Σε ασφυκτικό κλοιό από τις ελεγκτικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και εργασίας και με την απειλή των κατασχέσεων τραπεζικών τους λογαριασμών, αλλά και του πλειστηριασμού ακινήτων τους, αναμένεται να βρεθούν από τις αμέσως επόμενες μέρες χιλιάδες οφειλέτες που έχουν χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Γεγονός που πρόκειται να οδηγήσει σε αδιέξοδο πάρα πολλούς από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν έστω μέρος των χρεών τους.

 

Τα δυο υπουργεία ετοιμάζουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών, με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων βάζουν στο «μικροσκόπιο τους» όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών είναι η μοναδική λύση για να εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

 

• Την είσπραξη 1,730 δισ. ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Είσπραξη του 21% ως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

 

• Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

 

• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.

 

• Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο.

 

• Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).

 

• Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως τον Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

 

Να σημειωθεί ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιασθεί τα προγράμματα πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη της επικράτεια. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό Δημόσιο.

 

Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως αναφέρουν, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.