Σημάδια αποκλιμάκωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ και η απασχόληση είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, όπως προκύπτει από έρευνα του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2016 διαμορφώθηκε στο 23,3% από 25,3% που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 23,7% φέτος τον Μάρτιο. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.115.443 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων διαμορφώθηκε σε 3.676.880 άτομα, αυξημένο κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την απασχόληση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη «μοίρα» μόνο από τη Νότιο Αφρική αναφορικά με τα επίπεδα απασχόλησης και ανεργίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 (24,2%) και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (44,7%). Μάλιστα, αναφορικά με το ποσοστό απασχόλησης, στο τέλος του 2015 ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι είχε βρεθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 (53,7%). Και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό απασχόλησης θα αυξηθεί στο 46,8%. Δηλαδή, θα συνεχίσει να απέχει πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το 2015 και εκτιμά ότι με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό θα ενισχυθεί τόσο το 2016, όσο και το 2017. Στην έκθεση του Οργανισμού, όμως, επισημαίνει ότι «το έλλειμμα απασχόλησης είναι μεγάλο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία και προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο, αν και μειούμενο, έως το 2017».

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το πραγματικό ωρομίσθιο στην Ελλάδα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, ήταν κατά 22,5% χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν, βάσει του ρυθμού αύξησής του, κατά την περίοδο 2000 – 2007. Παράλληλα, η ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας ήταν μικρότερη κατά 21,1%. Και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει πως «οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της κρίσης, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις Βαλτικές Χώρες».

Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2016 η ελληνική οικονομία θα βιώσει ύφεση της τάξης του 0,2%. Πρόβλεψη που είναι πιο αισιόδοξη από τις αντίστοιχες της Κομισιόν (0,3%) και του οικονομικού επιτελείου (0,6%). Αντιθέτως, ο Οργανισμός είναι πιο απαισιόδοξος για το 2017, καθώς εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 1,9%, όταν Κομισιόν και υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 2,9%.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της ανεργίας για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,2%) εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,3%), ενώ οι νέοι 15-24 ετών ήταν η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (47,4%). Επίσης, στη χειρότερη θέση βρέθηκε η Ηπειρος-Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργίας 27,6%, ενώ ακολούθησε η Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα με 26,9% και η Μακεδονία-Θράκη με 25,1%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Η Εκρίν, ο πατέρας της και το ζευγάρι με το μικρό παιδί

Τραγικές ιστορίες πίσω από τους 6 νεκρούς της έκρηξης στον πεζόδρομο Ιστικλάλ

Πεκίνο 2022: Γιατί οι Κινέζοι επιτίθενται στην αθλήτριά τους στο πατινάζ

Η Ζου Γι είχε ατυχείς εμφανίσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα, προκαλώντας…

ΚΕΔΕ: Διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό δήμων από την έκτακτη επιχορήγηση

ΚΕΔΕ: Διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό δήμων από την έκτακτη επιχορήγηση

Κορωνοϊός Ελλάδα : Πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Κορωνοϊός Ελλάδα : Πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων σε κάποιο μέλος της οικογένειας

Οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού στο σπίτι…

Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2018

Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2018

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σουπερμάρκετ, λειτουργία την Κυριακή και πλαφόν στη διακίνηση προϊόντων στη νέα ΠΝΠ

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σουπερμάρκετ, λειτουργία την Κυριακή και πλαφόν στη…

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της τουριστικής εκπαίδευσης ιδρύονται και λειτουργούν ταυτόχρονα 5 Σχολές Ξεναγών εθνικής εμβέλειας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρέθυμνο και Ρόδο»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της τουριστικής εκπαίδευσης…

Βατόπουλος: Η μετάλλαξη Δέλτα θα κρίνει εάν θα μας εγκαταλείψει ο ιός το 2022

Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης εμβολίου τον χειμώνα ο καθηγητής Αλκιβιάδης…

Ανοίγει στις 8 Μαρτίου η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ανοίγει στις 8 Μαρτίου η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»