Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο.

Μήλα

Tα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις φυτικής προέλευσης και μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις λοιμώξεις.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντικαρκινικές και ιδιότητες σχετικές με την καταπολέμηση όγκων.

Για παράδειγμα, η φλορετίνη πολυφαινόλης αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μεταφορέας γλυκόζης 2 (GLUT2) η οποία παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κυττάρων προχωρημένου σταδίου σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Οι επιστήμονες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μούρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους και των πιθανών οφελών για την υγεία.

Μια μελέτη δείχνει ότι η ανθοκυανίνη, η οποία είναι μια ένωση στα βατόμουρα, μειώνει τους βιοδείκτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια άλλη μελέτη καταδεικνύει ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των μπλούμπερι μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη όγκων καρκίνου του μαστού σε ποντίκια.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυροειδή ή σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το kale, περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μία μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο στα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη σε συνδυασμό με τη γενιστεΐνη, μια ένωση στη σόγια, μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξη και το μέγεθος του καρκίνου του μαστού. Η σουλφοφαφάνη αναστέλλει επίσης την αποακετυλάση ιστόνης, ένα ένζυμο με συνδέσμους στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το ξεχωριστό πορτοκαλί χρώμα.

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το βήτα-καροτένιο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Μια ανασκόπηση οκτώ μελετών δείχνει ότι η βήτα-καροτίνη συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Μια άλλη ανάλυση δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση καρότων οδηγεί σε 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Λιπαρά ψάρια

Μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ιχθυελαίου αργότερα στη ζωή συνδέεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Τέλος, μια μελέτη που παρακολούθησε 68.109 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συμπληρώματα ιχθυελαίου τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα ήταν 63% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από όσους δεν το έκαναν.

Καρύδια

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο, οι ξηροί καρποί εμφανίζουν ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, αλλά οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα καρύδια περισσότερο από άλλα είδη καρπών με κέλυφος.

Τα καρύδια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται pedunculagin, την οποία το σώμα μεταβολίζει σε ουρολιθίνες. Οι ουρολιθίνες είναι ενώσεις που δεσμεύονται τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Σε μία μελέτη σε ζώα, ποντίκια που έλαβαν ολόκληρα καρύδια και έλαιο καρυδιού είχαν υψηλότερα επίπεδα γονιδίων καταστολής όγκων από ότι τα ποντίκια που έλαβαν φυτικό έλαιο.

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Μία μετα-ανάλυση 14 μελετών δείχνει συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης οσπρίων και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια άλλη μελέτη εξετάζει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ινών φασολιών και του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φασόλια ήταν 20% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσους δεν συμπλήρωναν την καθημερινή πρόσληψη ινών.

iatronet.gr

You May Also Like

«Το σώμα κινείται όπως έχει μάθει ή όπως το βολεύει, και όχι με το σωστό τρόπο» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης*

«Το σώμα κινείται όπως έχει μάθει ή όπως το βολεύει, και όχι…

Μια σύγχρονη & διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου στη μέση. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μια σύγχρονη & διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου στη…

Μέχρι πόση ζάχαρη την ημέρα επιτρέπεται. Ποιες τροφές είναι… παγίδες

Μέχρι πόση ζάχαρη την ημέρα επιτρέπεται. Ποιες τροφές είναι… παγίδες

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πώς συμβάλλει ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην έκβαση της covid19

Πώς συμβάλλει ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην έκβαση της covid19

Ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας: «Βασικό στοιχείο ενός θεραπευτικού προγράμματος ή ενός προγράμματος αποκατάστασης»

Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Μαστίχα : Προστατεύει την καρδιά, ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από πολλές ασθένειες

Μαστίχα : Προστατεύει την καρδιά, ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από πολλές…

Προβλήματα στα γόνατα: Ποιες ασκήσεις βοηθούν;

Προβλήματα στα γόνατα: Ποιες ασκήσεις βοηθούν;

Το ξίδι ή ξύδι δεν είναι μόνο για να νοστιμίζεις φαγητά.

Ξίδι, ξύδι φάρμακο για πόνο, αρθρίτιδα, στομάχι, αποτοξίνωση, δίαιτα, ημικρανία,

Σωστή Στάση σώματος και τηλεκπαίδευση/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Σωστή Στάση σώματος και τηλεκπαίδευση/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης