Του Σπύρου Δημητρέλη

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων δρομολογεί η κυβέρνηση. Οι αλλαγές είναι τόσο διαρθρωτικού όσο και δημοσιονομικού χαρακτήρα καθώς από τη μια επιχειρείται να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα και η οικονομία γενικότερα και από την άλλη να μειωθεί το φορολογικό βάρος της ακίνητης ιδιοκτησίας για να πάρουν ανάσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για μια κατηγορία φορολογούμενων η οποία κατά τα χρόνια της κρίσης κλήθηκε να σηκώσει τεράστιο φορολογικό βάρος που είχε αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στην κτηματαγορά και την οικονομία.

Οι παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων θα ξεκινήσουν από το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σε αυτό θα περιληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν:

-Tην αναστολή για άλλα τρία έτη του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα με στόχο να καταργηθεί πλήρως στη συνέχεια. Ο φόρος έχει ανασταλεί πολλές φορές στο παρελθόν καθώς θεωρείται ανεφάρμοστος.

-Tην αναστολή για τρία έτη του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων οικοδομών. Ο ΦΠΑ στα ακίνητα δημιουργεί προβλήματα στην κτηματαγορά και τις μεταβιβάσεις καθώς προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στους αγοραστές.

-Tην θέσπιση έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων εφόσον αποδεικνύονται με παραστατικά. Η έκπτωση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Εντός του 2020 αλλά και τα επόμενα χρόνια έρχονται νέες παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

-Tη νέα δόση επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία επικαιροποίηση η οποία σχεδιάζεται να γίνει εντός του 2020. Από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται αναπροσαρμογές προς τα πάνω των τιμών ζώνης σε τουριστικές περιοχές καθώς και στις μεσαίες και χαμηλής τιμής ζώνης περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. Δυτική Αθήνα).

-Aπό την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεαστούν περισσότερες από 20 φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΕΝΦΙΑ καθώς και το τεκμήριο κατοικίας.

-H σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2021 και μετά. Με την κατάργηση των τεκμηρίων θα καταργηθεί και το τεκμήριο που αφορά στην κύρια κατοικία, ιδιοχρησιμοποιούμενη ή μισθωμένη.

You May Also Like

Χρήσιμες συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες διαδικτυακές αγορές σας

Τι πρέπει να γνωρίζουμε, Ναι στις προσφορές και ευκαιρίες αλλά με προσοχή, Κρατάμε…

Ρωσία: Οι μισές από τις εξαγωγές πετρελαίου έχουν καταλήξει στην Κίνα το 2023

Το μερίδιο της Ινδίας στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχει αυξηθεί σε δύο χρόνια στο 40%

Μειωμένος κατά 1,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Μειωμένος κατά 1,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Κορονοϊός – Moderna: Ποια θα είναι η τιμή του εμβολίου, σύμφωνα με το Reuters

Κορονοϊός – Moderna: Ποια θα είναι η τιμή του εμβολίου, σύμφωνα με…

2ος κύκλος: Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας

Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας προϋπολογισμού 8.000.000 €

Επίδομα 534 ευρώ: Νέες πληρωμές την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

  Επίδομα 534 ευρώ: Νέες πληρωμές την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Ποιοι είναι…

80.000 εργάτες γης εξακολουθούν να λείπουν από τα ελληνικά χωράφια

Σημαντικά προβλήματα σε όλη τη χώρα

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς & πότε γίνονται αιτήσεις -Τι κερδίζετε

Table of Contents Hide Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς & πότε γίνονται αιτήσεις…

Αντιμέτωποι με την φτώχεια το 35,7% των Ελλήνων

Το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζει το 35,7% των Ελλήνων ενώ το μέσο…