Η ομορφιά του φθινοπώρου Γράφει η Τάνια Ώττα

 

Κάθε εποχή του χρόνου έχει τη δική της χάρη. Διανύοντας τον πρώτο μήνα το φθινοπώρου, η διάθεση του καιρού δεν μας αφήνει ακόμη να αποχωριστούμε το καλοκαίρι. Πέρασε κι αυτό τόσο γρήγορα. Μας γέμισε όμορφες αναμνήσεις. Το παζλ του καλοκαιριού συμπληρώθηκε με στιγμές όμορφες, άσχημες, ευχάριστες, δυσάρεστες, διαφορετικές για τον καθένα. Το αφήνουμε στην άκρη κι υποδεχόμαστε το φθινόπωρο.

Ο Σεπτέμβριος ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου. Το άρωμα του καλοκαιριού ακόμη κρατά, οι πρώτες μπόρες δροσίζουν την ατμόσφαιρα, η φύση μοιάζει μελαγχολική και ρομαντική ταυτόχρονα,  σε μαγεύει με τον μοναδικό συνδυασμό των χρωμάτων της, τα δέντρα έτοιμα να αποχωριστούν τη ζεστασιά των φύλλων τους και να νιώσουν σιγά σιγά την παγωνιά του χειμώνα.

Αυτή είναι η ομορφιά του φθινοπώρου. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν μωσαϊκό. Συνδυάζει ανόμοιες καταστάσεις και δημιουργεί τις δικές του. Μπορεί στα αφτιά μας να ηχεί ακόμη το κύμα της θάλασσας, η χρονιά που έρχεται όμως απαιτεί τον δικό της σχεδιασμό, σε κάθε επίπεδο. Είναι η εποχή που πρέπει να πάρεις αποφάσεις, να βάλεις στόχους. Μαζί με την γκαρνταρόμπα σου πρέπει να ανανεώσεις και τη διάθεσή σου.

Πριν ακόμη ο χειμώνας κάνει την εμφάνισή του κι αρχίσει να απλώνει το παγωμένο του πέπλο, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα restart,  με ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ, ένα βιβλίο για συντροφιά, ένα πουλόβερ για τις δροσερές νύχτες και τον ήχο της βροχής να μας ηρεμεί. Το φθινόπωρο είναι ρομαντική εποχή. Σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις τη φύση πριν ακόμη ξεγυμνωθεί και παγώσει. Αναζητάς τη ζεστασιά του ήλιου κι απολαμβάνεις το δροσερό αεράκι που σε αναζωογονεί.

Για πολλούς το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη τους εποχή.  Αυτός ο συνδυασμός του ήλιου με τη βροχή ταιριάζει με τη διάθεση τους. Είναι μία μεταβατική περίοδος, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Χρειαζόμαστε μεταβατικές περιόδους για να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει κι ότι επιθυμούμε και σχεδιάζουμε εδώ και καιρό.  Η στασιμότητα και η αναμονή κουράζει και απογοητεύει από ένα σημείο και μετά.

Κι αυτά τα χρώματα του φθινοπώρου, τόσο όμορφα και μαγευτικά, δεν τα συναντάς σε καμία άλλη εποχή. Η φύση εναρμονίζεται και μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, προσφέρεται για πεζοπορίες και βόλτες. Εποχή γεμάτη έμπνευση για δημιουργία. Ας την απολαύσουμε.

You May Also Like

Ένας Σύλλογος με μεγάλη εθελοντική προσφορά στην κοινωνία της Καστοριάς

Ο Σύνδεσμος Αγάπης Κυριών, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τίμησε την μνήμη της…

Ελεύθερος Σκοπευτής – Αυτοκτονίες

Έχει καταντήσει πια ρουτίνα η είδηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που…

Υπάρχουν πιθανότητες να έχετε φιλήσει ένα νεκρό κορίτσι του 19ου αιώνα

Πώς ένα κορίτσι που πνίγηκε στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του…

Osho – Ο δάσκαλος του Ζεν εξηγεί γιατί οι άντρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι

Osho – Ο δάσκαλος του Ζεν εξηγεί γιατί οι άντρες και οι…

Σαράντα {40} Λαϊκά παραμύθια και ιστορήματα από τον Γέρμα Καστοριάς

Σαράντα {40} Λαϊκά παραμύθια και ιστορήματα από τον Γέρμα Καστοριάς

Γιατί τα φλαμίνγκο είναι ροζ; Τρώνε με το κεφάλι τους ανάποδα και ταΐζουν τα μικρά τους με κόκκινο «γάλα» που παράγουν τα ίδια. Γιατί κοιμούνται με το ένα πόδι…

Γιατί τα φλαμίνγκο είναι ροζ; Τρώνε με το κεφάλι τους ανάποδα και…

Η συγκλονιστική ζωή του Ρέι Τσαρλς. Προσπάθησαν να τον σκοτώσουν πάνω στη σκηνή και έκανε 12 παιδιά με 10 γυναίκες

Η συγκλονιστική ζωή του Ρέι Τσαρλς. Προσπάθησαν να τον σκοτώσουν πάνω στη…

Ο αναχρονιστικός νόμος για τα διαζύγια που ενίσχυε τις διγαμίες. Η διαπόμπευση της όμορφης αεροσυνοδού και ο Ιταλός που παντρεύτηκε δύο φορές σε μια μέρα

Ο αναχρονιστικός νόμος για τα διαζύγια που ενίσχυε τις διγαμίες. Η διαπόμπευση…

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να αλλάξει το νου μας

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να αλλάξει το…