Στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρούν 7.300.000 φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ακινήτων στο TAXISnet θα αναρτηθούν στα τέλη Αυγούστου τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2019 με τον φόρο που αναγράφεται να είναι μεσοσταθμικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 22% ή συνολικά κατά 465 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, «ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα κλείσει από τις 11 το πρωί της Παρασκευής 16 Αυγούστου και μέχρι τις 31 Αυγούστου η εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 έτους 2019.

Επίσης, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων 2020 δεν θα είναι διαθέσιμη στις 16 Αυγούστου και στο διάστημα από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Ολες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010 – 2018) θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών».

Στην περίπτωση συζύγων και εφόσον ο καθένας έχει ποσοστά επί ακίνητης περιουσίας, το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται χωριστά για κάθε σύζυγο. Μάλιστα αν κάποιος σύζυγος δεν έχει ακόμη κωδικούς εισαγωγής στο σύστημα ΤAXISnet θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία έκδοσης κλειδάριθμου ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο εκκαθαριστικό του σημείωμα και στην ταυτότητα πληρωμής του φόρου.

Ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκτός και εάν η Εφορία προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου που έχει ο φορολογούμενος και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί. Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

Η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκπτωση φόρου. Οσοι επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών. Από την άλλη, η Εφορία δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω της πάγιας ρύθμισης έως 12 έντοκες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του ΕΝΦΙΑ δεν θα απολαύσει κάποια έκπτωση όπως ίσχυε παλαιότερα για τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μειώσεις στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε σύγκριση με πέρυσι από 30% έως 10%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 22%.

Ειδικότερα, οι μειώσεις ΕΝΦΙΑ ανάλογα το ύψος της αντικειμενικής αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των πολιτών είναι οι εξής:

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ: μείωση 30%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ: μείωση 27%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ: μείωση 25%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ: μείωση 20%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ: μείωση 10%.

Επιπλέον εκπτώσεις φόρου

Αξίζει να τονιστεί ότι και εφέτος θα ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις ΕΝΦΙΑ βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα απολαύσουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο για απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, έγγαμος με τρία εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 16.000 ευρώ, έγγαμος με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ, με πέντε εξαρτώμενα μέλη 18.000 ευρώ κ.ο.κ.

Στην περίπτωση έγγαμου με δύο εξαρτώμενα μέλη όπου το ένα έχει αναπηρία 80% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται στις 15.000 ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά αφορούν το 2018 και δηλώθηκαν στην Εφορία φέτος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Από την άλλη, στο μειωμένο ποσό του φόρου που θα προκύψει βάσει των νέων διατάξεων θα υπάρξει επιπλέον έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% βάσει των εξής προϋποθέσεων – κριτηρίων: το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2018 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 10.000 ευρώ αν αφορά ζευγάρι χωρίς παιδιά, τις 11.000 ευρώ για ζευγάρι με 1 παιδί και τις 12.000 ευρώ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

Παράλληλα, για να ισχύσει η φοροέκπτωση θα πρέπει η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

You May Also Like

O οικονομικός αντίκτυπος των πλημμυρών «πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές

Φόβοι για τις ανατιμήσεις, ήδη λείπουν βασικά προϊόντα – «Τώρα θα φανεί η καταστροφή»

Κυρίαρχος ο Ιβάν Σαββίδης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η εταιρία Belterra, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, προχώρησε σε συμφωνία για την…

Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η Σαουδική Αραβία

Table of Contents Hide Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η…

Κουρεμένα ενοίκια: Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα

Κουρεμένα ενοίκια: Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα

Συνάντηση ΕΣΕΕ και κοινωνικών εταίρων με Υπουργό Εργασίας

Την Τρίτη 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων που…

Γ. Ζαββός: Ήρθε η ώρα των τραπεζών να παίξουν τον ρόλο τους στην οικονομία

Γ. Ζαββός: Ήρθε η ώρα των τραπεζών να παίξουν τον ρόλο τους…

Τον Ιούνιο πιάνουν δουλειά 6.918 άνεργοι σε 17 δήμους – Τον Σεπτέμβριο 12.656 σε ακόμη 34 ανάμεσά τους και η Καστοριά

Έως τα τέλη Απριλίου θα έχει βγει η ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ…

Youth Pass: Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Στα σκαριά παράταση στην προθεσμία

Tα voucher λήγουν στις 4 Οκτωβρίου

ΚΕΚ Καστοριάς: Νέος κύκλος Voucher για 30.000 Ανέργους της ΔΥΠΑ

Mε εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ- Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις