατανοήσεις και θα την προλάβεις

Table of Contents Hide Οστεοπόρωση σημαίνει…Η οστεοπόρωση προλαμβάνεταιΤα «κακά» νέα85-90%Οστεοπενία1 στις 325-30…