Ομόλογα: Νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του 10ετους

Σε ράλι επιδίδονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, αφού η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls έχει γεννήσει προσδοκίες για έκτακτες αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις από τους μεγάλους οίκους, ανοίγοντας την όρεξη για ελληνικό χρέος. Ώθηση δίνουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, που ευνοούν συνολικά τις τοποθετήσεις σε χρέος του Νότου. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 10:55 πμ στο 1,89%, καταγράφοντας πτώση έξι μονάδων βάσης ή 3,43% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Αν και το εκλογικό ράλι είχε χάσει για λίγο την ορμή του από τα μέσα του Ιουλίου, αυτόν τον μήνα το διεθνές περιβάλλον, που ευνοεί τη στροφή των επενδυτών στα ομόλογα και δη σε εκείνα, που έχουν να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, οδήγησε και πάλι σε πτώση το επιτόκιο. 

Μόνο τον τελευταίο μήνα η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου του 2018 κινείται κατά 220 μονάδες βάσης χαμηλότερα. 

Μεγάλη πτώση καταγράφει σήμερα και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θα σχηματίσουν κυβέρνηση.