Γιατί η αποτελεσματική κίνηση μας απαλλάσσει από του χρόνιους πόνους

Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

Αποτελεσματική κίνηση ορίζεται ως η ισορροπία μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), το οποίο είναι υπεύθυνο για την αισθητηριακή λήψη και του μυϊκού συστήματος το οποίο προσδιορίζει την κατάλληλη κινητική εντολή ώστε να εκτελεστεί η κίνηση (American Council on Exercise, 2010).

Για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της κίνησης μας, απαιτούνται οι κατάλληλες στρατηγικές άσκησης οι οποίες θα πρέπει αρχικά να επαναφέρουν τη μυϊκή ισορροπία και στη συνέχεια να προετοιμάσουν το δομικό πλαίσιο του σώματος μας, ώστε να δεχτεί οποιαδήποτε μορφή επιβάρυνσης.

Στο functional movement, σχεδιάζω προγράμματα άσκησης τα οποία βασίζονται σε μία συγκεκριμένη μεθοδολογία έτσι ώστε αυτά, να βοηθούν τον ασκούμενο να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κίνησης του, κάτι το οποίο απαιτεί τη βελτίωση της λειτουργίας  ολόκληρου του myofascial συστήματος.  Το myofascial σύστημα είναι οι μαλακοί ιστοί του ανθρώπινου σώματος οι οποίοι επηρεάζουν την εκτέλεση των διαφόρων κινήσεων μας, διότι μεταφέρουν τη δύναμη μέσω μιας σειράς μυών διαχέοντας τη στο συνδετικό ιστό και στα σημεία προσκόλλησης. Άρα όσο πιο αρμονικά και σωστά γίνει αυτό, τόσο λιγότερη θα είναι η απώλεια ενέργειας και τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η κίνησή μας.

 

Αρχικός στόχος των προγραμμάτων του functional movement, είναι η σταθερότητα και η κινητικότητα. Δηλαδή η βελτίωση της σταθερότητας των αρθρώσεων που παρέχουν σταθερότητα στην ανθρώπινη κίνηση όπως το γόνατο, η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η ωμοπλατο – θωρακική άρθρωση, ενώ παράλληλα ενισχύεται η κινητικότητα των αρθρώσεων που βελτιώνουν το εύρος κίνησης όπως η ποδοκνημική, το ισχίο, η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η γληνοβραχιόνια άρθρωση.

Η βελτίωση της σχέσης μεταξύ της σταθερότητας και της κινητικότητας εντός της ανθρώπινης δομής, είναι ύψιστης σημασίας διότι μέσω αυτής το ανθρώπινο σώμα αποκτά  κινητική σταθερότητα ή σταθερή κινητικότητα, γεγονός που βοηθάει τον ασκούμενο να αποκτήσει τα μέγιστα οφέλη για το σώμα του αποκτώντας ταυτόχρονα και μία λειτουργική και αποτελεσματική κίνηση.

Ακολουθώντας το συγκεκριμένο μοντέλο άσκησης – εκγύμνασης, ο ρόλος του επαγγελματία της άσκησης γίνεται πολύ σημαντικός και ενεργός διότι οι ασκούμενοι δεν εκτελούν μία άσκηση για έναν μόνο συγκεκριμένο μυ, αλλά εκτελούν με τη βοήθεια του ολοκληρωμένα μοτίβα κίνησης, τα οποία αναδιαμορφώνουν το μυοσκελετικό σύστημα σε μια πιο αποτελεσματική δομή ικανή να εξισορροπήσει τις συνεχώς παρούσες δυνάμεις συμπίεσης και έντασης.

Η εκμάθηση και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι δυνάμεις επηρεάζουν και αλλάζουν το σώμα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια των διαφόρων μοτίβων κίνησης, γίνεται μετά από εξειδικευμένη εκπαίδευση του επαγγελματία της άσκησης, ο οποίος μαθαίνει να επιλέγει και να σχεδιάζει προγράμματα άσκησης τα οποία περιλαμβάνουν και ενεργοποιούν ολόκληρο το myofascial σύστημα.

Η δυσκολία αυτών των ασκήσεων είναι ότι ενεργοποιούν ταυτόχρονα περισσότερους από ένα μυ, και για αυτό το λόγο απαιτούν από τον ασκούμενο να διατηρήσει μία καλή στάση σώματος και τον απαιτούμενο κινητικό έλεγχο, ώστε να τις εκτελέσει σωστά. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, για αυτό συνίσταται να ξεκινάμε με τη εκμάθηση των βασικών κινητικών μοτίβων και στη συνέχεια να προχωρούμε σε ολοκληρωμένα μοτίβα που περιλαμβάνουν πολλαπλές και συνδυαστικές κινήσεις. Το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ασκούμενου, το επίπεδο της κινητικής του λειτουργίας, η ηλικία του και ο στόχος εκπαίδευσης του, είναι στοιχεία τα οποία υπαγορεύουν στον επαγγελματία της άσκησης την ένταση, τις επαναλήψεις, καθώς και το χρόνο εκτέλεσης και ανάπαυσης που θα πρέπει να έχει το πρόγραμμα άσκησής του. Έτσι με τον συγκεκριμένο τρόπο άσκησης, διορθώνουμε στο σώμα του ασκούμενου ασυμμετρίες, κινητικές δυσλειτουργίες και κινητικούς περιορισμούς, βοηθώντας τον να αποκτήσει μία ισορροπία και μία αρμονία κινήσεων κάτι το οποίο τον απαλλάσσει από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους.

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

Comments are closed.

You May Also Like

Γιατί έχετε συνέχεια κρύα πόδια: Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Γιατί έχετε συνέχεια κρύα πόδια: Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την…

Καστοριά: Μεγάλη ανάγκη για αίμα

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καστοριάς λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή

Καστοριά: Ενημερωτική εκδήλωση για τον HIV στο πανεπιστήμιο

Από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Καστοριάς σε συνεργασία με τη Φεμινιστική Συλλογικότητα Άργους Ορεστικου

Στα 117 τα κρούσματα κοροναϊού – Κλείνουν σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια

Table of Contents Hide Στα 117 τα κρούσματα κοροναϊού – Κλείνουν σινεμά,…

Μην βάλετε ΠΟΤΕ στο πρόσωπό σας αυτά τα 6 καθημερινά πράγματα

Μην βάλετε ΠΟΤΕ στο πρόσωπό σας αυτά τα 6 καθημερινά πράγματα

Μελέτη: Χωρίς αντισώματα κορωνοϊού το 30% των ασθενών!

Μελέτη: Χωρίς αντισώματα κορωνοϊού το 30% των ασθενών!

Δομικές αλλαγές στον παιδικό εγκέφαλο από τη χρήση ηλεκτρονικών με οθόνη

Δομικές αλλαγές στον παιδικό εγκέφαλο από τη χρήση ηλεκτρονικών με οθόνη

Η μειωμένη όρεξη ΔΕΝ είναι «καλό» επειδή χάνουμε κιλά: Ποιες οι πιθανές σοβαρές αιτίες

Η μειωμένη όρεξη ΔΕΝ είναι «καλό» επειδή χάνουμε κιλά: Ποιες οι πιθανές…

Με αυτές τις 7 ασκήσεις θα αλλάξει η εμφάνισή σου σε μερικές εβδομάδες

Με αυτές τις 7 ασκήσεις θα αλλάξει η εμφάνισή σου σε μερικές…