Πώς δουλεύει το «καλοριφέρ» του αυτοκινήτου;


Όλα τα αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν ζεστό αέρα για να ζεστάνουν την καμπίνα, ακόμη και αν δεν είναι εξοπλισμένα με αιρκοντίσιον. Το σύστημα θέρμανσης ή «καλοριφέρ» όπως το λέμε, δεν έχει σχέση με τον κλιματισμό του αυτοκινήτου και είναι απλό στη λειτουργία του.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί τη θερμότητα του μοτέρ για να παράξει ζεστό αέρα, τον οποίο αργότερα διοχετεύει στην καμπίνα μέσω των αεραγωγών με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Τι γίνεται όμως αν η καμπίνα παραμένει παγωμένη, ακόμη και αν έχουμε ρυθμίσει το ζεστό στο μέγιστο;
Αν ο θερμός αέρας του αυτοκινήτου παύει να είναι πλέον… θερμός, τότε ένα από τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν είναι ο θερμοστάτης. Πρόκειται για ένα είδος βαλβίδας, η οποία περιορίζει το υγρό ψύξης στο μπλοκ του μοτέρ, προκειμένου να ρυθμίζει την θερμοκρασία του. Όταν το υγρό ζεσταθεί το απελευθερώνει προς το κύκλωμα θέρμανσης. Φυσικά αν έχετε χαλασμένο θερμοστάτη, θα έχετε και άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη ή μειωμένη θερμοκρασία στη θερμοκρασία του μοτέρ.
Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει είναι ο αέρας στο κύκλωμα, που κάνει επιτακτική την εξαέρωση. Οι φυσαλίδες μπορεί να εμποδίζουν το υγρό ψύξης να κυκλοφορήσει σωστά και έτσι να έχουμε το ίδιο πρόβλημα, με τον χαλασμένο θερμοστάτη. Παραπλήσιο είναι και το πρόβλημα του βουλωμένου κυκλώματος, το οποίο δεν επιτρέπει στο υγρό να κυκλοφορήσει κανονικά (πιο σπάνιο αυτό το φαινόμενο).
Αν έχετε πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, τότε το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στις ηλεκτρικές αντιστάσεις, που αναλαμβάνουν να θερμάνουν τον αέρα του συστήματος θέρμανσης, όταν το κύκλωμα του υγρού ψύξης είναι ακόμα κρύο.
Αν πάλι δεν έρχεται καθόλου αέρας στην καμπίνα, τότε μάλλον έχει χαλάσει ο ανεμιστήρας και χρήζει επισκευής.
Σε κάθε περίπτωση αν διαγνώσετε πως το αυτοκίνητό σας δεν βγάζει ζεστό αέρα, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε ένα συνεργείο και να αφήσετε τη διάγνωση και την επίλυση του προβλήματος στους ειδικούς.

autogreeknews.gr

You May Also Like

Συνελήφθη Οδηγός Tesla το χε βάλει στο αυτόματο και αυτός καθόταν… στο πίσω κάθισμα (vid)

Μπορεί η αυτόνομη οδήγηση να έχει μπει στη ζωή των οδηγών, ωστόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία…

Διακοπή κυκλοφορίας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Εγνατία Οδό

Λόγω πραγματοποίησης άσκησης ετοιμότητας ασφαλείας στη σήραγγα Βενέτικου της Εγνατίας Οδού

Στη Χάλκη το μικρότερο περιπολικό στον κόσμο

“Όταν εσείς καλείτε το 100, εμείς καλούμε το… 50”, λέει ο δήμαρχος

Συμμετοχή Τροχαίας με περίπτερο στην 1η Έκθεση Ιστορικών Οχημάτων Καστοριάς

Oι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, μέσω μίας σειράς δράσεων, για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας

Χειμερινά ελαστικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χειμερινά ελαστικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ολισθηρό Οδόστρωμα από το ύψος του Στρατοπέδου «4» προς Κλεισούρα μέχρι και το Λέχοβο!

Παρακαλούνται  οι οδηγοί να κινούνται ιδιαίτερα προσεκτικά και με πολύ χαμηλή ταχύτητα.

“Τέλος” η διαφθορά στα διπλώματα οδήγησης-Τι αλλάζει

“Τέλος” η διαφθορά στα διπλώματα οδήγησης-Τι αλλάζει