Οι Δύο ναοί του Αγίου Λουκά της Κριμαίας σε μοναστήρια της Δυτικής Μακεδονίας

Γράφει ο  Γιώργος Τ. Αλεξίου

 

Ο όσιος Λουκάς, Επίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (1877 – 1996), είναι ένας μεγάλος άγιος της ρωσικής εκκλησίας, και γενικότερα ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Ο άγιος αυτός υπήρξε ένας επιφανής Ρώσος ιατρός, που για την ακλόνητη πίστη του στον Χριστό και για τις πάμπολλες αρετές του υπέστη φοβερές διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και βασανισμούς απ’ το άθεο καθεστώς της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης. Όλα αυτά τα προσωπικά δεινά ο όσιος Λουκάς τα υπέμεινε με θάρρος και καρτερικότητα. Δεν λιποψύχισε ποτέ και δεν λύγισε μπροστά στους χριστιανομάχους διώκτες του, υπηρέτησε δε σε όλη του τη ζωή με πάθος και αφοσίωση τον Χριστό και την αγία Εκκλησία Του.

 

Ο πιστός λαός της ομόδοξής μας Ρωσίας, καθώς και ο ευσεβής λαός της Ελλάδος, αναγνώρισαν, αναγνωρίζουν κι εκτιμούν αναλόγως τους αγώνες και τις θυσίες του αγίου Λουκά της Κριμαίας για την Εκκλησία του Χριστού. Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ, ότι οι φιλόχριστοι Δυτικομακεδόνες, θέλοντας να εκφράσουν το σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους προς το σεπτό πρόσωπο τού αγίου Λουκά ανήγειραν επ’ ονόματί του δύο μικρούς ιερούς ναούς σε ισάριθμες μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Ο πρώτος από τους εν λόγω μικρούς ναούς βρίσκεται στην ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Βοΐου, και ο δεύτερος στην ιερά μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού Καστοριάς.

 

Εικόνες του αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως και φωτογραφίες των δύο θεματικών ναών, καθώς και άλλες εικονίσεις και φωτογραφίες σχετικής θεματικής, συνοδεύουν το παρόν κείμενο.

 

Απολυτίκιον Οσίου Λουκά

Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

 

Ιατρόν και ποιμένα, Λουκά τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ’ εσχάτων φανέντα, εν Ρωσία νέον Άγιον.

 

Μεγαλυνάριον

 

Χαίροις της Ρωσίας νέος βλαστός, και των θεραπευομένων ο προστάτης και βοηθός, χαίροις Εκκλησίας Χριστού ο Ιεράρχης, Λουκά ποιμήν θεόφρον, αξιοτίμητε.

 

Σημειώσεις:

1) Για τον όσιο Λουκά Συμφερουπόλεως αναφέρονται και τα εξής στο Διαδίκτυο:

http://ikivotos.gr/post/177/osios-loykas-o-iatros-o-thaymatoyrgos-agios-apo-thn-krimaia

2) Για τον εορτασμό της μνήμης του οσίου Λουκά στη Μητρόπολη Καστοριάς βλέπε στη διεύθυνση:

https://www.imkastorias.gr/index.php/enimerosi/arxeio-ekdiloseon/item/2939-ton-agio-louka-ton-iatro-timise-i-kastoria-foto