Αρνητικοί στο να έρθουν τα επικίνδυνα απόβλητα όλης της χώρας στη Δυτική Μακεδονία είναι οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει την Τετάρτη ( 13/7 ).

Η περιφερειακή αρχή είναι αρνητική στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων της χώρας στη Δυτική Μακεδονία.

Προτείνεται μάλιστα ο χώρος των ορυχείων, για την ταφή. Ο κ. Καρυπίδης είπε σε δηλώσεις του πως η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την πρόταση αυτή, ενώ την ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία ενάντια σε αυτή την απόφαση επεσήμανε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε ο κ. Δακής λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνουν τα ορυχεία η χαβούζα της Ελλάδος. Υπέρ της διαχείρισης αμιάντου και μόνο, στα ΜΑΒΕ τάχθηκε ο δήμαρχος Σερβίων -Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος , ενώ υπέρ της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας και μόνο, τάχθηκε ο κ. Μουμουλίδης. Στη συζήτηση του θέματος υπήρξε συναινετικό κλίμα ,μιας και η πλειοψηφία των παρατάξεων ήταν αρνητικοί.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Ελισάβετ Παναγιωτίδη, σημείωσε πως το θέμα συζητήθηκε αρχικά στην επιτροπή περιβάλλοντος, ενώ με τον σχεδιασμό η περιφέρεια είναι αρνητική. “Εμείς το ενδεχόμενο αυτό, πέρα από συζητήσεις και παρεμβάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, το διασφαλίσαμε και με προσφυγή, ώστε να μην γίνουν τα ορυχεία επικίνδυνα απόβλητα. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στο περιφερειακό, δίνοντας αρνητική γνωμοδότηση”.


Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει άρση της αιφνιδιαστικής αυτής απόφασης, όπως ενημέρωσε το υπουργείο, ενώ σημείωσε πως “είμαστε διατεθειμένοι να διαχειριστούμε τον Αμίαντο, όπου ήδη δαπανούνται τεράστια ποσά. Το να παραχωρήσουμε εδάφη και να θάψουμε απόβλητα, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε όμως τη διαβεβαίωση ότι η Δυτική Μακεδονία δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα επικίνδυνα απόβλητα όλης της χώρας”. Επίσης, είπε πως δεν θα συμφέρει την περιοχή να διαχειρίζεται μόνο τα δικά της επικίνδυνα απόβλητα.


Ειδικότερα, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος σημείωσε πως η περιοχή διαχειρίζεται όπως ο αμίαντος, ενώ στην περιοχή υπάρχουν ποσότητες αμιάντου εκτεθειμένες στις συνθήκες της ατμόσφαιρας. Ο δήμαρχος ζήτησε να ενταφιαστούν οι ποσότητες, ενώ για τον υπόλοιπο αμίαντο, σημείωσε πως  θα μπορούσε σα ΜΑΒΕ να ενταφιάσει τις ποσότητες αμιάντου της περιοχής, πέραν τούτου, όμως τίποτε άλλο και κανένα άλλο επικίνδυνο απόβλητο.


Από την πλευρά του ο κ. Δακής, το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Δυτική Μακεδονία: “Είναι ο θάνατος και το τέλος εποχής, οντότητας, υπόστασης και από πλευράς υγείας των πολιτών, με επίκεντρο τον άξονα Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου”. Το χαρακτήρισε ως μεγάλο έγκλημα και ζήτησε από Καρυπίδη και βουλευτές να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για τα τοξικά απόβλητα. “Βρίσκουμε τη λύση, τώρα που διαλύεται η ΔΕΗ να γίνουμε η τοξική χωματερή της Ελλάδας”, είπε με νόημα ο κ. Δακής,. ζητώντας να μην έρθει το τέλος, μέσω των επικίνδυνων αποβλήτων: “Πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο τόπος”, είπε χαρακτηριστικά, ώστε να έχει αύριο η περιοχή.

Από την πλευρά της η κ. Ζεμπιλιάδου σχολιάζοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου στο θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων, τόνισε πως “μας καλύπτει η αρνητική εισήγηση, που είναι ενάντια στο να δεχθεί η Δυτική Μακεδονία τα τοξικά απόβλητα της χώρας. Αυτό αν γίνει θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της περιοχής, σημείωσε, λέγοντας πως όλες οι περιφέρειες αναλογικά πρέπει να διαχειριστούν τα δικά τους απόβλητα. Για τον αμίαντο, είπε πως η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να τον διαχειριστή αλλά αυτό θα ξανασυζητηθεί στο συμβούλιο.


Από την πλευρά του ο Θέμης Μουμουλίδης τόνισε πως “η Δυτική Μακεδονία μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί μόνο τα δικά της επικίνδυνα απόβλητα . Η περιοχή προέχει και θα δούμε την εισήγηση της περιφερειακής αρχής, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να επιβαρύνεται αδιακρίτως από όλα τα επικίνδυνα απόβλητα.”

Πηγή: prlogos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.